Νέος σεισμός ταρακούνησε πριν από λίγο το νησί Λομπόκ στην Ινδονησία, η οποία ακόμη μετρά τις πληγές της από τον προηγούμενο, τα 6,9 ρίχτερ του οποίου την Κυριακή προκάλεσαν τεράστιο αριθμό θυμάτων, με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Antara να κάνει λόγο για 347 νεκρούς, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τους 131 που ανέφερε ο χθεσινός επίσημος απολογισμός.
Άλλα Μέσα, μεταξύ αυτών και άλλα κρατικά της Ινδονησίας δίνουν αριθμό νεκρών ο οποίος κυμαίνεται από 226 έως 381. Ο σημερινός είναι ο τρίτος ισχυρός σεισμός που πλήττει το νησί από τις 29 Ιουλίου.
Αναφορές σε διεθνή Μέσα κάνουν λόγο για καταρρεύσεις κτιρίων από τον σημερινό σεισμό ο οποίος υπολογίζεται περίπου στα Ρίχτερ, με τις εκτιμήσεις να δίνουν από 5,8 έως 6,2, ενώ σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας το επίκεντρο του σεισμού είναι 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λομπόκ.
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο εχθές, Τετάρτη, εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ινδονησίας, οι τραυματίες από τον σεισμό της Κυριακής φτάνουν τους 1400 ενώ 156.000 έχουν εκτοπιστεί.
Εξαιτίας του σεισμού 6,9 βαθμών που έπληξε το νησί την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τις αρχές, που προεξοφλούν ότι αυτός ο ακόμη προσωρινός απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο, καθώς σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια.
Κατατρομοκρατημένοι χωρικοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να καταφύγουν κάτω από σκηνές και πρόχειρα καταλύματα με τέντες κατά μήκος δρόμων ή μέσα σε ορυζώνες εν μέσω της τροπικής ζέστης στο αρχιπέλαγος της νοτιοανατολικής Ασίας.
Σε ορισμένους καταυλισμούς σεισμοπαθών σημειώνεται έλλειψη τροφίμων, ενώ άλλοι εκτοπισμένοι υπέστησαν ψυχολογικά τραύματα έπειτα από τον δεύτερο πολύ ισχυρό σεισμό μέσα σε μία εβδομάδα. Ο πρώτος σεισμός, την 29η Ιουλίου, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους στο ηφαιστειακό αυτό νησί, που εκτιμούν πολύ οι τουρίστες για τις παραλίες του και τα ιδιαίτερα μονοπάτια του για περιηγήσεις και ορειβασία.
Οι τοπικές αρχές, η κεντρική κυβέρνηση και ΜΚΟ καταβάλλουν προσπάθειες να προσφέρουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς, αλλά οι ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μεγάλες δυσχέρειες στην προσπάθεια να φθάσουν σε ορισμένες κοινότητες λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στους δρόμους στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα του νησιού, περιοχές που ήταν πλησιέστερες στο επίκεντρο και βρίσκονται μακριά από τα θέρετρα όπου καταλύουν οι ξένοι τουρίστες.
Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ο σεισμός προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε το 75% των σπιτιών σε ορισμένα χωριά στο ανατολικό και στο βόρειο Λομπόκ: “ξεκάθαρα” ήταν “εξαιρετικά καταστροφικός”.