#titonnoiazeiton17xrono….
Το “δικαίωμα στην άγνοια” που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης
Γράφει ο Σεραφείμ Κοτρώτσος
Θέλω να ελπίζω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μετανοιώσει για την απάντηση που έδωσε (συνέντευξη στον Σκάϊ και την εκπομπή “Ακραίως” με τον Τάκη Χατζή) σχετικά με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
«Σκεφτείτε τώρα σε ένα νέο παιδί που ψηφίζει για πρώτη φορά, αν λένε κάτι όλα αυτά» σχολίασε σχετικά.
Η απάντηση έγινε viral στα social media με hashtag #titonnoiazeiton17xrono.
Γιατί θέλω να ελπίζω; Διότι δεν μπορώ να πιστέψω πως ο πρόεδρος της Ν.Δ έχει την άποψη πως ένας 17χρονος ψηφοφόρος δεν πρέπει να διαθέτει γνώση και άποψη για τόσο σημαντικά γεγονότα της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της χώρας και, δη, γεγονότα που επηρέασαν βαθύτατα τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες.
Δυστυχώς, η σπουδή της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ Μαρίας Σπυράκη να δικαιολογήσει την ατυχή δήλωση του προέδρου του κόμματος μάλλον με διαψεύδει.
Κι αυτό διότι η κ. Σπυράκη επιδείνωσε τη διατύπωση του κ. Μητσοτάκη, όταν είπε πως “γεννήθηκε το 1968”, εννοώντας μετά τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ από το παρακράτος της εποχής με εκτελεστικά όργανα τον Γκοτζαμάνη και τον Εμμανουηλίδη.
Όμως, όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτουν και αντιλήψεις και νοοτροπίες.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ, βεβαίως, ίσως να έχει δίκιο.
Πολλοί 17χρονοι, και 20χρονοι, ακόμα και 25χρονοι, πιθανώς δεν γνωρίζουν και ακόμα χειρότερα αδιαφορούν για τη δολοφονία του Λαμπράκη, για την εκλογική νοθεία που προηγήθηκε, για το πραξικόπημα του Παλατιού και για την έλευση της Χούντας και την προδοσία της Κύπρου. Αυτό, φυσικά, έχει να κάνει όχι μόνο με την αδιαφορία των 17χρονων αλλά, κυρίως, με την αδυναμία του εκπαιδευτικού μας συστήματος να φέρει σε επαφή τους νέους με τη σύγχρονη ιστορία μας, με τις βαθιές προκαταλήψεις αλλά και με την ευθύνη των γονέων.
Η αντίληψη (έστω και ατυχώς διατυπωθείσα) του κ. Μητσοτάκη, όμως, είναι πολλαπλώς επικίνδυνη.
Ήταν ενδιαφέρουσα η απάντηση (στον πρόεδρο της Ν.Δ) που έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ραδιόφωνο 24/7): “Τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης; Εγώ που γεννήθηκα το 1978, δεν πρέπει να γνωρίζω, να έχω άποψη και να ενδιαφέρομαι για το τι έγινε επί Χούντας;”.
Ελπίζω (πάντοτε) ο κ. Μητσοτάκης να μην εμφορείται από την άποψη μιας γενικότερης και γενικευμένης συλλογικής αμνησίας.
Διότι, τότε, ο σημερινός 17χρονος με την ίδια έννοια που δεν ενδιαφέρεται για τη δολοφονία Λαμπράκη, δεν χρειάζεται να νοιάζεται και για τα τεράστια σφάλματα του πολιτικού συστήματος κατά την τελευταία 30αετία, για τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών και της Siemens, για το όνομα των Σκοπίων (το οποίο κατά τον πατέρα του σημερινού προέδρου της Ν.Δ “ποιος θα το θυμάται 10 χρόνια μετά;”) και πολλά άλλα. Ή ακόμα, με την άποψη αυτή του κ. Μητσοτάκη, “ποιον 17χρονο νοιάζουν οι πολιτικές δολοφονίες της 17Ν και αυτή του Παύλου Μπακογιάννη;”.Ή και το έγκλημα της Marfin με τους τέσσερις νεκρούς που ακόμα ζητούν δικαίωση και δικαιοσύνη. Εκεί θα φτάσουμε;
Ελπίζω, ακόμα, η άποψή του να μην υποδηλώνει τη δική του αδυναμία για στοιχειώδη αυτοκριτική σχετικά με τα πολιτικά εγκλήματα μιας συγκεκριμένης περιόδου για τα οποία είναι γνωστές οι ευθύνες και ο ρόλος της παράταξής του -έστω στην προδικτατορική εκδοχή της.
Όταν, μόλις, προς 10ημέρου, φασιστοειδή επιτέθηκαν στον Γιάννη Μπουτάρη και ξύπνησαν σκοτεινές μνήμες περί “βαθιάς Θεσσαλονίκης” (διαβάστε το σχετικό άρθρο του Νίκου Μαραντζίδη), το “δικαίωμα στην άγνοια” που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης είναι βαθιά επικίνδυνο και αποπροσανατολιστικό.
Και καλά θα κάνει, άμεσα, να ανακαλέσει την άποψη αυτή και να την αποδώσει είτε στην ατυχία της στιγμής και της γλώσσας, είτε στην δική του άγνοια…