Παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αλλά και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιηθούν αύριο τα εγκαίνια του Γενικού Προξενείου Ελλάδος στη Σμύρνη στο ανακαινισμένο νεοκλασικό Μέγαρο Καπετανάκη. Με την ευκαιρία αυτή οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν συνάντηση και θα συζητήσουν ζητήματα που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις.
Πρόκειται για μία σημαντική ημέρα, καθώς το ελληνικό προξενείο Σμύρνης επιστρέφει μετά από 15 χρόνια στο ιστορικό κτίριο -που είχε κληροδοτηθεί στο ελληνικό κράτος το 1948 από τον ομογενή έμπορο Εμμανουήλ Απέργη ή Καπετανάκη- μετά από τις εργασίες αναστήλωσης που πραγματοποιήθηκαν από το Μάιο του 2015 με χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για ένα μνημείο πολιτισμού της χώρας, χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σμυρναϊκής κατοικίας που βρίσκεται στην προκυμαία της Σμύρνης και είναι ένα από τα λίγα ελληνικά κτίρια που σώθηκαν από την καταστροφή του 1922.
Tο Γενικό Προξενείο της Σμύρνης ιδρύθηκε το 1877. Μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή στεγαζόταν στην περιοχή του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Φωτεινής στην ελληνική συνοικία και καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά, η οποία έκαψε το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής και αρμενικής συνοικίας της πόλης τον Σεπτέμβριο του 1922. Από το 1924, όταν επαναλειτούργησε η Προξενική Αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη, και μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης, στην περιοχή Πούντα, που ονομάζεται σήμερα Αλσαντζάκ.
Το 1955 μεταφέρθηκε με όλες τις τιμές στο Μέγαρο Καπετανάκη όταν παραδόθηκαν από τον Νομάρχη Σμύρνης -ο οποίος διέκοψε τη δικαστική διαδικασία για την αναγνώριση της ελληνικής κυριότητας του ακινήτου- τα κλειδιά του νεοκλασικού κτιρίου ιδιοκτησίας της Ελλάδας. Στις 24 Οκτωβρίου 1955 έγιναν με κάθε επισημότητα τα εγκαίνιά του καθώς η παραχώρηση του κτιρίου από τους Τούρκους κρίθηκε (από τους ίδιους) ως μία πράξη κατευνασμού της διεθνούς κοινής γνώμης για την πυρπόληση του Ελληνικού Προξενείου της Σμύρνης στα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955.
Στο ιδιόκτητο διατηρητέο αυτό κτήριο (στη σημερινή οδό Ataturk Caddesi 264) στεγάστηκε το Γενικό Προξενείο μέχρι τον Αύγουστο του 2003 και στη συνέχεια λόγω διάγνωσης στατικών προβλημάτων μεταστεγάσθηκε σε πολυκατοικία, κοντά στο Μέγαρο Καπετανάκη, επίσης επί της ιστορικής προκυμαίας.
Τον Δεκέμβριο του 2011 υπογράφτηκε σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης με σκοπό την αναπαλαίωση και αποκατάσταση του ιστορικού νεοκλασικού, στο οποίο επρόκειτο να επανεγκατασταθούν τα γραφεία του Γενικού Προξενείου μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών, οι οποίες προβλέπονταν να διαρκέσουν δύο περίπου χρόνια. Οι εργασίες αναστήλωσης, όμως, άρχισαν τον Μάιο του 2015 και ολοκληρώθηκαν φέτος.