ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ
Από πραγματικές συμπληγάδες θα περάσουν οι αλλαγές στο φορολογικό που διαρκώς αλλάζει. Αν και “επισήμως” οι μαραθώνιες συζητήσεις ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή και το τελικό σχέδιο των φόρων του 2013 απεστάλη προς έγκριση στον Τρόικα, πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι την Τρίτη, πριν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή…
Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τα τρία κόμματα που στηρίζουν μεν την κυβέρνηση αλλά «κλωτσάνε» για συγκεκριμένα μέτρα που προκαλούν την αντίδραση ακόμα και μεμονωμένων βουλευτών τους.
Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται όμως και τυχόν αντιδράσεις από την Τρόικα, ειδικά για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος των 500 ευρώ και για τα «ισοδύναμα μέτρα» που θα το συνοδεύουν.
Και οι εκπρόσωποι των κομμάτων πάντως θα έχουν -πιθανότατα σήμερα- νέα συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, για να επιμείνουν να αλλάξει το φορολογικό νομοσχέδιο στα «αγκάθια» που έχουν απομείνει και απασχολούν έντονα τα κόμματα. Προκειμένου να πάρουμε τη δόση στις 13 Δεκεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα και να πετύχει συμφωνία όλων των εμπλεκομένων μερών στα εξής:
1. κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους: ΔΗΜΑΡ αλλά και ΠΑΣΟΚ θέλουν 4 συντελεστές φορολόγησης αντί 3 που προτείνει η κυβέρνηση. Πιέζουν να επανέλθει ο φόρος 45% για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και άνω.
2. φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών: η ΔΗΜΑΡ ζητά φορολόγηση 21% για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα, αντί 26% έως τις 50.000 και 32% για το επιπλέον.
3. φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων: η ΔΗΜΑΡ ζητάει φόρο 17,5%, έναντι 15% που προτείνει η κυβέρνηση και 10% που ισχύει σήμερα.
4. φορολόγηση ενοικίων: η ΔΗΜΑΡ ζητάει να φορολογούνται βάσει της κλίμακας, το ΠΑΣΟΚ θέλει αυτοτελώς και το υπουργείο Οικονομικών προτείνει φόρο 10% στα εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και 33% στα υψηλότερα.
5. πολυτεκνικό επίδομα: δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως πώς θα εφαρμοστεί και αναμένονται εκπλήξεις. Φαίνεται πως μειώνεται από τα 528 ευρώ στα 450 ευρώ για τα δύο πρώτα παιδιά αλλά θα δίδονται 500 για το τρίτο και κάθε επόμενο. Σε κάθε περίπτωση θα αποκλείονται οικογένειες με ετήσιο εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ.
6. Νέοι επιχειρηματίες: για νέους επαγγελματίες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, θα ισχύουν μειωμένοι φόροι κατά 50% (δηλαδή με 13% αντί 26%) για τα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριότητα τους. Εφόσον αποκτούν μεγαλύτερα εισοδήματα, αυτά θα φορολογούνται με συντελεστή 26% και με 32% εφόσον ξεπεράσουν τις 50.000 ευρώ.
7. Φόρος στις επιχειρήσεις: προβληματισμό προκαλεί η αύξηση φόρου στο 26% από 20% του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, ενώ μειώνεται στο 25% από 20% για τα μερίσματα .
8. Τέλος επιτηδεύματος: αυξάνει στα 650 από 500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά από το 2014 για το 2013 ενώ απαλλάσσονται τα «μπλοκάκια» και με σχέση εξαρτημένης εργασίας από ένα εργοδότη. Αντιθέτως το τέλος διπλασιάζεται στα 1.000 ευρώ (από 500 ευρώ) για τις επιχειρήσεις και σε 600 ευρώ από 300 ευρώ για τα υποκαταστήματα.
9. Αγρότες: μετατίθεται για το 2014 –κατά ένα έτος- η υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων –εξόδων και θα εξαιρούνται όσοι έχουν μικρά εισοδήματα.
10. Φοροαπαλλαγές: καταργούνται στο σύνολό τους, αλλά το ΠΑΣΟΚ ζητά να διατηρηθεί η έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων α΄κατοικίας.
«Αγκάθι» για την Τρόικα θεωρείται και ότι η φορολογική μεταρρύθμιση «σπάει» σε δυο φάσεις, για να αποφευχθούν άλλες αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο. Πιθανότατα αύριο ή την Τετάρτη θα κατατεθεί το μίνι φορολογικό και ως τα μέσα του 2013 το υπόλοιπο φορολογικό νομοσχέδιο, για τα ακίνητα, τη φορολογική διοίκηση και τη φοροδιαφυγή.
Πηγή: protothema.gr