Εάν η Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμά πως η παρουσία της στην ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατά ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά του Αιγαίου και μπορεί να επιταχύνει την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τότε καλώς πηγαίνει στην Τουρκία. Ίσως έχει κατά νου κάτι που δύσκολα μπορούμε να κατανοήσουμε όλοι εμείς.
του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ
Αυτό, φυσικά, μένει να αποδειχθεί, αν και η εμπειρία δεν είναι θετική. Διότι κι άλλοι (πρωθυπουργοί και υπουργοί εξωτερικών) κατά το παρελθόν είχαν επενδύσει στις “προσωπικές σχέσεις” με την τουρκική πολιτική ηγεσία αλλά η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο τους διέψευσε και το μόνο που απέμεινε ήταν τα φωτογραφικά ενσταντανέ σε γάμους, βαφτίσια και χιονοδρομικά κέντρα.
Κακώς έπραξαν όσα έπραξαν; Φυσικά όχι. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις τις καλές προθέσεις ακόμα κι αν αποδεικνύονται συχνά αφελείς και ατελέσφορες. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να οχυρωθεί σε μία επιθετική διπλωματία με υπερεξοπλισμούς. Την γεωπολιτική θετική συγκυρία μπορεί κυρίως να αξιοποιήσει και τις σχέσεις που διαμορφώνει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συσχετισμών αλλά και με τις ΗΠΑ και τα κράτη της περιοχής. Κι αυτό πράττει σήμερα.
Η τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ προσκλήθηκε προσωπικά από τον πανίσχυρο –μετά τις τελευταίες εκλογές– Τούρκο πρόεδρο και βρέθηκε στην γειτονική χώρα με την ιδιότητα της πρώην υπουργού Εξωτερικών και τις σχέσεις που δημιούργησε κατά το παρελθόν με τα πολιτικά λόμπι στην Άγκυρα. Αυτό επισημαίνει και η ίδια.
Ωστόσο, αναφέροντας ως βασικό λόγο του ταξιδιού την επικοινωνία που πρέπει να διατηρείται με την άλλη πλευρά του Αιγαίου, υπό την εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία της συνεχιζόμενης κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών, υπονοεί πως με κάποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει. Εάν έχει υπάρξει συνεννόηση ή όχι με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ένα θέμα που δεν έχει προσώρας απαντηθεί.
Διότι προσωπική διπλωματία δεν νοείται. Θέλει προσοχή κάτι τέτοιο. Εύκολα μπορεί να αξιοποιηθεί -ως επιδοκιμασία- από το καθεστώς Ερντογάν που μόλις προχθές προέβη σε πογκρόμ διώξεων 18.000 δημοσίων υπαλλήλων και έκλεισε άλλες τρεις εφημερίδες και ένα κανάλι, ή, ακόμα χειρότερα, να δημιουργήσει εντυπώσεις περί “μυστικής διπλωματίας”, κάτι που αποτελεί προμετωπίδα της κριτικής που ασκεί η Ν.Δ στην κυβέρνηση σχετικά με το Μακεδονικό.
Η παρουσία της πρώην υπουργού Εξωτερικών στην ορκωμοσία Ερντογάν αποκαλύπτει, πάντως, τις αντιφάσεις στη στρατηγική της Ν.Δ.
Όταν καμία ευρωπαϊκή χώρα -πλην της Βουλγαρίας εξαιτίας των ειδικών σχέσεων του Μπορίσοφ με τον Ερντογάν- δεν θα εκπροσωπηθεί στην Άγκυρα. Ορθώς, λοιπόν, δεν εκπροσωπείται και η Ελλάδα δια του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του πρωθυπουργού που προσκλήθηκαν.
Πως θα μπορούσε να βρεθεί στην Άγκυρα ο κ. Παυλόπουλος ή ο κ. Τσίπρας, όταν η Τουρκία εκβιάζει για ανταλλαγή των “8” με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ή όταν μέχρι πριν μερικές ημέρες ο εταίρος του Τούρκου προέδρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, ο σύμβουλός του Μπουλούτ και άλλοι απειλούσαν με…κατάληψη ελληνικών νησιών και απειλούσαν να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ; Ή όταν πρόσβαλαν τη μνήμη των Ελλήνων νεκρών στη σφαγή της Σμύρνης.
Η Ν.Δ κατηγορούσε, όμως, την κυβέρνηση γιατί προσκάλεσε πριν 9 μήνες τον Ερντογάν στην Αθήνα.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε:
«Ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα και ποιο το προσδοκώμενο αποτέλεσμα; Και γιατί έπρεπε να γίνει σε αυτήν τη χρονική συγκυρία; Το εύλογο αυτό ερώτημα, κάνοντας πλέον τον απολογισμό της επίσκεψης, ενισχύεται».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε τότε λόγο για χαμένη ευκαιρία να γίνει ένα θετικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ένα είναι βέβαιο. Η πατρίδα μας δεν κέρδισε απολύτως τίποτα ουσιαστικό από αυτή την επίσκεψη», πρόσθεσε.
Εφόσον, όμως, δεν υπήρχε κανένας λόγος για την επίσκεψη Ερντογάν τότε, πως δικαιολογείται η παρουσία της κ. Μπακογιάννη τώρα, όταν έχει μεσολαβήσει η παράνομη κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών και έχει εν τω μεταξύ κλιμακωθεί σε εξαιρετικά ανησυχητικό βαθμό η τουρκική επιθετικότητα;
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν σχολιάζει την παρουσία της πρώην υπουργού Εξωτερικών και αδελφής του προέδρου του κόμματος στην Άγκυρα. Έκδηλη η αμηχανία αλλά και το κενό στρατηγικής. Θα αποτελέσει, άραγε, και μάθημα για να αποφεύγονται στο μέλλον οι εύκολες κρίσεις λαϊκισμού; Δύσκολα μπορεί να το ισχυριστεί κανείς…
Εκτός εάν η Ν.Δ εκλαμβάνει την πρόσκληση στην κ. Μπακογιάννη ως πολιτική στήριξη του Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ανοήτως “διαδήλωσε” στα social media γνωστός “λιβανιστής” του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αγνωσται αι βουλαί…