Μια «υβριδική» πρόταση που συσχετίζει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με το ταμειακό απόθεμα για τη μεταμνημονιακή περίοδο προκρίνει η Γερμανία για την Ελλάδα.
Σε μια περίοδο που ΔΝΤ και Ευρωπαϊκοί θεσμοί υποστηρίζουν την επέκταση των δανείων του EFSF έως και 15 έτη, το Βερολίνο έρχεται να ανακόψει τις πιέσεις αυτές, αντιπροτείνοντας στην Ελλάδα να επιλέξει το πόσα χρήματα θα τραβήξει από τα αδιάθετα 25 δισ. ευρώ του προγράμματος του ESM συνδέοντας το ποσό αυτό με τα χρόνια επιμήκυνσης των δανείων του EFSF.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, στη βάση της γερμανικής πρότασης για κάθε 5 δισ. ευρώ που θα λαμβάνει η Ελλάδα από τα αδιάθετα του τρέχοντος προγράμματος του ESM η «στοχοθετημένη» ελάφρυνση του χρέους θα μειώνεται κατά δύο έτη. Αυτό απλά σημαίνει πως εάν η επέκταση της διάρκειας των δανείων του EFSF είναι 15 χρόνια και μείνουν αδιάθετα στο πρόγραμμα του ESM 25 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που η Ελλάδα αντλήσει και τα 25 δισ. ευρώ, η συνολική επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα μειωθεί στα πέντε έτη.
Να τονιστεί πως η Γερμανία πιέζει συστηματικά σε πενταετή επέκταση των δανείων του EFSF και η πρόταση που έχει καταθέσει οδηγεί δια της πλαγίας οδού σε αυτό το αποτέλεσμα.
Η πρόταση της Γερμανίας συγκεντρώνει πολλά θετικά για την Ελλάδα διότι καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος μέσα από πολλούς συνδυασμούς χρηματοδότησης και επιμήκυνσης των ομολόγων.
Σημειώνεται πως για να θεωρείται βιώσιμο το χρέος οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος- δηλαδή τα χρήματα που πρέπει να δαπανά ετησίως η χώρα μας για πληρωμές χρέους- πρέπει να διατηρούνται χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ έως το 2040 και χαμηλότερα του 20% του ΑΕΠ έως το 2060.
Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ μπορεί να εμπλακεί με διάφορους τρόπους
Εν τω μεταξύ ανοιχτό αφήνει το ΔΝΤ το θέμα της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι ο τρόπος εμπλοκής του Ταμείου θα γίνει σαφής στις 21 Ιουνίου.
Όπως δήλωσε από το Βερολίνο η Κριστίν Λαγκάρντ, «το ΔΝΤ μπορεί ασφαλώς να εμπλακεί και να εμπλακεί με διάφορους τρόπους, με διάφορα εργαλεία. Θα κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων, θα δούμε και όλες τις επιλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εμπλακούμε στην Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τότε θα υπάρξει μια ας πούμε «αποκάλυψη», η οποία θα γίνει πολύ πιο σαφής στις 21 Ιουνίου. Τότε, θα υπάρξει μια συνάντηση του Eurogroup και θα γίνει σε όλους σαφές το τι εννοώ», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με οικονομική στήριξη ή μόνο με επίβλεψη.
Η Κριστίν Λαγκάρντ συμμετείχε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τους επικεφαλής των μεγάλων διεθνών οικονομικών θεσμών (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας).
Στη φετινή, 10η τέτοια ανεπίσημη συνάντηση, συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Αφρικής Ακινγούμι Αντεζίνα.
Στο περιθώριο της συνάντησης, η κυρία Λαγκάρντ συναντήθηκε και κατ’ ιδίαν με την κυρία Μέρκελ.
ΠΗΓΗ: cnn.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ