Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή και εν συνεχεία στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου και θα γίνει η σχετική ψηφοφορία.
Το αν η κατάτμηση των δυο περιφερειών ισχύει από τις επόμενες εκλογές θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία, καθώς απαιτούνται 200 ψήφοι για να ισχύσουν οι αλλαγές από τις επόμενες κάλπες.
Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαρτά την απόφασή της από το αν θα ισχύσει η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση Επιτροπής που θα εισηγηθεί πώς θα νομοθετηθεί η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού, γεγονός που δεν είναι βέβαιο ότι ικανοποιεί τη ΝΔ. Την οριστική απόφαση για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία θα λάβει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς στο εσωτερικό του κόμματος συγκρούονται δυο απόψεις, η μία που θέλει την καταψήφιση με το επιχείρημα «δεν πιστεύουμε τον Τσίπρα ότι θα φέρει νομοσχέδιο για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού» και η δεύτερη που επιμένει ότι η ΝΔ θα πρέπει να ψηφίσει την κατάτμηση καθώς εδώ και χρόνια στηρίζει τη συγκεκριμένη θέση. Ο ίδιος προβληματισμός φέρεται να επικρατεί και στο Κίνημα Αλλαγής.
Τυχόν εφαρμογή των αλλαγών από τις επόμενες εκλογές θέτει άμεσα τους βουλευτές της Β΄ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής όλων των κομμάτων το δίλημμα να αποφασίσουν σε ποια νέα Περιφέρεια θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.