Το Μαξίμου δεν θεωρεί ότι σήμανε λήξη συναγερμού αναφορικά με τα σενάρια αποστασίας που είδε πίσω από την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη. Πιστεύει όμως -με την κυβερνητική πλειοψηφία στους 152 βουλευτές- ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί οι κίνδυνοι νέας αποχώρησης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, παρόλο που οι πληροφορίες “οργιάζουν” πως υπάρχουν άλλοι δύο επίφοβοι που σκέπτονται την αποχώρηση.
Όπως και να’ χει φαίνεται πως η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα της, κάτι που δεν αποκλείει πιθανές προσπάθειες για ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και με άλλους βουλευτές. Πηγές με γνώση υπόγειων διεργασιών υποστηρίζουν πως εάν φύγουν τρεις θα προστεθούν έξι στην κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν για κατάσταση που εμφανίζει τα χαρακτηριστικά μπετόν.
Την ώρα που ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης ήταν στον ΑΝΤ1 κουκουλοφόροι προσπάθησαν να εισβάλουν στο γραφείο του. Τι άλλο περιμένει ο εισαγγελέας για την τεκμηρίωση του αδικήματος των προκαταρκτικών πράξεων για ανατροπή του πολιτεύματος.ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΟΡΙΟ
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) June 27, 2018
Το κλίμα λόγω της αποχώρησης Λαζαρίδη φάνηκε ότι ήταν βαρύ με την πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι δημιουργούνται ερωτήματα για την ώρα που επέλεξε ο βουλευτής να καταθέσει την ανεξαρτητοποίησή του. Έγινε ακόμη βαρύτερο όταν το ίδιο το Μαξίμου με non paper είπε ότι συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας.
Νέα πολιτική κόντρα με αιτιάσεις για σχέδια αποστασίας
Η ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη προκάλεσε πάντως νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης, με κυβερνητικούς κύκλους από το Μαξίμου να μιλούν για σχέδια αποστασίας από συμφέροντα και να εξαπολύουν βολές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Είμαστε πολλοί σκληροί για να πεθάνουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με την Τερέζα Μέι.
«Δεν ανησυχώ καθόλου για την κυβερνητική συνοχή», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, παρά τα ανόητα σχέδια που επιχειρούν κάποιοι θα έχει συνέχεια, πόσο μάλλον όταν είναι σε όλους σαφές ότι έχει περάσει 40 κύματα και έχει επιβιώσει».
«Η έξοδος από τα μνημόνια, το τέλος της λιτότητας, η ελάφρυνση του χρέους αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τον κο Μητσοτάκη που βιάζεται εξάλλου να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του με τη δικαιοσύνη. Είμαστε βέβαιοι ότι δε θα τα καταφέρουν.Ο Ελληνικός λαός έχει ήδη καταλάβει το σχεδιασμό τους και θα τιμωρήσει τους αποστάτες. Ο κος Λαζαρίδης καλείται να αποδείξει, με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού» ανέφεραν νωρίτερα την Τρίτη κυβερνητικές πηγές.
«Οι ένοικοι του Μαξίμου βρίσκονται πλέον σε πανικό, γιατί συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις… το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», ήταν η άμεση απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στο Μαξίμου.
Κύκλοι των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σχολιάζοντας την απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στο Μαξίμου ανέφεραν ότι «ο Κυριάκος Σαμαράς στηρίζει τον Συμπιλίδη. Τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Η αποστασία καθιερώνεται σαν πολιτική πρακτική».
Για “οργανωμένο σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας” που βρίσκεται “σε εξέλιξη” έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό. Και, όπως αναφέρει, “με τα λεφτά ολιγαρχών και τρίτων παραγόντων”. Συμπληρώνει δε: “Κάποιοι έχουν σε τέτοια σχέδια μεγάλη παράδοση”.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η αποχώρηση Λαζαρίδη αλλά και του Δ. Καμμένου αποτελούν μέρος του ίδιου σχεδίου πολιτικής αποσταθεροποίησης. Κι αυτό διότι, όπως λέγεται, επιχειρηματικά συμφέροντα που συμπίπτουν ευκαιριακά δεν θέλουν είτε να προχωρήσει η διερεύνηση των μεγάλων σκανδάλων αλλά και υποθέσεων “ειδικού ενδιαφέροντος”, είτε επιδιώκουν να μπλοκάρουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το Μαξίμου έκανε λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα “σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη” “φωτογραφίζοντας” συγκεκριμένα πρόσωπα.
Προχθες βράδυ έδινε υποσχέσεις & όρκους τιμής στον @PanosKammenos @PrimeministerGR & διαβεβαίωνε τρεις υπουργούς ότι παραμένει &δεν παραιτείται.Ακόμα έχω στο μυαλό μου λεξη λεξη τη δικη μας μεταμεσονύκτια συνομιλία μας. Ούτε γι αυτά δεν ντρέπεται; Και τα ευχαριστώ που μου έλεγε; https://t.co/lPDVgzb8EY
— Terens Quick (@TerensQuick) June 27, 2018
Πως απαντά το Μαξίμου
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αριθμεί πλέον 152 βουλευτές και το Μαξίμου είναι σαφές πως έχει το βλέμμα στραμμένο στις εφεδρείες που μπορεί να εξεύρει εντός της Βουλής. Παράλληλα καθίσταται σαφές πως θα ενταθούν οι πιέσεις για ανεξαρτητοποιήσεις και άλλων βουλευτών των ΑΝΕΛ.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι γνωρίζοντες, το Μαξίμου δεν έχει κανένα λόγο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, παρά την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Λαζαρίδη ή ενδεχόμενης νέας ανεξαρτητοποίησης.
«Κάποιοι ξεχνούν πως η κυβέρνηση για τους έξι επόμενους μήνες δεν πέφτει» αναφέρουν με νόημα τα ίδια πρόσωπα –και συμπληρώνουν: «Η κυβέρνηση δεν πέφτει παρά μόνο εάν κερδίσει η αντιπολίτευση ψήφο δυσπιστίας ή αν η ίδια χάσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, παρά την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη ή όποιου άλλου». Υπενθυμίζουν δε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ¨έκαψε¨ το χαρτί της πρότασης δυσπιστίας» με την κατάθεση της πρότασης μομφής σε πρωθύστερο χρόνο, αν και άλλοι εκτιμούν πως η κατάθεση της πρότασης μομφής από τη ΝΔ υπήρξε αυτή που πυροδότησε τις εξελίξεις. Πάντως, τα ίδια πρόσωπα επιμένουν: «Η κυβέρνηση μπορεί να φέρνει νομοσχέδια τα οποία θα περνάνε με σχετική πλειοψηφία ή με την ψήφο άλλων βουλευτών».