Στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται ακόμη από την Τουρκία έχει επικεντρώσει όλες τις προσπάθειες της η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες όπου συνεχίζεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Στο έτερο μεγάλο θέμα της ατζέντας, το Σκοπιανό τα πράγματα κυλάνε… βάσει προγράμματος: Η ΠΓΔΜ πήρε την πρόσκληση σε ενταξιακές διαδικασίες από το ΝΑΤΟ με τη Συμμαχία να ικανοποιεί την Αθήνα διαβεβαιωνοντας ότι η ένταξη θα γινει με τη νέα ονομασία όταν θα έχει εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών- η ελληνική κυβέρνηση κραδαίνει από χθες προς την αντιπολίτευση τη σχετική δήλωση Στόλτενμπεργκ και τη σχετική αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου και στρέφει πλέον αποκλειστικά την προσοχή της στο θέμα των δύο.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα στις δυόμισι το μεσημέρι με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον οποίο θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα. Όμως από χθες ήδη η ελληνική πλευρά ανήγαγε την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε ζήτημα κορυφής στη Σύνοδο. Ο πρωθυπουργός το έθεσε μετ επιτάσεως σε όλες τις επαφές του και στην παρέμβαση του επισήμανε με νόημα τη συνέπεια της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα επιπλέον αυτή τη φορά έχει και τα εύσημα των συμμάχων για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, την οποία τόσο επιθυμούσαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ως ανάχωμα στη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια. Και ο κ.Τσίπρας δεν παρέλειψε στη Σύνοδο να υπογραμμίσει το ρόλο της Ελλάδας ως “βασικού περιφερειακού πυλώνα σταθερότητας” με απόδειξη τη βελτίωση των σχέσεων με τους βόρειους γείτονες, αντιπαραθέτοντας σε αυτό εμμέσως πλήν σαφώς την όχι και τόσο συμμαχική συμπεριφορά της Τουρκίας, μίας ΝΑΤΟικής χώρας, η οποία κρατά για πάνω από τέσσερις μήνες δύο στρατιώτες άλλης ΝΑΤΟϊκής χώρας. Και βέβαια δεν παρέλειψε να θέσει και το ζήτημα της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.
Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έθεσε ο κ.Τσίπρας και κατά τη συνάντηση του χθες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Και αυτό διότι σήμερα η κ.Μέρκελ αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον κ.Ερντογάν. Ενώ ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει και σήμερα να θέτει στις διμερείς επαφές του το ζήτημα, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά πως η Τουρκία αυτή τη φορά βρίσκεται απομονωμένη και εκτεθειμένη.
ΠΗΓΗ: news247.gr