H Ελλάδα ετοιμάζεται για ακόμη μία χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό, καθώς αναμένεται να υποδεχθεί περί τους 32 εκατ. τουρίστες, αναφέρει ο Guardian, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός ήταν ο πυλώνας στον οποίο στηρίχθηκε η οικονομία τα τελευταία χρόνια για να αποφύγει την καταστροφή.
Εκφράζει, ωστόσο, ανησυχία για το περιβαλλοντικό κόστος, που έχει η τουριστική ανάπτυξη. «Μήπως η Ελλάδα είναι υπερβολικά επιτυχημένη (στον τουρισμό) για το δικό της καλό;
»Ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται κατά 2 εκατομμύρια την τελευταία τριετία.
»Οι αφίξεις μόνο από την Κίνα διπλασιάστηκαν από το 2017.
»Αλλά με τις προβλέψεις να προβλέπουν νέα ρεκόρ την επόμενη δεκαετία, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αναρωτιέται: Μπορεί πραγματικά η Ελλάδα να αντεπεξέλθει;» γράφει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, που φέρει τον τίτλο «Ο ελληνικός τουρισμός σε επίπεδο ρεκόρ, εν μέσω συναγερμού για το περιβαλλοντικό κόστος.
Ο Νίκος Χρυσόγελος σχολιάζει στην εφημερίδα:
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε ολοένα και περισσότερους τουρίστες» και προσθέτει:
«Δεν γίνεται να έχουμε μικρά νησιά, με μικρές κοινότητες να φιλοξενούν 1 εκατομμύριο τουρίστες σε διάστημα λίγων μηνών.
»Υπάρχει κίνδυνος να μην είναι έτοιμες οι υποδομές, να εξελιχθεί σε ένα τεράστιο μπούμεραγκ, εάν εστιάζουμε μόνο στους αριθμούς και δεν κοιτάζουμε να αναπτύσσουμε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού».
Κανείς δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει περισσότερο από τον δήμαρχο Σαντορίνης, σχολιάζει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι το νησί προσέλκυσε 2 εκατομμύρια τουρίστες αναγκάζοντας τη δημοτική Αρχή να περιορίσει τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων στους 8.000 ημερησίως.
Η Σαντορίνη προσελκύει πολύ μεγάλο αριθμό από την Ασία.
Η αύξηση είναι τόσο μεγάλη «ώστε να μιλούν ολοένα και περισσότεροι για κατάρα, παρά για ευλογία» αναφέρει ο Guardian.
«Πρόκειται για τεράστια αύξηση και προσπαθούμε συνεχώς να ανταποκριθούμε» τονίζει δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος.
Το δημοσίευμα πάντως σπεύδει να επισημάνει τα μεγάλα οικονομικά οφέλη του τουρισμού, έναν κλάδο στον οποίο εργάζονται τουλάχιστον ένας στους πέντε Έλληνες.
Tageszeitung: Οι τουρκικές εκλογές προκαλούν φόβο
Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία δείχνουν να προκαλούν φόβο στην Ελλάδα, και κυρίως στα νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια.
Ρεπορτάζ με αυτό το θέμα φιλοξενεί η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου. Ο αρθρογράφος ξεκινά με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του υποψήφιου προέδρου της τουρκικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ στην Κομοτηνή και τους συμφιλιωτικούς τόνους στην ομιλία του ενώπιον της μουσουλμανικής μειονότητας. Όπως γράφει, σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων γιατί θέλησε να επισκεφθεί την περιοχή, απάντησε ότι ήθελε να επισκεφθεί φίλους και συγγενείς, ενώ για τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι είναι καλύτερα να συνομιλεί κανείς από το να φιλονικεί.
«Στην ελληνική κοινή γνώμη παρατηρούνται μεταπτώσεις της διάθεσης για τον μεγάλο γείτονα εξ ανατολών, από αγανάκτηση μέχρι φόβο» σημειώνει ο Γερμανός αρθρογράφος μεταφέροντας τις εντυπώσεις του από ρεπορτάζ στη Ρόδο και τη Σύμη. «Στη Σύμη οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Φοβούνται ότι μετά το δράμα με το προσφυγικό στο Αιγαίο το 2015, θα πέσει και πάλι η τουριστική κίνηση, γιατί ο Ερντογάν προκαλεί ανασφάλεια στους τουρίστες, που από φόβο για νέες προκλήσεις δεν θα έρθουν το καλοκαίρι».
Ο αρθογράφος παραθέτει τα περιστατικά σύγκρουσης το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις δύο χώρες στο Αιγαίο και μεταφέρει το φόβο πολλών Ελλήνων ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα κλιμακώνει τις διενέξεις με την Ελλάδα για να ενεργοποιήσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους. «Για τη μουσουλμανική μειονότητα, που για καιρό υπέφερε από την αντιπάθεια ανάμεσα στις δύο χώρες, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πικρή… πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Μουχαρέμ Ιντζέ.
Όταν ρωτήθηκε στην Κομοτηνή τι θα έκανε για τους δύο φυλακισμένους στρατιωτικούς, η απάντηση ήταν ότι εάν γίνει πρόεδρος θα αφήσει τη δικαιοσύνη να αποφασίσει ανεξάρτητα».