Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε στο σκοπιανό Κοινοβούλιο η συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα όσον αφορά το ονοματολογικό.
Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα για την μετονομασία της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Ωστόσο, το κείμενο έχει ακόμη να ξεπεράσει σειρά εμποδίων μέχρι να τεθεί σε ισχύ.
Θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει καθορισθεί, πριν από μία συνταγματική αναθεώρηση που θα πρέπει εκ νέου να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Τα Σκόπια σε αντάλλαγμα ελπίζουν να εξασφαλίσουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στο τέλος του Ιουνίου και μία πρόσκληση για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.
Κατά τη διάρκεια σύντομης συνεδρίασης, η πραγματοποίηση της οποίας ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί, 69 από τους 120 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας που επιδιώκει να τερματίσει την 27χρονη διπλωματική διένεξη με την Ελλάδα, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 1991.
Συγκεκριμένα, αρχικά τον λόγο πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, προσπαθώντας να εξηγήσει στα μέλη του Κοινοβουλίου γιατί η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, μερίδας βουλευτών υπήρξαν έντονες.
«Είναι απαραίτητο να ψηφιστεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Ελλάδα να δώσει το “ΟΚ” στο ΝΑΤΟ. Επίσης, για τις 28 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, μια ημερομηνία πολύ σημαντική για εμάς», είπε ο Ντιμιτρόφ, προκαλώντας την οργή των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ειδικά του VMRO-DPMNE, οι οποίοι φώναζαν «προδότη, προδότη!» απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Εξωτερικών.
Μάλιστα, ζήτησαν διακοπή της συνεδρίασης και αποχώρησαν επιδεικτικά από την αίθουσα του Κοινοβουλίου.
Oι βουλευτές του VMRO-DPMNE αποχωρούν από την αίθουσαOι βουλευτές του VMRO-DPMNE αποχωρούν από την αίθουσα
Την ίδια στιγμή, έξω από το Κοινοβούλιο είναι συγκεντρωμένοι αρκετοί διαδηλωτές που εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στην υπογραφείσα συμφωνία, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.
Παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης πάντως, με πλειοψηφία 69 ψήφων υπέρ και 40 κατά, αποφασίστηκε ότι η διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα θα γίνει σε σύντομη διαδικασία.
Πλέον, δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Παρασκευή. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει.
Αν ο Ιβάνοφ αρνηθεί να το πράξει (όπως είναι το πιθανότερο αυτή τη στιγμή), θα αναπέμψει τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο, όπου θα πρέπει πλέον με αυξημένη πλειοψηφία 61 βουλευτών να περάσει. Αν συμβεί αυτό, η συμφωνία θα αποσταλεί και πάλι στον Ιβάνοφ, ο οποίος όμως τότε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.
Πηγή: iefimerida.gr