Δύο νέες εξελίξεις καταγράφονται στο μέτωπο της ΕΕ, που επιβεβαιώνουν την κινητικότητα, εν μέσω των ανησυχιών για την Ιταλία, προς την αλλαγή κατεύθυνσης στην οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη.
Καταρχάς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε ότι η Γερμανία έχει κάνει βήματα προς τις θέσεις της Γαλλίας όσον αφορά το πώς πρέπει να μεταρρυθμιστεί η Ευρωζώνη.
«Η Γαλλία εξέφρασε μια νέα φωνή και φιλοδοξία στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο», είπε ο Μακρόν απευθυνόμενος σε μέλη της γαλλικής κοινότητας του Μόντρεαλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Καναδά για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στο Κεμπέκ.
«Η Γερμανία αρχίζει να μετακινείται προς τη δική μας θέση και σκιαγραφεί την πρώτη αντίδρασή της σε αδρές γραμμές. Θα εργαστούμε μαζί για να προσθέσουμε περισσότερα» στο σχέδιο μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, μερικές ημέρες έπειτα από τη δημοσίευση μιας συνέντευξης της γερμανίδας καγκελαρίου στην οποία η Άγγελα Μέρκελ παρουσίασε λίγο πιο λεπτομερειακά τις θέσεις του Βερολίνου.
Σολτς: Είμαι πολύ σίγουρος ότι η Ιταλία δεν θα χρεοκοπήσει
Η δεύτερη κίνηση είναι η προσπάθεια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να κατευνάσει τις ανησυχίες για την οικονομία της Ιταλίας.
Ο Όλαφ Σολτς, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια μιας βραδινής εκπομπής του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF, αναγνώρισε ότι σαφώς η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος της, αλλά επέμεινε πως είναι αισιόδοξος διότι οι περισσότεροι Ιταλοί έχουν φιλοευρωπαϊκή στάση.
«Είμαι πολύ σίγουρος ότι η Ιταλία δεν θα χρεοκοπήσει», δήλωσε ο Σολτς και πρόσθεσε ότι θεωρεί «λίγο ανεύθυνο» οι Γερμανοί να εστιάζουν την προσοχή τους στις δυνητικές κρίσεις στην Ευρώπη εξαιτίας των πολιτικών που έχει εξαγγείλει ότι θα εφαρμόσει η νέα ιταλική κυβέρνηση. «Νομίζω ότι μπορούμε να διατηρήσουμε μια ψύχραιμη άποψη για αυτό», είπε.
Ο Σολτς επέμεινε στο ότι δεν περιμένει η Ιταλία να κηρύξει στάση πληρωμών ή να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Επαφίεται στην κυβέρνηση και στον λαό της Ιταλίας να πάρουν αποφάσεις για τον δρόμο που θα πάρει η χώρα, συνέχισε, και το σημαντικότερο είναι να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές της.
Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, επικεφαλής της κυβέρνησης του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, αντισυστημικό) και της Λέγκας (άκρα δεξιά), εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Βουλής την Τετάρτη, κάτι που του επιτρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει μειώσεις φόρων, αυξήσεις επιδομάτων και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.
Μεγάλο μέρος του γερμανικού πολιτικού προσωπικού και στελέχη της βιομηχανίας εκφράζουν ανησυχίες πως τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για μεγάλες δημόσιες δαπάνες θέτουν σε κίνδυνο την εύθραυστη δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας.