Δύο από τις μεγαλύτερες ελπίδες της ελληνικής κολύμβησης, για την κατάκτηση ενός μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκόβης, δίνουν το απόγευμα τη μεγάλη μάχη τους στους τελικούς των βασικών αγωνισμάτων τους.
Στις 19:07 ο Απόστολος Χρήστου, ήδη φιναλίστ στη διοργάνωση στα 50μ. ύπτιο (έβδομος), αγωνίζεται στον τελικό των 100μ. ύπτιο, όπου είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο πριν δύο χρόνια στο Λονδίνο. Περίπου μία ώρα αργότερα, στις 20:15, ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2016 Ανδρέας Βαζαίος μετέχει στον τελικό των 200μ. μικτή ατομική.
Με δεδομένο ότι το επίπεδο της φετινής διοργάνωσης είναι σαφώς ανεβασμένο εν συγκρίσει με το 2016 (που ήταν Ολυμπιακή χρονιά και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν αποτελούσε για όλους αγώνα-στόχο), το έργο των δύο Ελληνών κολυμβητών είναι δύσκολο, όχι όμως ανέφικτο. Βασική προϋπόθεση για να διεκδικήσουν θέση στο βάθρο, είναι να πιάσουν ή και να βελτιώσουν τα ρεκόρ τους. Ο Χρήστου πέρασε ως πέμπτος από τα ημιτελικά των 100μ. ύπτιο με 53.90, έχει όμως ρεκόρ 53.36 από το 2016 και φετινό 53.69, οπότε το ζητούμενο είναι να πάει ακόμη πιο γρήγορα στον τελικό. Οι δύο πρώτες θέσεις μοιάζουν… καπαρωμένες από τους Ρώσους Κλιμέντ Κολεσνίκοφ και Εβγκένι Ρίλοφ, ενώ θέση στο βάθρο διεκδικούν με αξιώσεις ο Ιταλός Σιμόνε Σαμπιόνι (μεγάλος αντίπαλος του Χρήστου από την εποχή που ήταν έφηβοι) και ο Ρουμάνος Ρόμπερτ-Αντρέι Γκλίντα.
Ο Βαζαίος πέτυχε στον χθεσινό ημιτελικό την καλύτερη φετινή του επίδοση με 1:58.48, αλλά το γεγονός ότι πέρασε πέμπτος δείχνει πως αυτό δεν είναι αρκετό. Ο πρωταθλητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης έχει ατομικό -και πανελλήνιο- ρεκόρ από πέρυσι 1:57.98 και κάπου εκεί, λίγο κάτω από το 1΄58΄΄, θα κριθούν λογικά τα μετάλλια, με τον Γερμανό Φίλιπ Χάιντς και τον Βρετανό Μαξ Λίτσφιλντ να έχουν το προβάδισμα. Δυνατοί είναι επίσης ο Ελβετός Ζερεμί Ντεπλάνς και ο Βρετανός Μαρκ Σάρανεκ, όμως μία καλή και σωστή (χωρίς τεχνικά λάθη) κούρσα είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί αρκετή για να φέρει ξανά τον Βαζαίο στο βάθρο των νικητών.
Στο μεταξύ, ένα πρωτοφανές πρόβλημα στη χρονομέτρηση των αγωνισμάτων του Σαββάτου (4/8), αναγνώρισε η LEN με καθυστέρηση σχεδόν μίας ημέρας. Το λάθος επηρεάζει συνολικά έξι αγωνίσματα, μεταξύ των οποίων είναι ο τελικός των 100μ. πεταλούδα γυναικών, με τη συμμετοχή της Άννας Ντουντουνάκη, αλλά και τα 100μ. πρόσθιο ανδρών, όπου ο Βρετανός Άνταμ Πίτι κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ.