Στη θέση της Εκκλησίας για το Μακεδονικό ζήτημα αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Αυλώνα όπου βρέθηκε, για να παραστεί στα εγκαίνια της Λαογραφικής έκθεσης στο Πνευματικό Κέντρο.
«Δεν γινόμαστε Έλληνες μόνο μία στιγμή ή μία ημέρα. Έλληνες είμαστε κάθε μέρα, κάθε ώρα. Η Εκκλησία πήρε θέση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν δίνουμε πουθενά το όνομά μας, αλλά δεν είναι έργο της Εκκλησίας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, υπογραμμίζοντας ότι «Η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη για αυτά. Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι που ψηφίζουν και η Βουλή που διοικεί αυτόν τον τόπο».
Μαζί Ιερώνυμος και Βαρθολομαίος
Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ, στον Δήμο Ελυμνίων στη Βόρεια Εύβοια οι εκδηλώσεις για την αγιοκατάταξη του Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο υφυπουργος Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα προσκομίσει στην Τοπική Εκκλησία την Πράξη της Πατριαρχικής Αγίας και Ιεράς Συνόδου, δια της οποίας επισφραγίστηκε η συνείδηση του Λαού του Θεού, περί της αγιότητος του Γέροντος Ιακώβου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Χαλκίδος «Οι Εορταστικές Εκδηλώσεις αφορούν στην επίσημη Αναγγελία του ιδιαιτέρως χαρμοσύνου και τιμητικού, για την Τοπική μας Εκκλησία, γεγονότος, της συναριθμήσεως μεταξύ των Αγίων της Εκκλησίας, του Οσίου και θεοφόρου Πατρός ημών Ιακώβου του νέου ασκητού, του επονομαζομένου και «με συγχωρείτε».
Ο Όσιος Ιάκωβος έζησε επί σαράντα ολόκληρα χρόνια στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ. Γεννηθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1920 στο Λιβίσιο της Μικράς Ασίας. Σε ηλικία 32 ετών ο Ιάκωβος γίνεται δόκιμος μοναχός και στις 19 Δεκεμβρίου 1952 στην Χαλκίδα ο Μητροπολίτης Γρηγόριος τον χειροτόνησε ιερέα. Στις 25 Ιουνίου 1975 ο γέροντας Ιάκωβος ανέλαβε το πηδάλιο της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ έως και το θάνατό του τον Νοέμβριο του 1991
«Ήταν η παρουσία του Θεού στη γη. Μια άπειρη αγάπη, ανοιχτή αγκαλιά, καλοσύνη, απλότητα, μεγαλείο της ταπεινώσεως», είχε πει για τον Όσιο Ιάκωβο Τσαλίκη, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ηγούμενος της Μονής Οσίου Δαυίδ, Γαβριήλ.
Η αγιοκατάταξή του, ύστερα από απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά, όπως τονίζει ο ηγούμενος Γαβριήλ, «το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε ό,τι υπήρχε στη συνείδηση των πιστών ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια».