Μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους, και ιδίως στη Γερμανία, πως η βιώσιμη λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους καθίσταται πιο αναγκαία παρά ποτέ λόγω της κρίσης στην Ιταλία, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, καθώς όπως τόνισε η πολιτική σταθερότητα είναι αναγκαία για το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, σε κλίμα συναίνεσης και υπενθυμίζοντας τις βλέψεις της Τουρκίας στα Βαλκάνια.
“Διεκδικούμε μια λύση βιώσιμη στο χρόνο που δε θα αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την προοπτική της οικονομίας μας και θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή της δυναμική”, επανέλαβε ο κ.Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα του χρέους.
” Τώρα είναι η σειρά των εταίρων μας, να δώσουν με μια κίνηση έμπρακτης εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών μας, τη σωστή λύση, που όλοι περιμένουν να ακούσουν. Η συμφωνία – πλαίσιο του περσινού Ιουνίου είναι η σωστή βάση που περιμένει την κατάλληλη εξειδίκευση” πρόσθεσε και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή συμφωνία προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης.
“Γιατί ειδικά σήμερα, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, που επηρεάζει βαθειά το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, η θετική κατάληξη της Ελληνικής περιπέτειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ για το σύνολο της ευρωζώνης”, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Εκτίμησε με νόημα ότι “ειδικότερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις όλοι κατανοούν ότι οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε πρέπει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της περιόδου. Και να θωρακίζουν την ελληνική οικονομία από αναταράξεις που δεν οφείλονται σε μας αλλά σε μια εξωγενείς παράγοντες. Και πάνω από όλα να θωρακίζουν την ίδια την Ευρώπη από την ανατροφοδότηση και τον ανακυκλισμό των κρίσεων.”
Διότι, όπως είπε ο κ.Τσίπρας, “πέρα από τα όσα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, οφείλει και η Ευρώπη να κάνει βήματα. Και να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα. Να αντιμετωπίσει τη διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τις προτεραιότητες της. Διαφορετικά η πολιτική της κρίση θα είναι αυτή που θα γεννά και θα ανατροφοδοτεί τις νέες οικονομικές της κρίσεις. Και όχι το ανάποδο.”