Η Ρωσία είναι χώρα Ορθοδόξων, βαθιά θρησκευόμενων. Εκτός από το Αγιον Ορος και τη γνωστή προσπάθεια ηγεμονίας επ’ αυτού, οι Ρώσοι έχουν βλέψεις και για άλλες περιοχές, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας. Ο τρόπος που επιχειρούν να ασκήσουν επιρροή συχνά περνά από τη θρησκεία, καθώς και από την πολιτιστική κληρονομιά. Επίσης, από το εμπόριο και –ακόμη συχνότερα- μέσα από τη φιλοδοξία ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να έχουν ρόλο στον δημόσιο βίο.
της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΤΑΧΙΑΟΥ
Ενας ιδανικός φίλος, φιλόδοξος και τολμηρός, ορμητικός και αποτελεσματικός (όπως δείχνει ο πρότερος βίος του) είναι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης. Που καταγγέλλει «το κράτος της Αθήνας» και υπενθυμίζει ότι «αυτή η Θράκη, η οποία κάποτε έφτανε από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Μόναχο, κάπου εκεί στη Βαυαρία, σήμερα είναι συρρικνωμένη σε τρεις νομούς και σε τρεις πόλεις», όπως είχε πει το 2011. Πριν προλάβει, όμως, να μελαγχολήσει από τα περασμένα μεγαλεία, ο κ. Λαμπάκης διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να σημάνει κάτι καλό. «Βέβαια», συνέχισε, «και μην το θεωρήσετε αυτό ως απειλή, αν τη δείτε στον χάρτη θα δείτε ότι είναι μια ολοκληρωμένη μονάδα ως οντότητα, η οποία μπορεί να έχει πολιτική αίσθηση, οικονομική ανεξαρτησία και μια πολιτική σε πάρα πολλά πεδία. Αν καθίσουμε να τα αναπτύξουμε ένα προς ένα, να δείτε που κάποιοι θα τρομάξουν».
Ακολούθως, και αφού τοποθέτησε τη Θράκη «ανάμεσα σε δυο χώρες»(!), έκανε λόγο για ένα «ανεξάρτητο κράτος». Με κάτι τέτοιες προχωρημένες ιδέες, καθώς και με τον αγώνα κατά της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στη Θράκη, ο κ. Λαμπάκης επανεξελέγη δήμαρχος το 2014 – με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας. Και ευελπιστεί τώρα ότι θα εκλεγεί το 2019 περιφερειάρχης Θράκης. Πανοραμική άποψη της Αλεξανδρούπολης Την περασμένη Δευτέρα, 16 Ιουλίου, ήταν περιζήτητος. «Δεν προλαβαίνω καν να τον ειδοποιήσω για τη δική σας κλήση.
Δίνει συνεχώς συνεντεύξεις» μας είπε ευγενέστατα η γραμματέας του. Ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης βρέθηκε στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες λόγω των σχέσεών του με τον ρωσικό παράγοντα και της αδυναμίας που οι Ρώσοι δείχνουν για την πόλη του. Βεβαίως, ο κ. Λαμπάκης δεν θέλει και πολύ για να καλέσει τα κανάλια. Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάιο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, λόγω της αγάπης του κ. Λαμπάκη για τις κάμερες. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος κάλεσε τους τοπικούς δημοσιογράφους προκειμένου να τους ανακοινώσει ότι είχε δεχτεί την επίσκεψη αξιωματούχων της ασφάλειας του κ. Πάιατ, δίνοντας πληροφορίες που κανονικά έπρεπε να μείνουν απόρρητες. Κατόπιν τούτου, βαθιά ενοχλημένη η πρεσβεία των ΗΠΑ ακύρωσε την επίσκεψη Πάιατ. Αλλά έχει και χειρότερα. Το 2016, κι ενώ ήδη βρίσκονταν σε ισχύ κυρώσεις και περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αποκάλυψε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Russia Today ότι η περιφέρεια της Συμφερόπολης Κριμαίας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Εβρου υπέγραψαν συμφωνία σε θέματα εμπορικά, οικονομικά, πολιτιστικά.
«Το ενδιαφέρον μας είναι πολύ σοβαρό. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς, λαμβάνοντας υπόψη πως η πόλη (της Αλεξανδρούπολης) είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια, που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής προϊόντων παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο. Επιπλέον ο Εβρος είναι περιοχή με πολύ αναπτυγμένη γεωργία και κτηνοτροφία, από την οποία τρέφεται σχεδόν όλη την Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες των δύο πλευρών για να υλοποιήσουμε εμπορική ανταλλαγή με ό,τι είναι αναγκαίο» είχε πει ο δήμαρχος στην συνέντευξή του.
«Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην Κριμαία δεν θα εμποδίσουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών» κατέληξε. Οταν το έμαθε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό. Είναι άγνωστο τι είπε στον δήμαρχο όταν τον πέτυχε στο τηλέφωνο. Ο κ. Λαμπάκης ήταν ασυγκράτητος. Ετσι όπως κήρυξε περίπου ανεξάρτητη τη Θράκη το 2011, βιάστηκε να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2016. «Αν κοιτάξουμε την κατάσταση στην οποία σήμερα είναι η Ευρώπη, μπορούμε να ακούσουμε το “τρίξιμο” στα θεμέλιά της, αμφιβάλλω ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν το δικό μας Εμπορικό Επιμελητήριο για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Κριμαία.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει τώρα να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στον εαυτό της. Εμείς, φυσικά, δείχνουμε σεβασμό στην ΕΕ, καθώς και στην ελληνική κυβέρνηση που μας εκπροσωπεί στη διεθνή σκηνή, αλλά κάθε κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική όσον αφορά τους δικούς της ανθρώπους» είχε πει. Ο φάρος της Αλεξανδρούπολης είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης Τι δουλειά είχε, όμως, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης μαζί με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χριστόδουλο Τοψίδη το 2016 στην Κριμαία; Το πρόσωπο-κλειδί για τις επαφές εκεί ήταν ο τότε επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη, Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης. Ανθρωπος υψηλών τόνων και με φανερή τη ρωσική προφορά στα Ελληνικά του, δηλώνει πρόεδρος της Ενωσης Ρωσοφώνων Επιχειρηματιών Ελλάδας. Ωστόσο, δεν στάθηκε δυνατό να εξακριβώσουμε τις ακριβείς επιχειρηματικές δραστηριότητές του, ενώ δεν μπορέσαμε να μιλήσουμε μαζί του, καθώς βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη συνοδεύοντας μαθητές από την Καβάλα σε «επίσημη αποστολή», όπως δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή το πρωί της Δευτέρας. Δηλώνει, επίσης, άμισθος σύμβουλος του δημάρχου για θέματα τουρισμού, αν και πριν από λίγα χρόνια εμφανιζόταν ως υπάλληλος της Τουριστικής Ιαματικής Επιχείρησης Δήμου Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα, λόγω κάποιων αστοχιών στη διαχείριση της ΤΙΕΔΑ, τα χρήματα κατεβλήθησαν παράνομα και ο κ. Καμπαερίδης καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης, στις 6 Μαΐου 2018, σε φυλάκιση 15 μηνών.
Στην ίδια δίκη καταλογίστηκαν ποινές και σε μέλη της διοίκησης της Τουριστικής Επιχείρησης. Ο κ. Γκαμπαερίδης διετέλεσε επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας από το 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν στο ΦΕΚ 864 (τεύχος τρίτο) της 19ης Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε το από 27/5/2016 προεδρικό διάταγμα ανάκλησης του διορισμού του, κατόπιν πρότασης του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά. Πρόκειται για έναν παράγοντα για τον οποίον όλοι λένε ότι είναι «ο άνθρωπος των Ρώσων». Δίνει όσο πιο δυναμικά μπορεί το «παρών», είτε μέσα από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ρωσικό Σπίτι» που διοικεί η καλλονή σύζυγός του, είτε μέσα από παράτες. Οπως η μεταφορά μιας εικόνας αγίου με ιστιοφόρο από τη Θεσσαλονίκη στην Αλεξανδρούπολη ή η εμφάνισή του στην εξέδρα των επισήμων στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2016 συνοδεύοντας αποστολή από την Αγία Πετρούπολη ή η εξύμνηση του προσώπου του από site όπως το olympia. Για τη δράση των Ρώσων στην περιοχή γράφτηκαν πολλά αυτές τις ημέρες. Εάν υπάρχουν παρανομίες ή χρηματισμοί, είναι δουλειά της ελληνικής Πολιτείας να το βρει.
Δυο, όμως, πράγματα προκαλούν αλγεινή εντύπωση. Το πρωί της Κυριακής, όταν βγήκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον κ. Γκαμπαερίδη, έσπευσε να δηλώσει στην εκπομπή του Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ ότι το 2015 που είχε επισκεφθεί την περιοχή, είχε δει «τους πάντες». Σωστά. Παρέλειψε, όμως, ο υπουργός να αναφέρει ότι στις 20 Απριλίου 2018 συνέφαγε με τον κ. Γκαμπαερίδη στο χωριό Αβαντας, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Αλεξανδρούπολης, στην ταβέρνα «Στου Ντάνυ». Γιατί;
Το πρωί της Δευτέρας, ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Maximum FM, κάνοντας λόγο για σόου στην Ελλάδα «ανάλογο της υπόθεσης Σκριπάλ». Υιοθετώντας πλήρως τη ρητορική της Ρωσίας, για την οποία υπάρχει σοβαρή διάσταση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Γκαμπαερίδης είπε ότι «δυστυχώς πρωταγωνιστεί η Ελλάδα αυτή τη φορά».
Φωτό: επίσκεψη του δημάρχου Αλεξανδρούπολης στην Αγία Πετρούπολη παρέα με τον κ. Γκαμπαερίδη
Πηγή: Protagon.gr