Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Βρετανίαγια την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα ευθύνεται για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα Ναβιτσόκ εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλιας τον Μάρτιο στο Σάλσμπερι.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας επέρριψε σχεδόν εξαρχής την ευθύνη στη Ρωσία για την επίθεση αυτή. Μαζί με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη της Δύσης, προχώρησαν στην απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωμάτων. Η Μόσχα, που αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στη δηλητηρίαση των Σκρίπαλ, αντέδρασε επιβάλλοντας δικές της κυρώσεις σε αντίποινα.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει αυτή την πρόσθετη ενέργεια των συμμάχων μας, των ΗΠΑ», ανέφερε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.
«Η σθεναρή διεθνής αντίδραση στη χρήση ενός χημικού όπλου στους δρόμους του Σάλσμπερι στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία ότι η προκλητική, ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του ΗΒ.
Νωρίτερα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θεωρεί ότι υπάρχει ρωσική εμπλοκή στη υπόθεση Σκριπάλ. “Οι ΗΠΑ…διαπίστωσαν με βάση τον νόμο του 1991 περί ελέγχου χημικών και βιολογικών όπλων και εξάλειψης εχθροπραξιών (CBW Act) ότι η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποίησε χημικά ή βιολογικά όπλα κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας ή έκανε χρήση θανατηφόρων χημικών ή βιολογικών όπλων ενάντια στους δικούς της υπηκόους”, δήλωσε με ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.
Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις θα ισχύσουν από ή περίπου τις 22 Αυγούστου. Νωρίτεραο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ δήλωσε ότι παρέδωσε επιστολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προτείνοντας περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών.