Ραγδαίες εξελίξεις σηματοδοτεί η αναστολή διαπραγμάτευσης του τίτλου της Folli Follie κατόπιν αιτήματος της ίδιας της εταιρείας λόγω αδυναμίας παροχής στοιχείων που αφορούν τις οικονομικές καταστάσεις. Κατόπιν αυτού, οι κινήσεις της εποπτικής αρχής επεκτείνονται και σε άλλες κατευθύνσεις πέραν του σκέλους των διοικητικών κυρώσεων.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδος οι νομικές υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) αναμένεται να έχουν καταλήξει και τεκμηριώσει εάν η απόκρυψη ή μη προσκόμιση στοιχείων μπορούν να στηρίξουν το ενδεχόμενο ποινικού αδικήματος και κατά συνέπεια την άμεση παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα.
Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στο Euro2day.gr πως ενδεχόμενες αποδείξεις κατάχρησης εκ μέρους της διοίκησης της εισηγμένης (π.χ. απουσία δηλωμένων τραπεζικών διαθεσίμων) οδηγούν την υπόθεση στον εισαγγελέα.
Επιπλέον, αν διαπιστωθεί διαστρέβλωση ή παραποίηση οικονομικών καταστάσεων, τότε βάση του κανονισμού για χειραγώγηση του επενδυτικού κοινού, επιβάλλεται επίσης η παραπομπή της υπόθεσης στην εισαγγελία.
Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα «τρέχει» ο ανεξάρτητος οικονομικός έλεγχος από την Ernst&Young, ο οποίος απαιτεί εύλογο χρόνο έως ότου ολοκληρωθεί.
Πέραν των παραπάνω, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η διοίκηση της Ε.Κ. θα ενεργοποιήσει δικαίωμα ακρόασης προκειμένου τα στελέχη της Folli Follie να παρουσιαστούν και να δώσουν απαντήσεις για τους λόγους αδυναμίας προσκόμισης των συγκεκριμένων στοιχείων. Εάν οι απαντήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές από την Ε.Κ. θα ακολουθήσει συνεδρίαση του ΔΣ προκειμένου να επιβληθούν οι σχετικές διοικητικές κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το μεσημέρι -όπως είχε γράψει το Euro2day.gr- έληγε η προθεσμία που είχε δοθεί στη Folli Follie από την Ε.Κ για την προσκόμιση των συγκεκριμένων οικονομικών στοιχείων.
Πληροφορίες του euro2day.gr αναφέρουν πως η πλευρά της εποπτικής αρχής απαίτησε έγκαιρη ενημέρωση από την εισηγμένη εταιρεία για το αν τελικά θα προσκόμιζε εντός της ημέρας τα στοιχεία. Ακολούθησε η ανακοίνωση δήλωσης αδυναμίας της FF με το αίτημα αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών.
Τις ανακοινώσεις και αποφάσεις της Ε.Κ. την Παρασκευή «χαιρέτησε» επίσης το QCM Fund, το οποίο εξέδωσε την έκθεση που αποτέλεσε την θρυαλλίδα των κατοπινών εξελίξεων για την εταιρία Folli Follie.
Οι τράπεζες
Στο μεταξύ οι πιστώτριες επιβεβαιώνουν το αίτημα αυξημένων εξασφαλίσεων από την Folli Follie, στο πλαίσιο διασφάλισης των συμφερόντων τους.
Τραπεζικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Euro2day.gr υπογραμμίζουν ότι η αύξηση των εγγυήσεων από την πλευρά της Folli Follie είναι επιβεβλημένη και οι τράπεζες ήταν υποχρεωμένες από τους εποπτικούς κανόνες να προχωρήσουν στην κίνηση αυτή, η οποία έγινε συντονισμένα (σ.σ. με κοινή επιστολή) μολονότι πρόκειται για διμερή και όχι για κοινοπρακτικά δάνεια.
Προσθέτουν, μάλιστα, ότι η εταιρεία έχει συνάψει ομολογιακά δάνεια και με ξένες τράπεζες, τα οποία λήγουν σε ένα χρόνο, ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες έπρεπε να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να θωρακίσουν στο μέγιστο βαθμό την έκθεση τους προς την Folli Follie.
Το σύνολο των δανείων που έχουν δώσει οι ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 30 εκατ ευρώ, ενώ το άνοιγμα των πιστωτικών γραμμών για την διευκόλυνση της τρέχουσας ρευστότητας της εταιρείας εκτιμάται στην περιοχή των 15-17 εκατ ευρώ.
Οι τράπεζες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έκριναν σκόπιμο, για να συνεχίσουν να κρατούν ανοικτές τις απλές πιστωτικές γραμμές χρηματοδότησης της εισηγμένης –μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων – να ζητήσουν επιπρόσθετες εγγυήσεις από τα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie είτε πρόκειται για μετοχές, είτε για ακίνητα.
Στην επίσπευση της απόφασης από την πλευρά των τραπεζών συνέβαλε και το γεγονός ότι οι τραπεζίτες δέχονται, σε καθημερινή βάση, βροχή ερωτήσεων από τους ξένους μετόχους, τους fund managers αλλά και από τις εποπτικές αρχές. Ο παράγοντας που εντείνει την αβεβαιότητα στους κόλπους των επενδυτών και κατ’ επέκταση των τραπεζών είναι πως πρόκειται για «μια από τα 10 μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της χώρας», γεγονός που δεν αποκλείεται να προκαλέσει ντόμινο υποψίας σε ένα ευρύ φάσμα ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr