Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες επτά χρόνια από τότε που η κινεζική Fosun ανακάλυψε τα κρυμμένα θέλγητρα της Folli Follie και έσπευσε να αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή στην εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Mετά από τις σαρωτικές εξελίξεις που έχουν συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατακερματίζοντας την αξιοπιστία της ελληνικής πολυεθνικής, οι συσσωρευμένες ζημιές στο χαρτοφυλάκιο της Fosun υπολογίζονται στα 58,6 εκατ. ευρώ. Αντιστοιχούν μάλιστα στο 48,5% των κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί από τους κινέζους και τα οποία συνολικά, κινούνται στα επίπεδα των 120,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ανάλογα δε με τη ροή των που θα ακολουθήσουν, οι ζημιές για τη Fosun μπορεί να διευρυνθούν. Ειδικά αν ο ανεξάρτητος έλεγχος, αποκαλύψει μεγάλες τρύπες στην εταιρεία που ήδη κουβαλάει τη ρετσινιά του ‘’σάπιου μήλου’’.
Παραμένει άγνωστο εάν εκτός από τη μετοχική θέση, οι κινέζοι της Fosun έχουν αποκτήσει και ομόλογα της Folli, γεγονός που σηματοδοτεί ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ρίσκου, στην περίπτωση κατά την οποία όντως ισχύει κάτι τέτοιο.
Τα πρώτα επενδυτικά κεφάλαια τα τοποθέτησε η Fosun στη Folli, στις 15 Ιουνίου του 2011. Τότε κατέβαλε 84,59 εκατ. ευρώ, για να πάρει μέσω αύξησης κεφαλαίου το 9,5% της ελληνικής εισηγμένης. Δηλαδή 6.360.000 μετοχές, έναντι των 13,3 ευρώ τη μία. Το συγκεκριμένο deal κλείστηκε ανάμεσα στον ιδρυτή των Folli και βασικό μέτοχο Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τον πρόεδρο και βασικό μέτοχο της Fosun Γκούο Γκουανγκτσάνκ. Λέγεται ότι η σύζυγος του βαθύπλουτου Kινέζου είχε αγοράσει ένα πορτοφόλι των Folli, της άρεσε πολύ και αυτό ήταν αρκετό για να ανοίξει ο δρόμος της συμφωνίας…
Αν αυτό δεν είναι αστικός μύθος, τότε αποτελεί το πιο απλοϊκό αν όχι παιδαριώδες κριτήριο επενδυτικής στόχευσης…
Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως αυτών, η Fosun αύξησε τη μετοχική της συμμετοχή στη Folli, από το 9,5% στο 13,4%, στο διάστημα από τις 15 Ιουνίου, μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου του 2011.Όπως προκύπτει από τα χρηματιστηριακά στοιχεία, σε αυτήν τη χρονική περίοδο, η μέση τιμή της μετοχής σε συνάρτηση με την αξία των συναλλαγών, ήταν στα 7,7 ευρώ. Καθώς η Fosun ενίσχυσε τη θέση της αγοράζοντας 2.609.263 μετοχές, εκτιμάται ότι το κόστος κτήσης είναι της τάξεως των 20,1 εκατ. ευρώ.
Στα τέλη του 2012,η Fosun εμφανίζεται στο μετοχολόγιο των Folli με ποσοστό 13,886%. Γεγονός που σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα αγόρασε άλλες 300.165 μετοχές. Με οδηγό και πάλι τη μεσοσταθμική τιμή για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το κόστος κτήσης υπολογίζεται στα 2,4 εκατ. ευρώ.
Μέχρι τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση-ρουκέτα του αμερικανικού QCM Fund (στις 4 του μηνός του περασμένου Μαΐου) το ποσοστό της Fosun στην εταιρεία Κουτσολιούτσου δεν είχε διαφοροποιηθεί. Όμως από την πλευρά των κινέζων είχε γίνει μια κίνηση μεταφοράς χαρτοφυλακίου, από εταιρεία του Λουξεμβούργου, σε θυγατρική της ασφαλιστική στην Πορτογαλία. Σε αυτή πήγε το 10,01% των μετοχών της Folli. Eκ των υστέρων, αρκετοί στην αγορά θεώρησαν ότι, με αυτήν την κίνηση, οι ζημιές της Fosun από τα Folli ‘’κρύβονται’’ στη θυγατρική της Πορτογαλίας.
‘Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της κινεζικής εταιρείας, από τις 8 έως και τις 11 Μαίου, το ποσοστό συμμετοχής της στα Folli ανέβηκε από το 13,886% στο 16,37%. Κάτι που σημαίνει ότι αγοράστηκαν 1.689.994 μετοχές. Αρχικά η κίνηση της Fosun είχε ερμηνευτεί ως ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά στη συνέχεια άρχισε να καλλιεργείται η αίσθηση της διακριτικής απόστασης των κινέζων από τον Κουτσολιούτσο. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει επακριβώς το τι μπορεί να έχει συζητηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές και τι ενδεχομένως να έχει διαταράξει τιε σχέσεις τους.
Πάντως τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου δείχνουν ότι και μόνος «κωδικός» από το Χονγκ Κονγκ αγόρασε το περασμένο Μάιο, μετοχές των Folli Follie συνολικής αξίας 13,77 εκατ. ευρώ. Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι αυτές οι αγορές έγιναν από τη Fosun, καθώς ‘’δένουν’’ με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της.
Με όλα αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται ότι η Fosun έχει ξοδέψει περί τα 120,9 εκατ. ευρώ για να φτάσει στα σημερινά της ποσοστά στη Folli. Mε το πάγωμα της διαπραγμάτευσης της μετοχής από τις 25 Μαΐου, η χρηματιστηριακή αξία της ελληνικής εταιρείας έχει σταματήσει στα 321,35 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, η μετοχική θέση της Fosun μεταφράζεται σε 52,6 εκατ. ευρώ. Δεδομένου του ότι η Fosun έχει εισπράξει 9,7 εκατ. ευρώ από επιστροφές κεφαλαίου, οι λογιστικές ζημιές από τα Folli είναι της τάξεως των 58,6 εκατ. ευρώ…
ΠΗΓΗ: mononews.gr