Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που έχει στα χέρια της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών φθάνει τα 3,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που το ποσό αυτό επιβεβαιωθεί (θα ακολουθήσει δοκιμαστική εκκαθάριση), σχεδιάζεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στις 250.000 ευρώ από 200.000 ευρώ, με στόχο το βεβαιωθέν ποσό να περιοριστεί στο ζητούμενο των 3,2 δισ. ευρώ (και είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ).
Το σενάριο αυτό βρίσκει σύμφωνους και τους πιστωτές της χώρας, οι οποίοι απέρριψαν το προηγούμενο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο προέβλεπε τη σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών σε 2 ή τρία χρόνια. Επίσης, οι θεσμοί έβαλαν φρένο σε σχέδια για περαιτέρω επιβάρυνση της μεσαίας περιουσίας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι μικρότερες. Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με το σχέδιο αυτό θα περιοριστούν οι επιβαρύνσεις στη μεσαία κυρίως τάξη, που τα τελευταία χρόνια έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των τριών μνημονίων. Σημειώνεται ότι πρόσφατα Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι «με τον ΕΝΦΙΑ δεν μπορείς να ασκήσεις κοινωνική πολιτική».
Σήμερα, συμπληρωματικό φόρο πληρώνουν περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει συνολικά τα 607,61 δισ. ευρώ. Ο δε φόρος που καταβάλλουν στο ελληνικό Δημόσιο (μόνο συμπληρωματικό) ανέρχεται στα 630 εκατ. ευρώ.
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 50 ευρώ. Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ο ανωτέρω ιδιοκτήτης θα εξαιρεθεί από τον συμπληρωματικό φόρο. Αλλος ιδιοκτήτης ακινήτου με περιουσία αντικειμενικής αξίας 350.000 ευρώ πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό φόρο 275 ευρώ. Με τις επερχόμενες αλλαγές και εφόσον δεν τροποποιηθούν οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικό φόρου οι επιβαρύνσεις περιορίζονται στα 225 ευρώ.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της προσεχούς εβδομάδας, καθώς την Παρασκευή κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Το πιθανότερο σενάριο βέβαια είναι οι διατάξεις τόσο για τον ΕΝΦΙΑ όσο και για τις αντικειμενικές αξίες να κατατεθούν με τροπολογία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς ακόμα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες δοκιμές. Σε κάθε περίπτωση, στις 14 Ιουνίου, με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι νέες αντικειμενικές αξίες. Στο μεταξύ, περισσότεροι από 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν αυξημένα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ. Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 20 ευρώ στις λαϊκές συνοικίες και φθάνουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Επί της ουσίας, είναι η πρώτη φορά που αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ από τη θεσμοθέτηση και μάλιστα από την κυβέρνηση που είχε δηλώσει ότι θα καταργηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας χθες την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ για το 15% των υπόχρεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και λαϊκές γειτονιές. Βαρύτερος θα είναι ο λογαριασμός για τις τουριστικές περιοχές και ορισμένα νησιά των Κυκλάδων.
Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ για το 67% των φορολογουμένων, ενώ μόνο το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει μειωμένο λογαριασμό από τον φόρο ακινήτων λόγω μείωσης των τιμών ζώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χάρτης των νέων αντικειμενικών δείχνει αυξήσεις στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Κουκάκι, στο Μετς, στο Παγκράτι και στο Μεταξουργείο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και συγκεκριμένα στη Δραπετσώνα, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στα Χανιά, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στη Χαλκιδική, καθώς και στις τουριστικές περιοχές τόσο της Αττικής όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr