Στις 4 Ιουλίου αναμένεται να δημοσιευτεί η αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με βάση του άρθρο IV όπου το ταμείο θα βάζει την «υπογραφή» του στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το διάστημα που προηγήθηκε μέχρι την συμφωνία του Λουξεμβούργου, η διαπραγμάτευση που έγινε μεταξύ του Βερολίνου και του ΔΝΤ εντοπίζονταν όχι στο «αν» αλλά στο «πώς» το Ταμείο θα παραμείνει παρόν στην εποπτεία της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση
Εκτός από τη μερική εξόφληση των δανείων της Ελλάδας στο ΔΝΤ ένα όρος για να παραμείνει το Ταμείο ήταν να γίνουν οι κατάλληλες υποχωρήσεις ώστε η έκθεση βιωσιμότητας που θα συνταχθεί για το ελληνικό χρέος από το Ταμείο να πιστοποιεί την βιωσιμότητά του, όπως και αντίστοιχη έκθεση που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην κατεύθυνση αυτή οι Ευρωπαίοι υιοθέτησαν τις περισσότερο απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης για ρυθμό ανάπτυξης 1% του ΑΕΠ από το 2023 και μετά.
Έτσι το Ταμείο θα μπορεί στη δική του έκθεση να πιστοποιήσει τη βιωσιμότητα χρέους με βάση τις ίδιες παραδοχές. Πληροφορίες θέλουν το Ταμείο να κρίνει βιώσιμο το χρέος μεσοπρόθεσμα (ως το 2034) και να επισημαίνει την δέσμευση των Ευρωπαίων για περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης – αν χρειαστεί σε μακροπρόθεσμη βάση.
Σήμερα τεχνοκράτες του ταμείου θα βρεθούν στην Αθήνα για να συλλέξουν τα στοιχεία για όλα τα κεφάλαια της αξιολόγησης. Η διαδικασία θα είναι σύντομη καθώς ο επικεφαλής της ομάδας για την Ελλάδα κ. Πήτερ Ντόλμαν παρακολούθησε μέχρι και την τελευταία στιγμή το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και του συνόλου του προγράμματος .
Πάντως χθες στο ΥΠΟΙΚ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είδε και κατ’ ιδίαν τους υπουργούς Οικονομίας – Ανάπτυξης κύριο Γιάννη Δραγασάκη, Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου και Δημόσιας Διοίκησης, κυρία Όλγα Γεροβασίλη.
Πέρα από τα επιμέρους το ΔΝΤ στην έκθεσή του θα επαναλάβει με την σειρά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει σταθερή στη γραμμή της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. Θα πρέπει επίσης να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις όπως η ολοκλήρωση υλοποίησης του νέους ασφαλιστικού νόμου η διεύρυνση της φορολογικής βάσης (δηλαδή η περικοπή του αφορολόγητου) και η μείωση των κόκκινων δανείων.
Με περισσότερη μυστικότητα ανάλογη έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα κάνει και η ΕΚΤ κρίνοντας στην ουσία το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης που αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup.
Το στίγμα της έκθεσης βιωσιμότητας της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ έδινε χθες σε συνέντευξή του στη Figaro το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ «Η Ελλάδα θα πήρε μια καθαρή ώθηση προς την ελάφρυνση του χρέους που της την είχαν υποσχεθεί εδώ και πολύ καιρό» είπε για να συνεχίσει τα «Τα μέτρα που αποφασίστηκαν ήταν προς την σωστή κατεύθυνση και η ΕΚΤ τα προσυπογράφει». Όπως είπε το πακέτο της ελάφρυνσης « Θα καταστήσει μεσοπρόθεσμα το ελληνικό χρέος περισσότερο βιώσιμο ενώ μακροπρόθεσμα οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσαν τη βούλησή τους να λάβουν πρόσθετα μέτρα να υπάρξει ανάγκη»
Τόνισε πάντως ότι μετά τη λύση για το χρέος η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τις αγορές κάτι που δε θα είναι ούτε ευκολότερο ούτε πιο ευχάριστο.
Μετά τις εκθέσεις βιωσιμότητας από τους θεσμούς που παρακολούθησαν το ελληνικό πρόγραμμα από το 2010 την σκυτάλη παίρνουν οι οίκοι αξιολόγησης. Ο μεγαλύτερος από τους οίκους αξιολόγησης η Moody’s έκανε χθες ένα πρώτο σχόλιο για την λύση για το χρέος χαρακτηρίζοντας την θετικό ορόσημο για την Ελλάδα προαναγγέλλοντας και την επικύρωση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ.
Ήδη πάντως η Standard & Poor’s προχώρησε στην αναβάθμιση ενώ αργότερα αναμένεται ανάλογη κίνηση και από τον Fitch.
Το επόμενο κύμα έρχεται το φθινόπωρο με επόμενη στην σειρά των αξιολογήσεων να έρχεται η Moody’s και DBRS.
Από το φθινόπωρο και μετά η Ελλάδα θα κάνει το βάπτισμα του πυρός για δανεισμό από τις αγορές χωρίς να βρίσκεται σε πρόγραμμα για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010.