Εδώ και αρκετούς μήνες η αντιπολίτευση (Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ) εξυφαίνουν την τακτική της “στρατηγικής ήττας” του ΣΥΡΙΖΑ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά εναλλάσσονται στη διατύπωση της άποψης πως πρέπει να διεξαχθούν “εδώ και τώρα” εκλογές διολισθαίνοντας σε μια τυφλή ρητορική που δεν αποφεύγει ακόμα και τα ευτράπελα.
του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ
Για παράδειγμα, η επικεφαλής του παραπαίοντος ΚΙΝ.ΑΛ ζητούσε τον Απρίλιο την επιτάχυνση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή και ενάμιση μήνα αργότερα απαιτούσε από τον πρωθυπουργό να προσφύγει στις κάλπες μέσα στο κατακαλόκαιρο, κι ενώ εκκρεμούσε το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης, η συμφωνία για το χρέος και η έξοδος από τα μνημόνια.
Η Φώφη Γεννηματά κατηγορούσε, μάλιστα, τη Ν.Δ ότι υπαναχωρούσε από τη θέση της για άμεση διεξαγωγή εκλογών, όταν πετούσε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα να στήσει κάλπες τον Σεπτέμβριο!
Πριν μερικές ημέρες ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε τον συναγωνισμό του μικρού κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης και κάλεσε την κυβέρνηση να πάει σε εκλογές τον Αύγουστο!
Πρόκειται, προφανώς, για μια οπερέτα εκλογολογίας που ξεφεύγει κάθε λογικής. Ν.Δ και ΚΙΝ.ΑΛ πιστεύουν, φαίνεται, πως ο Αλέξης Τσίπρας διακατέχεται από αυτοκτονικό πολιτικό ιδεασμό. Αρνούνται να αντιληφθούν πως ο χρόνος επιλογής των εθνικών εκλογών θα γίνει με την μέγιστη προσήλωση στο πολιτικό αξίωμα που θέλει τις κυβερνήσεις να οδηγούνται σε κάλπες όταν κρίνουν πως μπορεί να τις κερδίσουν ή, έστω, να χάσουν με την μικρότερη δυνατή διαφορά.
Η Ν.Δ έχει επενδύσει τα πάντα στο Μακεδονικό. Θεωρεί πως ο Αλέξης Τσίπρας θα υποστεί εκλογική πανωλεθρία επειδή υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η τελευταία, ωστόσο, δημοσκόπηση της KαπαReasearch (η μοναδική σε κάλπη και σε ευρύτατο εθνικό δείγμα) αποκαλύπτει πως το συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά χαμηλά στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων των ψηφοφόρων (δείτε εδώ ). Προηγούνται μακράν θέματα που άπτονται της οικονομίας.
Η μη περικοπή των συντάξεων από 1ης/1/2019, για παράδειγμα, ή η πιθανότητα φοροελαφρύνσεων και παροχών από την κυβέρνηση, είναι θέματα που θα βαρύνουν περισσότερο από το θέμα της ΠΓΔΜ. Λογικό, βεβαίως, η Ν.Δ να επιλέγει το αφήγημα της “εθνικής μειοδοσίας”, αφού το άλλο αφήγημα περί τετάρτου μνημονίου καταρρίπτεται.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στη γερμανική SZ κάνει λόγο για τέλος των προγραμμάτων διάσωσης τον Αύγουστο. Μιλώντας σε διεθνές ακροατήριο δεν μπορεί, προφανώς, να υιοθετήσει μια ρητορική που την έχουν αναιρέσει πλήρως οι ίδιοι οι εταίροι και δανειστές.
Η Ν.Δ διαθέτει, βεβαίως, αναμφισβήτητο προβάδισμα και εάν ήθελε κανείς να ποντάρει με σχετική ασφάλεια στον νικητή των επόμενων εκλογών θα έβαζε τα λεφτά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για να επαληθευτούν, φυσικά, όλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μία μόνο σφαίρα στη θαλάμη του εκλογικού περιστρόφου. Τη νίκη με μεγάλη διαφορά ή ακόμα καλύτερα την αυτοδυναμία.
Επειδή, όμως, είναι ηλίου φαεινότερο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να δημιουργήσει (προσωπικό) ρεύμα νίκης -όπως αυτό του Αλέξη Τσίπρα, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015- επιδιώκει να αναδείξει το διακύβευμα “να φύγει ο Τσίπρας και μετά βλέπουμε”.
Εάν κυριαρχήσει, τελικά, αυτή η άποψη στο εκλογικό σώμα, τότε, ναι, η Ν.Δ μπορεί να κερδίσει με άνεση. Θα κυριαρχήσει όμως;
Οι δημοσκόποι ομολογούν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους μερικά πράγματα που δεν αποτυπώνονται στις μετρήσεις και είναι πολύ σημαντικότερα από την πρόθεση ψήφου.
-
Ένας στους δύο ψηφοφόρους αρνείται να συμμετάσχει στις δημοσκοπήσεις,
-
Ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνει πως δεν θα πάει ή ίσως δεν πάει να ψηφίσει
-
Περίπου το 70% των ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου του 2015 που σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ
-
Πάνω από το 50% δεν θέλουν πρόωρες εκλογές, άρα δεν βιάζονται να “διώξουν” τον Τσίπρα και να υποδεχθούν μετά βαϊων και κλάδων τον Μητσοτάκη
Εάν το κύμα αποχής ενταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πρόβλημα. Κάθε χαμένη ψήφος είναι, έμμεσα, ψήφος στη Ν.Δ. Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να φέρει τους πολίτες στις κάλπες και να πείσει τους αναποφάσιστους να τον εμπιστευτούν ξανά.
Και κάτι τελευταίο. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η νίκη στις επόμενες εκλογές είναι θέμα “ζωής και θανάτου”. Μία επικράτηση με μικρή διαφορά δεν θα εκληφθεί ως προσωπική του επιτυχία. Το αντίθετο. Όταν περιαυτολογείς εδώ και καιρό ότι προηγείσαι με 10.14.18 μονάδες, το να κερδίζεις με 3 ή με 5 όχι μόνο δεν είναι θρίαμβος αλλά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου εσωκομματικά, ενώ δυσχεραίνει κατά πολύ τις όποιες πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ γνωρίζει πως πολλοί καραδοκούν και από την σκληρή δεξιά πτέρυγα του κόμματος (την οποία ο ίδιος ενίσχυσε με τις επιλογές του) αλλά και από τον λεγόμενο “μεσαίο χώρο”.
Γνωρίζει ακόμα πως σε μία τέτοια περίπτωση, ακόμα κι αν σχηματίσει κυβέρνηση, έξι έως οκτώ μήνες μετά ίσως βρεθεί ενώπιον μιας ακόμα εκλογικής μάχης, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας (Φεβρουάριος του 2020).
Εν κατακλείδι, όσοι στην αντιπολίτευση υποτιμούν τις δυνατότητες του πρωθυπουργού μάλλον κάνουν μεγάλο λάθος. Ιδιαίτερα όταν, παράλληλα, υπερτιμούν τις δικές τους.
Η δε Συμφωνία των Πρεσπών από σημαία προεκλογικού αγώνα μπορεί αρκετά εύκολα να καταλήξει σε “καυτή πατάτα”. Και μπορεί στις εθνικές εκλογές να ψηφίζουν μόνο Έλληνες πολίτες, ο διεθνής περίγυρος, από την άλλη, έχει πολλά να χάσει από την ηγεμονία του δεξιού λαϊκισμού που τόσο επίμονα καλλιεργεί ο αρχηγός της Ν.Δ.
- Ως αλγόριθμος ορίζεται μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος. Πιο απλά (αλγόριθμο) ονομάζουμε μία σειρά από εντολές που έχουν αρχή και τέλος, είναι σαφείς και έχουν ως σκοπό την επίλυση κάποιου προβλήματος.