Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ιράν, Ρωσίας, Τουρκίας στην Τεχεράνη πίσω από τα χαμόγελα στις φωτογραφίες έκρυβε και μια, προς το παρόν, ήπιας μορφής διαφωνία που έχει να κάνει με την επίθεση στο Ιντλίμπ στη Συρία. Πούτιν και Ερντογάν προσέγγισαν το ζήτημα από διαφορετικές οπτικές.
Ο Πούτιν ανέφερε πως η συριακή κυβέρνηση «έχει το δικαίωμα» να πάρει και πάλι τον έλεγχο του συνόλου της εθνικής επικράτειας και κατηγόρησε τα «τρομοκρατικά στοιχεία» στην Ιντλίμπ ότι «συνεχίζουν τις προκλήσεις, τις επιδρομές με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τους βομβαρδισμούς».
«Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε (…) Οφείλουμε να διευθετήσουμε μαζί το πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε.
Ο ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι είναι αντίθετος σε μια κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ επειδή το Μέτωπο Νόσρα και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εκεί δεν συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Μετά το πέρας των συνομιλιών στην Τεχεράνη, ο Πούτιν τόνισε πως ο κύριος στόχος είναι η εκδίωξη των μαχητών από την Ιντλίμπ.
Ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως οι συνομιλίες που είχε με τους προέδρους του Ιράν και της Τουρκίας ήταν εποικοδομητικές και πως συζήτησαν για μια «σταδιακή σταθεροποίηση» στις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία.
Ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σίγουρα δεν συμμερίζεται αυτήν την άποψη.
Ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε να εγκαθιδρυθεί κατάπαυση του πυρός ώστε να αποφευχθεί ένα «λουτρό αίματος» στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ σε περίπτωση επίθεσης από το συριακό καθεστώς.
«Αν καταφέρουμε να εκδώσουμε εδώ μια δήλωση κατάπαυσης του πυρός, θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα αυτής της συνόδου κορυφής και θα ηρεμούσε πολύ τους άμαχους πληθυσμούς», δήλωσε ο Ερντογάν ενώπιον των ομολόγων του.
Μια επίθεση στην Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, «θα είχε ως αποτέλεσμα μια καταστροφή, μια σφαγή και μια ανθρωπιστική τραγωδία», δήλωσε ο Ερντογάν. «Δεν θέλουμε επ’ ουδενί ένα λουτρό αίματος στην Ιντλίμπ», πρόσθεσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.
«Οφείλουμε να βρούμε μια λογική λύση που να λαμβάνει υπόψη τις κοινές ανησυχίες μας», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.
Ο τούρκος πρόεδρος έδωσε ως παράδειγμα τη δυνατότητα να μετακινηθούν ομάδες μαχητών «σε σημεία απ’ όπου δεν θα μπορούν» να επιτεθούν στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία, η οποία γίνεται τακτικά στόχος επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με τη Μόσχα.
Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία είναι «εξαιρετικά ενοχλημένη» από την υποστήριξη που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία, όπως την χαρακτήρισε ο τούρκος πρόεδρος, παρόλο που η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος έχει εξασθενήσει.
Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η Ουάσινγκτον προσπαθεί να κάνει μόνιμη την παρουσία της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG ανατολικά του Ευφράτη.
Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων, σηματοδοτώντας την άρνηση της Άγκυρας να δεχθεί κι άλλους πρόσφυγες σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί έξοδος αμάχων από το Ιντλίμπ.
Στις δηλώσεις του από την Τεχεράνη, που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως οποιαδήποτε επίθεση στην Ιντλίμπ θα έχει αποτέλεσμα μια καταστροφή και εκατομμύρια άμαχοι που βρίσκονται εκεί θα μετακινηθούν προς τα τουρκικά σύνορα.
Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 3,5 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες.
Πάντως και οι τρεις πρόεδροι «απέρριψαν οποιαδήποτε απόπειρα να δημιουργηθούν τετελεσμένα επί του πεδίου με πρόσχημα τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να αντιταχθούν σε αποσχιστικά σχέδια που έχουν στόχο να υπονομευθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».
Στην κοινή δήλωση τους αναφέρεται ακόμη πως τα τρία μέρη συμφώνησαν ότι πρέπει να δημιουργηθούν στη Συρία ασφαλείς συνθήκες για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι, ενώ προστίθεται ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών των τριών ηγετών για τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία.