Σοβαρούς τριγμούς δημιουργεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας το ναι ή όχι στη σύνθεση ονομασία της ΠΓΔΜ, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη να αγνοεί τις συστάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στους γαλάζιους τομεάρχες και να επιμένει δημοσίως να αντιτάσσεται στη σύνθετη ονομασία της γειτονικής χώρας.
Από προχτες το βράδυ στον απόηχο της συνάντησης και της συζήτησης που έγινε στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Μόναχο για το Σκοπιανό η ΝΔ βρίσκεται επί ξυρού ακμής για το ονοματολογικό, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται ισχυρές πιέσεις από το εξωτερικό να μην αντιταχθεί στη σύνθετη ονομασία.
Τις εξελίξεις που δείχνουν την πίεση του ΕΛΚ, πυροδότησαν οι δηλώσεις του Σλοβάκου ευρωβουλευτή Κούκαν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ενημέρωση του ΕΛΚ όχι μόνο δεν αντιτάχθηκε στη σύνθετη ονομασία, αλλά στην πραγματικότητα την αποδέχεται. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έντουαρντ Κούκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στα στελέχη του ΕΚΛ ότι «δεν θα είναι εντελώς αρνητικός» στην επίλυση του θέματος του ονόματος των Σκοπίων. Ερωτηθείς δε να διευκρινίσει τι εννοεί απάντησε ότι «αυτό είναι θέμα παρασκηνίου».
Με μια διαρροή, που δεν είναι ακριβώς διάψευση –θα μπορούσε να θεωρηθεί και επιβεβαίωση- των όσων λέει ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής, πηγές της ΝΔ προχτες αργά το βράδυ ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε με τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ υπογράμμισε ότι «για να υπάρξει οποιοσδήποτε συμβιβασμός» οι «αναγκαίες προϋποθέσεις είναι η αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων με την απάλειψη κάθε αλυτρωτικής αναφοράς και η υιοθέτηση μιας ονομασίας που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων και για κάθε χρήση (erga omnes)» ενώ επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας επισημαίνοντας ότι « οι Έλληνες έχουν αυξημένη ευαισθησία στο θέμα του ονόματος καλώντας τους Ευρωπαίους να τη σεβαστούν». Μάλιστα η Άννα Ασημακοπούλου από τη βουλή στα όσα είπε ο Νίκος Παππάς σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Κούκαν για τις αναφορές Μητσοτάκη στο ΕΛΚ τόνισε ότι «απομονώνετε μια φράση».
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου καθώς παρά τις συστάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα στελέχη του να μην δηλώνουν δημοσίως ότι αντιτάσσονται στη σύνθετη ονομασία – συστάσεις που έγιναν σύμφωνα με πληροφορίες στην τελευταία συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ – σειρά γαλάζιων βουλευτών κινούνται σε άλλη γραμμή. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μιλώντας χθες στο Ραδιόφωνο 24/7 δήλωσε ότι πριν το Βουκουρέστι το 2008 ως βουλευτής του ΛΑΟΣ «πίεζα να μην δοθεί το όνομα το οποίο δεν έδωσε τελικά ο Καραμανλής. Θα θέλαμε να μην υπάρχει σύνθετη ονομασία. Μπορούμε να βρούμε άλλη λύση. Η θέση της χώρας μας είναι πολύ ισχυρή και καλύτερη από το 2008» και επέμεινε ότι είναι επιθυμητή η επίτευξη μιας άλλης συμφωνίας χωρίς τη λέξη Μακεδονία. Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν πρέπει να απέχει από την ψηφοφορία, ενώ εκτίμησε ότι οι ΑΝΕΛ μπορεί να απέχουν.
Με περισσότερο προσεκτικές διατυπώσεις και ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο Σκάι σημείωσε ότι «θα προτιμούσαμε η ονομασία να μην περιέχει τον όρο Μακεδονία, αυτό όμως είναι το τελευταίο κομμάτι μιας διαπραγμάτευσης». Απόλυτος ο Κώστας Γκιουλέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 τάχθηκε ενάντια στη σύνθετη ονομασία λέγοντας ότι «το όνομα Μακεδονία είναι το όχημα του αλυτρωτισμού των σκοπιανών».
Ενδεικτική του όλου κλίματος στη ΝΔ είναι και ο διάλογος που είχε η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Γιώργο Κουμουτσάκο την περασμένη Τρίτη στο συντονιστικό των τομεαρχών όταν ο τελευταίος υποστήριξε ότι ο Νίκος Κοτζιάς απειλεί και η πρώην υπουργός απάντησε ότι «δεν απειλούμαστε. Η θέση μας είναι η σύνθετη ονομασία».
Σημειώνεται δε ότι επισήμως και δημοσίως στην τελευταία του εισήγηση στους τομεάρχες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για ονομασία «κοινής αποδοχής» που θα σέβεται την ιστορία και δεν θα δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο κρατών, ακροβατώντας ουσιαστικά στο να συνθέσει τις αντιτιθέμενες απόψεις στο εσωτερικό της ΝΔ υπέρ και κατά της σύνθετης ονομασίας με τη συμπερίληψη του όρου Μακεδονία.