Το κτίσμα, εντός του οικοπέδου όπου πέθαναν οι 26 άνθρωποι, ήταν όχι μόνο αυθαίρετο από το 1977, αλλά είχαν καταπατηθεί όλοι οι νόμοι και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Σκουρής στην εκπομπή «Στιγμιότυπα 24/7» με τον Βασίλη Κουφόπουλου στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6..
Την αρχή για τις αποκαλύψεις έκανε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη και τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη.
Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι το οικόπεδο που βρήκαν τραγικό θάνατο οι 26 άνθρωποι είναι «διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση, που έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου».
Μάλιστα συμπλήρωσε ότι το συγκεκριμένο κομμάτι γης είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορεύεται επ’ αυτού η ανέγερση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας.
Σημειώνεται επίσης ότι η απόφαση για «δημόσια δασική γη» είναι δικαστική απόφαση και ο ιδιοκτήτης φέρεται να το έχει παραδεχτεί.
Επίσης στο ΠΔ/2003 για χρήση γης προβλέπεται ρητά πως σε μόνο σε μια συγκεκριμένη απόσταση (άνω των 500 μ.) από τον αιγιαλό μπορεί αν χτιστεί κάτι. Σε μικρότερη από αυτή είναι απαγορευτικό.
Το κτίσμα είναι αυθαίρετο, δεν έχει νομιμοποιηθεί από το 1977 και παραμένει σε χρήση.
Την ίδια στιγμή το κτίσμα παραβιάζει και τον νόμο Τρίτση άρ.23 περί αιγιαλού, ενώ στο όριο του φρυδιού (όριο γκρεμού και οικοπέδου) υπάρχει απόφαση για ζώνη παραλίας…
Τα ερωτήματα που εξάγονται είναι δεκάδες, και πρέπει όχι μόνο να ανοιχτούν οι φάκελοι αλλά και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους ενεπλάκησαν και σε όσους για 41 χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια. Ποιος και γιατί δεν έκανε τους ελέγχους; Ποιος έβαλε τις υπογραφές του χτιστεί ένα τόπος που μετατράπηκε σε νεκροταφείο για 26 ζωές; Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.