Ο διεθνής οίκος Apolitical δημοσίευσε πρόσφατα τη λίστα των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων στην ψηφιακή διακυβέρνηση, με βάση την επιρροή που έχουν στον καθορισμό των εξελίξεων, σε παγκόσμια κλίμακα. Στη λίστα περιλαμβάνεται ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, με έδρα τη Σάμο.
Η εισαγωγή στη λίστα των 100, έρχεται για τον Έλληνα καθηγητή μετά από μία κλιμάκωση διακρίσεων τα τελευταία χρόνια: 2ο βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό eGovernment, διάκριση ως ο 8ος σημαντικότερος συγγραφέας στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, 3 φορές πρώτο βραβείο στο διεθνές συνέδριο IFIP-eGOV, και άλλα.
Για την διεθνή αυτή διάκριση ενός από τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου –με σχολές και τμήματα σε όλο το Αιγαίο- έβγαλε ανακοίνωση και το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης δήλωσε σχετικά: «Η αναγνώριση της υψηλής αξίας Ελλήνων ακαδημαϊκών σε διεθνές επίπεδο, μόνο να συμβάλλει μπορεί στην πρόοδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ελλάδα. Ειδικά στο πεδίο της διακυβέρνησης, δείχνει ότι δημιουργούνται σημαντικοί πόλοι τεχνογνωσίας στα Ελληνικά ΑΕΙ, που μπορούν να διοχετεύσουν μοναδική γνώση και εμπειρία για ένα πολύ κρίσιμο θέμα, που αφορά όλη την κοινωνία. Είμαστε περήφανοι, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και στο Αιγαίο γενικότερα, που έχουμε ανθρώπους της επιστημονικής ωριμότητας και ακαδημαϊκής εξωστρέφειας του κυρίου Χαραλαμπίδη».
Αλλά, ο Γιάννης Χαραλαμπίδης πέραν όλων των άλλων είναι και ένας από τους στυλοβάτες της κίνησης των startups στην Ελλάδα και έχει συμβάλει όσο λίγοι ακαδημαϊκοί στην μετεξέλιξη της startup σκηνής σε ένα πραγματικό οικοσύστημα καινοτομίας.
Ο ίδιος – απόφοιτος του Βαρβάκειου (1985) αλλά και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών – 1991 και Διδακτορικό Δίπλωμα πάλι από το ίδιο τμήμα το 1995) είναι σήμερα επικεφαλής (επιστημονικός υπεύθυνος) του Κέντρου Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- ένα φορέα μελέτης, εκπαίδευσης, σχεδιασμού και υποστήριξης της εφαρμογής σύγχρονων προσεγγίσεων και μεθοδολογιών για τη διακυβέρνηση, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο- αλλά και CEO της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Αιγαίου Α.Ε που έχει αναλάβει υπό την διαχείριση της και τα ενσώματα αλλά και τα άυλα περιουσιακά στοιχεία ( τα τελευταία παρουσιάζουν και θα παρουσιάζουν από εδώ και εμπρός το μεγαλύτερο ενδιαφέρον). Ο 50χρονος Χαραλαμπίδης είναι πέραν όλων αυτών των ιδιοτήτων ένας ενεργός και μάχιμος πολίτης. Όποιος έχει το χρόνο και την διάθεση ας επισκεφτεί το blog του στη διεύθυνση http://www.charalabidis.gr/. Μάλιστα, η τελευταία ανάρτηση του – Ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων – Η Περίπτωση “ΚΤΕΛ”- είναι από κάθε άποψη απολαυστική.
Αλλά, ας επιστρέψουμε στη διάκριση: Στην σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου διαβάζουμε: «Η λίστα της Apolitical στοχεύει να δείξει τη διεθνή εξάπλωση του πεδίου της ηλεκτρονικής ή ψηφιακής διακυβέρνησης, και περιλαμβάνει άτομα από όλες τις ηπείρους που εργάζονται για το μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η λίστα δημιουργήθηκε μέσω της πρότασης υποψηφίων από εμπειρογνώμονες και υψηλά στελέχη κρατών, επιχειρήσεων και διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ, του Open Government Partnership, του Ινστιτούτου Alan Turing, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται προσωπικότητες όπως ο εμπνευστής του διαδικτύου Tim Berners Lee, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Malcolm Turnbull, η πρωτοπόρος επιχειρηματίας Martha Lane Fox, και υψηλά στελέχη κυβερνήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης από χώρες όπως η Εσθονία, η Δανία, η Σουηδία, η Ινδία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς.
Η διάκριση είναι για τον κ. Χαραλαμπίδη «αποτέλεσμα συστηματικής ερευνητικής, εφαρμοστικής και εκπαιδευτικής προσπάθειας, με διεθνή προσανατολισμό, που συντελείται στο Κέντρο Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πάντα μέσα από τη χαρά της συνεργασίας με καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και κόντρα σε όχι ολίγες αντιξοότητες».
Δείτε τη λίστα των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων στην ψηφιακή διακυβέρνηση: https://apolitical.co/lists/digital-government-world100