Πριν μερικές εβδομάδες, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο επανεκλεγείς πρόεδρος του συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας εξέπληττε αρκετούς δίνοντας τα “συγχαρητήριά” του στον πρωθυπουργό για την έξοδο από τα μνημόνια. Η παρέμβαση του κ. Φέσσα είχε εκνευρίσει αρκετούς στη Ν.Δ που είδαν τον εκπρόσωπο της εγχώριας επιχειρηματικής τάξης να μην υιοθετεί το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί “τετάρτου μνημονίου”.
ΌΛα αυτά, ωστόσο, δεν αποτέλεσαν κάποια ιδιότυπη ανακωχή της κυβέρνησης με τον ΣΕΒ. Το αντίθετο. Η χθεσινή σκληρή κριτική του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις συντάξεις, δείχνει ότι ο πρωθυπουργός χαράζει τις νέες διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ ενόψει της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Το θέμα της πιθανής μη μείωσης των συντάξεων προσφέρεται, αναμφίβολα, ως ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης, δεδομένου, μάλιστα, ότι η Ν.Δ θα καταθέσει σχετική τροπολογία τις επόμενες μέρες.
Βολές κατά του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με αφορμή τη στάση του στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου των Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
“Ακούω με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις θέσεις, τις προτάσεις αλλά και τις ανησυχίες που διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και ο Σύνδεσμος σας. Διότι γνωρίζω ότι όλοι εσείς εδώ, είστε άνθρωποι που έχετε καθημερινή τριβή με την αγορά και έχετε ιδία γνώση για το τι πρέπει να αλλάξει. Και έχετε αποδείξει ότι πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας, ακόμη και εάν δεν αρέσουν σε εμάς τους πολιτικούς, δεν κρύβονται άλλα κίνητρα”, είπε ο κ.Τσίπρας και διαχώρισε τη στάση του ΣΒΒΕ από αυτή του ΣΕΒ.
“Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο πάντα για με την ηγεσία του ΣΕΒ. Η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιές ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρα της είναι αμιγώς πολιτικά. Και δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας.”
Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτή η κομματική στάση του ΣΕΒ “αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεση του, στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα μέτρα του 19 και του 20 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι” και σχολίασε:
“Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για τη περικοπή συντάξεων.
Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλήττοντας μάλιστα και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα. Και επειδή είναι μια πρακτική που δε συμβαίνει για πρώτη φορά, το έκανε θυμίζω και την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά”.
Ο πρωθυπουργός συμβούλεψε την ηγεσία του ΣΕΒ “να πάψει να εκτίθεται” και κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να κρατήσουν μία στάση ευθύνης απέναντι στην κοινωνία μακριά από λογικές μικροκομματικής στόχευσης.
Σημείωσε εξάλλου ότι η επέκταση της λιτότητας θα ήταν μία καταστροφική επιλογή και πως ούτε οι εταίροι μας επιμένουν σε αυτή. “Προτεραιότητά μας τώρα η επιστροφή στην σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Και αυτό σημαίνει ότι εθνική προτεραιότητα, αποτελεί η ανάκαμψη των επενδύσεων. Άμεσων ξένων αλλά και εγχώριων.”