“Κρεμάλα στους προδότες”, είναι το σύνθημα που κυριαρχεί μεταξύ των μελών του εθνικιστικού VMRO-DPMNE που αντιτίθενται στη συμφωνία των Πρεσπών και συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ όπου επικυρώνεται το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.
του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ
Προ ημερών ο κατηγορούμενος για σκάνδαλα διαφθοράς Νίκολα Γκρούεφσκι – επί 10αετία ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος και πρωθυπουργός- δήλωσε πως όσα ο ίδιος είχε απορρίψει (ως προσχέδιο συμφωνίας με την Ελλάδα) το 2008 ήταν πολύ καλύτερα για τη χώρα του απ΄ όσα πέτυχε, τώρα, ο Ζόραν Ζάεφ.
Ως “επαίσχυντη” και “ταπεινωτική” για τα Σκόπια χαρακτήρισε, ως γνωστόν, τη συμφωνία και ο επίσης εθνικιστής πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ.
Η ρητορική είναι ακριβώς ίδια με αυτή που ακούγεται τις τελευταίες μέρες από την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Για “εκτελεστικά αποσπάσματα” κάνουν λόγο οι ακραίες φωνές στις “αντισυγκεντρώσεις” κατά υπουργών της κυβέρνησης που επισκέπτονται την περιφέρεια, σχετικά πρωτοσέλιδα με “εκτελεσμένους” τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών δεν καταδικάζονται από τα κόμματα, η δε Ν.Δ υιοθετεί ως επίσημη θέση, πλέον, τα περί “εθνικής μειοδοσίας”.
Το είπε καθαρά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ενώ βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και διεκδικών το χρίσμα της Ν.Δ για τον δήμο Αθηναίων ή την περιφέρεια Αττικής Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκαν σε “εθνική προδοσία”.
Η αντίφαση είναι τερατώδης αλλά ουδόλως επισημαίνεται. “Προδοτική” η συμφωνία για τους εθνικιστές στα Σκόπια, “προδοτική” και για την αξιωματική αντιπολίτευση στην Αθήνα. “Κρεμάλες” ζητούν οι του VMRO-DPMNE, την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση και απειλές για Ειδικά Δικαστήρια ζητούν στην Αθήνα.
Και όλα αυτά, ιδιαίτερα στα καθ’ ημάς, ενδεδυμένα με μία θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία τη συμφωνία έχουν επιβάλλει “ξένα κέντρα”. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και ως “ουρές” τους ο ΟΗΕ, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, η Σοσιαλιστική Διεθνής (του Γιώργου Παπανδρέου), η Άγκελα Μέρκελ (δείτε την ανακοίνωσή της) και, βεβαίως, σύσσωμος ο διεθνής Τύπος, από τους Times μέχρι το Spiegel, τη FAZ, τη Handelsblatt κ.ά
Πόσο θα βαθύνει αυτός ο διχασμός, ουδείς μπορεί να το προβλέψει. Εάν κρίνει κανείς από τις συγκεντρώσεις δήθεν αγανακτισμένων κατά Κοντονή και Κουντουρά, φαίνεται πως το φαινόμενο θα ενταθεί. Λέγεται πως ήδη ορισμένοι οργανώνουν κύμα “λαϊκής αγανάκτησης” κατά του πρωθυπουργού, όταν θα βρεθεί για τα εγκαίνια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί κάτι τέτοιο; Μόνο δύο. Ή η κυβέρνηση θα υποχωρήσει και θα αποσύρει τη συμφωνία, οδηγούμενη υπό συνθήκες διασυρμού στην πτώση της και σε εκλογές, ή θα συνετισθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ και θα ευθυγραμμισθεί με αυτά που φέρεται να έχει πει ενώπιον ξένων ηγετών και αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το πρώτο, πρακτικά δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να συμβεί. Το δεύτερο;
Υ.Γ Τον ακραίο λαϊκισμό της “κρεμάλας” (φωτό επάνω) τον είχαμε ζήσει, δυστυχώς, και στις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων το 2011. Κακώς δεν καταδικάστηκε, τότε, από εκείνους που δεν καταδικάστηκε. Η επανάληψη του φαινομένου…από την άλλη πλευρά, μπορεί να φαντάζει ως εκδίκηση που “τρώγεται κρύα”, όμως ο κίνδυνος είναι προφανής. Διότι εάν ο διχασμός σχετικά με τα μνημόνια επουλώθηκε σχετικά μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα, ο διχασμός που προωθούν ορισμένοι με αφορμή το Μακεδονικό μπορεί να αποβεί πιο επώδυνος και ίσως μη αναστρέψιμος.