Η μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στον ELA είναι πιστωτικά θετική, καθώς βελτιώνει τη ρευστότητα και το προφίλ χρηματοδότησης με χαμηλότερη εξάρτηση από την κεντρική τράπεζα και μειωμένο κόστος, τονίζει η Moody’s σε ανάλυσή της.
Η έκθεση έρχεται μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κατεβάσει το «ταβάνι» χρηματοδότησης μέσω του έκτακτου μηχανισμού κατά 1,9 δισ. ευρώ, στα 8,4 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η μείωση αυτή αντανακλά την περαιτέρω μείωση της έκθεσης των τραπεζών καθώς τυπικά η ΤτΕ διατηρεί ένα περιθώριο 1-2 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες. Ο ELA ήταν στα τέλη Ιουνίου περίπου 7,3 δισ. ευρώ ή 3,1% του συνολικού ενεργητικού του κλάδου, σημαντικά μειωμένος από τα 86,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015. Με τις καταθέσεις να αρχίζουν να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα, η Moody’s αναμένει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το προφίλ χρηματοδότησης μειώνοντας και εν τέλει εξαλείφοντας τον ELA. Οι ιδιωτικές καταθέσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 6% σε ετησιοποιημένη βάση καθώς το κλίμα σταδιακά βελτιώνεται και η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση αυξάνουν.
Ο οίκος σημειώνει ότι ο κλάδος έχει μειώσει σημαντικά την έκθεσή του στον ELA αυξάνοντας κυρίως τον διατραπεζικό δανεισμό καθώς η «όρεξη» των διεθνών τραπεζών έχει αυξηθεί. Ο κλάδος απέκτησε επίσης πρόσβαση σε καλυμμένα ομόλογα αντλώντας συνολικά 2,3 δισ. ευρώ. Η επιτυχημένη έκδοση υποδεικνύει ότι την αυξημένη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ελληνικό τραπεζικό ρίσκο. Επιπλέον οι αντισυμβαλλόμενοι τώρα αποδέχονται ευρύτερο πεδίο ελληνικών collaterals για αυτά τα repos σε χαμηλότερο κόστος απ’ ότι στο παρελθόν, κάτι που επιτρέπει στις τράπεζες να μειώσουν τον ELA.
Η Moody’s σημειώνει ότι μια σειρά από μέτρα βελτιώνουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη από την πλευρά των καταθετών. Θυμίζει τις κινήσεις περιορισμού των capital controls με τελευταία αυτή του Ιουνίου που επιτρέπει την ανάληψη 5.000 ευρώ το μήνα. Εκτιμά ωστόσο ότι θα απαιτηθούν επιπλέον περίπου 18 μήνες για την πλήρη άρση τους.
Θυμίζει ότι η Εθνική είναι η πρώτη που εξάλειψε την εξάρτηση από τον ELA το Δεκέμβριο. Εκτιμά ότι ακολουθεί η Πειραιώς ως το τέλος του έτους (σ.σ. όπως μετέδωσε νωρίτερα το Euro2day.gr αυτό έχει ήδη συμβεί) και ότι θα ακολουθήσουν Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00% και Eurobank ως τα τέλη του 2019. Σημειώνει βέβαια ότι η ρευστότητα στον κλάδο θα παραμείνει «σφιχτή» δεδομένου ότι ο όγκος των ρευστοποιήσιμων ενεργητικών (εκτός των μετρητών) έχουν διατεθεί ως ενέχυρα για χρηματοδότηση από EKT και ELA.
Η έκταση της βελτίωσης του προφίλ χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και μια επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα τον επόμενο μήνα. Το waiver που τώρα είναι σε ισχύ επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να δίνουν κρατικά ομόλογα ως collateral για φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Η διατήρησή του θα επιτρέψει στον κλάδο να διατηρήσει μια φθηνή πηγή χρηματοδότησης μέσω ΕΚΤ.
Ωστόσο με βάση όσα είπε ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι ξεκάθαρο αν θα διατηρηθεί μετά το τέλος του προγράμματος. Η Moody’s ωστόσο εκτιμά ότι η πιθανή άρση του θα είναι διαχειρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες γιατί πιθανότατα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν το όποιο ποσό επηρεαστεί μέσω της διατραπεζικής αγοράς με οριακά μεγαλύτερο κόστος.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr