Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στην Νέα Υόρκη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολα Ντιμιτρόφ, και όπως δήλωσε ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δεν υπήρξε συμφωνία.
Σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς δεν υπάρχει οριστική λύση, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, καθώς οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στην βελγική πρωτεύουσα.
«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.
«Οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται, αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν», πρόσθεσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.
Τέος στην ερώτηση για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο κ. Νίμιτς αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά, οι δύο πρωθυπουργοί γνωρίζονται και θα βρουν έναν τρόπο για να προχωρήσουν».
Τα ονόματα που μένουν στο τραπέζι
Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν μείνει πλέον τα τρία από τα πέντε ονόματα που είχε προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς. Πρόκειται για τα “Gorna (Upper) Macedonia” («Άνω Μακεδονία»), «Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία») και “Republika Severna Makedonija” («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»).
Νωρίτερα πηγές του ΟΗΕ φέρονται να είχαν διαρρεύσει ως πιθανότατο το όνομα Severna Makedonija, κάτι που η εξέλιξη της συνάντησης Κοτζιά – Ντιμιτρόφ δεν επιβεβαίωσε.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι αρχικά είχαν προκριθεί οι ονομασίες “Nova Macedonia” και “Gorna (Upper) Macedonia”. Το τελευταίο όνομα θα ήταν μεταφρασμένο στην αγγλική. Όμως οι διαφωνίες φαίνεται ότι «έκαψαν» τις προτάσεις αυτές του κ. Νίμιτς. Για τον λόγο αυτό οι ίδιες πηγές ανέφεραν ως πιθανό το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Republika Severna Makedonija).
Η ελληνική πλευρά πάντως επιμένει στις κόκκινες γραμμές της, και απαιτεί η ονομασία να είναι για όλες τις χρήσεις και να γίνουν οι αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές.