Σημαντικά τετ α τετ αναμένεται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ Τετάρτη και Πέμπτη, αλλά και στο περιθώριο της πρωτοβουλίας της Γερμανίας για τα Βαλκάνια που πραγματοποιείται αύριο Τρίτη στο Λονδίνο και για πρώτη φορά από το 2014 καλείται και η Ελλάδα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η επίσημη συνάντηση ή το τετ α τετ (δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η μορφή της συνάντησης) που θα έχει στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα όσα θα πουν Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τραμπ, με τον αμερικανό Πρόεδρο να στηρίζει τις ελληνικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια, πρωτίστως τη συμφωνία των Πρεσπών Αθήνας- Σκοπίων. Τετ α τετ, που δεν θα έχουν το χαρακτήρα επίσημης συνάντησης, θα έχει επίσης ο έλληνας πρωθυπουργός με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και άλλους ηγέτες.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι δεν προβλέπεται – «και δεν θα γίνει»- επίσημη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.
«Ότι είχαν να πουν το είπαν» αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές στην Αθήνα.
Το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών
Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι άλλοι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι αυτό της πρόσκλησης της ΠΓΔΜ γι αυτό αναμένεται να φτάσει στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ συναντήθηκε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τόσο στη διάρκεια της ενημέρωσης των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε κατηγορηματικά ότι πρώτα θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες από την πλευρά της ΠΓΔΜ, που προβλέπει το πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, και μετά το ΝΑΤΟ θα απευθύνει την πρόσκληση στη γειτονική χώρα. Για τη συγκεκριμένη δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κυβερνητικές πηγές είχαν σχολιάσει ότι σημαίνει την πλήρη διασφάλιση των ελληνικών θέσεων.
Στην ίδια συνάντηση ο κ. Τσίπρας είχε θέσει στον κ. Στόλτενμπεργκ το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές, λέγοντας ότι είναι “απαράδεκτο” για δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με βάση το άρθρο 1 της Συμμαχίας και είχε ζητήσει από τον Γ.Γ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο προκειμένου να βρεθεί λύση. Είχε θέσει, επίσης, και το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και είχε ζητήσει να αναλάβει πρωτοβουλίες το ΝΑΤΟ για να σταματήσουν οι προκλήσεις της Άγκυρας.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου. Ήδη ο κ. Τσίπρας το έθεσε στον κ. Ερντογάν και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις και με άλλους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.