“Ο θεμελιώδης λόγος που η ελληνική κρίση υπήρξε τόσο παρατεταμένη ήταν η πολύ κακή διαχείρισή της με τον ακραίο βαθμό λιτότητας που επιβλήθηκε”. Αυτό επισημαίνει, σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής”, ο πρώην υποδιευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ και γνωστός οικονομολόγος Ασόκα Μόντι, επισκέπτης καθηγητής, σήμερα, στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Princeton.
Ο Ασόκα Μόντι χαρατηρίζει “πηγή των δεινών” την απόφαση το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (2010) να μην συνδυαστεί με “¨κούρεμα” του χρέους. Υπήρχαν, όπως λέει, τότε, ισχυρές φωνές στο ΔΝΤ που αναδείκνυαν το θέμα αυτό.
“Το Ταμείο έπρεπε να είχε επιμείνει, να έχει κάνει την αναδιάρθρωση χρέους όρο συμμετοχής του στο πρόγραμμα. Η έκθεση του προσωπικού του ταμείου το είχε θέσει το ζήτημα αλλά κάπως χαριτωμένα, ότι το χρέος είναι βιώσιμος αλλά όχι με υψηλό βαθμό βεβαιότητας.”, τονίζει ο Μόντι και εξηγεί πω ςακόμα και Ντομινίκ Στρος Καν ήταν υπέρ της αναδιάρθρωσης αλλά υπήρξε “ιδεολογική αντίθεση” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Τρισέ) με τη συνδρομή και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εκείνη την περίοδο.