Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ορθάνοιχτο το παράθυρο να μην περικοπούν, τελικά, οι συντάξεις από την 1η Ιανοαυρίου 2019, η εγκύκλιος κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει την εφαρμογή από το νέο έτος της διάταξης που προβλέπει τη μείωση των συντάξεων. Κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να αποσυνδέσουν το γεγονός αυτό από την πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία, όπως λένε, να φανεί κατά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, τον Οκτώβριο. Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ανακοινώσει μη περικοπή των συντάξεων λιγότερο από ένα μήνα πριν την έξοδο από το πρόγραμμα, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε εκ των πραγμάτων τη δυσφορία των εταίρων. Δεδομένου, μάλιστα, πως υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες να περάσει το τελευταίο σκέλος των αποφάσεων του Eurogroup του Ιουνίου από ορισμένα κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών.
Όπως προκύπτει η συνταξιοδοτική δαπάνη του 2019 είναι δραστικά μειωμένη σε σχέση με το 2018 περίπου κατά 3 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, από την εγκύκλιο φαίνεται ότι το ανώτατο ποσό που μπορεί να δαπανήσει το δημόσιο για συντάξεις είναι 25,48 δισ. ευρώ τη στιγμή που η αντίστοιχη φετινή δαπάνη όπως καταγράφεται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανέρχεται στα 28,70 δισ. ευρώ.
Η εγκύκλιος έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα και να κάνει ακόμα πιο ασαφές το σκηνικό σχετικά με το μέλλον των συντάξεων, τη στιγμή που κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να επιμένουν ότι θα ανασταλεί η ψηφισθείσα μείωση τους από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Η εγκύκλιος που εκδόθηκε στο πλαίσιο κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο πρέπει να αποσταλεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρχές Οκτωβρίου να κατατεθεί στη Βουλή, κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει το Μεσοπρόθεσμα Πρόγραμμα που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι εάν η κυβέρνηση στην κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή λάβει υπόψη της τις συγκεκριμένες προβλέψεις ή προχωρήσει σε αναθεώρηση των στοιχείων που θα αποσταλούν από το Γενικό Λογιστήριο.
Πάντως στην εγκύκλιο αναφέρεται με σαφήνεια ότι «η μη τήρηση των αρχών αυτών κατά την κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού συνιστά ουσιώδη παράβαση της δημοσιονομικής πειθαρχίας».
Αυτό σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να προχωρήσουν στη σύνταξη του προϋπολογισμού τους για το 2019 και να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία έως τα τέλη Αυγούστου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με βάση τη μειωμένη δαπάνη που προσδιορίζει η εγκύκλιος.
Τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του οικονομικού επιτελείου άφηναν να εννοηθεί ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν θα περιλαμβάνεται η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων μέσω του επανυπολογισμού τους ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η περικοπή των 3,2 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων του 2019 που ανέρχεται σε 3,278 δισ. και πάνω σε αυτό το στοιχείο «πατάει» και ο στόχος της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 6,6 δισ. ευρώ το 2019.
Επιπλέον είναι διπλάσια από τα 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπεται ότι θα είναι το όφελος από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Αυτό σημαίνει ότι εάν η κυβέρνηση έβρισκε ισοδύναμα προκειμένου να μη μπει το μαχαίρι στις συντάξεις, τότε θα έμενε ακόμα 1,5 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να καλυφθεί.
H εγκύκλιος τοποθετεί το ανώτατο όριο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το 2019 στα 49,743 δισ. ευρώ και προσθέτοντας τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 7,3 δισ. ευρώ, προσδιορίζει στα 57,043 δισ. ευρώ την οροφή των δαπανών για το επόμενο έτος.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο τα ανώτατα όρια δαπανών ανά υπουργείο έχουν ως εξής:
– Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 14,462 δισ. ευρώ
– Στο υπουργείο Παιδείας προβλέπεται αύξηση δαπανών έως τα 5,481 δισ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Εσωτερικών οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 4,9 δισ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Υγείας, οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 3,9 δισ. ευρώ το 2019
– Στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 3,35 δισ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 2,39 δισ. ευρώ το 2019.
– Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 2,783 δισ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι δαπάνες θα ανέλθουν έως το 1,297 δισ. ευρώ το 2019.
– Στο υπουργείο Οικονομικών οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 734,84 εκατ. ευρώ.
-Στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 646,48 εκατ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 553,4 εκατ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 348,25 εκατ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Ναυτιλίας οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 375,6 εκατ. ευρώ
– Στο υπουργείο Εξωτερικών οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 262 εκατ. ευρώ
– Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 130,24 εκατ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Τουρισμού οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 80,1 εκατ. ευρώ.
– Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 81,3 εκατ. ευρώ το 2019.
– Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής οι δαπάνες θα ανέλθουν έως 128,351 εκατ. ευρώ το 2019.
– Στη Βουλή των Ελλήνων οι δαπάνες θα ανέλθουν έως τα 135,98 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Real.gr