Πυκνώνουν οι πληροφορίες από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επίκειται η υποβολή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να έρθει σε δύσκολη θέση ο Αλέξης Τσίπρας για τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο και να καταδειχθεί, όπως λένε στην οδό Πειραιώς, πως δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ.
Οι πληροφορίες, ωστόσο, είναι αντιφατικές, καθώς άλλα στελέχη πιέζουν τον κ. Μητσοτάκη προς αυτή την κατεύθυνση και άλλοι θεωρούν πως πρέπει να περιοριστεί η αντίδραση στο αίτημα για συζήτηση στη Βουλή ΄ώστε να κριθεί εάν ο πρωθυπουργός έχει την εξουσιοδότηση του σώματος για τη συμφωνία.
Πρέπει να επισημανθεί πως εάν υποβληθεί πρόταση μομφής, με βάση τον κανονισμό, η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο διακόπτεται και ξεκινά η συζήτηση της πρότασης μομφής. Πρακτικά κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καθυστέρηση στην ψήφιση των προαπαιτουμένων ενόψει του Eurogroup.
Η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται ότι αποφάσισε να αξιοποιήσει το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό όπλο που διαθέτει και να προκαλέσει στην πράξη την κυβερνητική συνοχή για την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ, καταθέτοντας πρόταση μομφής.
Η δήλωση Σπυράκη
Χαρακτηριστική της κλιμάκωσης που έχει επιλέξει η Πειραιώς είναι η δήλωση της εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Μαρίας Σπυράκη: «Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογο του. Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει σε όλους τους τόνους, ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει με την υπογραφή του τη χώρα, από τη στιγμή μάλιστα, που ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, δηλώνει ότι διαφωνεί με τη συμφωνία.
Στη στόχευση της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποδομήσει εντελώς τη στάση του Πάνου Καμμένου όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Αν ο κ. Καμμένος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση -κάτι που αναμένεται επί της ουσίας- η Νέα Δημοκρατία θα ισχυριστεί ότι δίνει το «OK» στον κ. Τσίπρα να μεταβεί στις Πρέσπες και να υπογράψει με τον Ζόραν Ζάεφ τη συμφωνία για το «Μακεδονικό».
Μέχρις ώρας πάντως η Ν.Δ δεν έχει αντιδράσει στην δήλωση του Αντώνη Σαμαρά που επιτέθηκε νωρίτερα προσωπικά και με πρωτοφανή (για πρώην πρωθυπουργό) στα πολιτικά χρονικά τρόπο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μιλώντας για “αντιστόρητη σύμπλευση” με τον πρωθυπουργό.