Η Ελλάδα βιώνει τις χειρότερες πυρκαγιές της τελευταίας δεκαετίας, με δεκάδες νεκρούς στην Αττική. Δεν είναι, όμως, η μόνη χώρα που πλήττεται από υψηλές θερμοκρασίες και πυρκαγιές. Η Ιαπωνία μετρά δεκάδες νεκρούς από το κύμα καύσωνα, στη Σουηδία, οι δασικές πυρκαγιές έχουν φτάσει έως τον Αρκτικό Κύκλο ενώ στο Μόντρεαλ είναι τόσο υψηλός ο αριθμός των νεκρών ώστε το νεκροτομείο δεν μπορεί να παραλάβει άλλα πτώματα.
Δύσκολο καλοκαίρι για τη Σουηδία που αντιμετωπίζει πρωτοφανές κύμα καύσωνα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες εδώ και 200 χρόνια αλλά εκτεταμένες πυρκαγιές που κατακαίουν δασικές εκτάσεις.
«Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά αυτό το Σαββατοκύριακο και τώρα ξεκινάμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Χάρη στο προσωπικό εδάφους μας και χάρη στην υποστήριξη από αέρος με αεροπλάνα και ελικόπτερα», δήλωσε επικεφαλής πυροσβέστης.
Οι πυρκαγιές έχουν φτάσει μέχρι και τον Αρκτικό Κύκλο αναγκάζοντας τις αρχές να εκκενώσουν ολόκληρα χωριά και να ζητήσουν συνδρομή από την γειτονική Νορβηγία και την Ιταλία.
Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που έχουν προβλεφθεί και για αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Αυτός είναι ο θερμότερος Ιούλιος από το 1756. Το χαρακτηριστικό αυτού του κύματος καύσωνα λένε οι ειδικοί είναι η διατήρηση των θερμοκρασιών πάνω από τους 30 για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα.
Ο κίνδυνος κρίνεται από τις αρχές «εξαιρετικά υψηλός» ειδικά στο νότιο τμήμα της χώρας όπου το θερμόμετρο ενδέχεται να ανέλθει στους 35 βαθμούς κελσίου τις επόμενες ημέρες, χωρίς να υπάρχει ελπίδα να βρέξει.
«Ο κίνδυνος (πυρκαγιάς) είναι εξαιρετικά υψηλός» για τον σουηδικό νότο, από τη Στοκχόλμη, προειδοποίησε, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η επικεφαλής των επιχειρήσεων της MSB, Μπρίτα Ράμπεργκ.
«Να είστε υπεύθυνοι. Εάν προκαλέσετε πυρκαγιά, θα αντιμετωπίσετε ποινικές διώξεις» προειδοποίησε τους πολίτες που αψηφούν τις συστάσεις των αρχών να μην ανάβουν φωτιά ή να κάνουν μπάρμπεκιου σε δασικές εκτάσεις.
Καθώς δεν διαθέτει επαρκή εξοπλισμό για τη μάχη ενάντια στις φλόγες, η Σουηδία ζήτησε τη βοήθεια των γειτόνων της ενεργοποιώντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, όπως και το Ευρωατλαντικό Κέντρο Συντονισμού των ενεργειών σε περίπτωση καταστροφής, που εντάσσεται στο ΝΑΤΟ.
Η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Δανία ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για βοήθεια στέλνοντας δυνάμεις και εξοπλισμό.