Εγκάρδια κτυπήματα στην πλάτη, αλλά λίγη βοήθεια. Αυτά αποκόμισε την Πέμπτη από το Βερολίνο ο Κωστής Χατζηδάκης.
«Το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά υπέρ της Ελλάδας» είπε ο υπουργός ανάπτυξης ύστερα από τον τερματισμό των συνομιλιών του με τον ομόλογό του και αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρόσλερ, τους οικονομικούς συμβούλους της Άνγκελα Μέρκελ , Λαρς-Χέντρικ Ρόλερ και Νικολάους Μάγερ Λάντρουτ, καθώς και εκπροσώπους του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων BDI.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η δημιουργία ενός ταμείου (fund) που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Στο ταμείο αυτό, που έρχεται να αντικαταστήσει τη σχεδιαζόμενη από τον πρώην υπουργό ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη δημόσια τράπεζα επενδύσεων κατά το πρότυπο της γερμανικής KfW, θα συμμετέχουν το δημόσιο, η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, καθώς και ιδιώτες επενδυτές, ενώ η διεύθυνσή της θα ανατεθεί τώρα σε ιδιώτες. Μια μελέτη για τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας της θα χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Ωνάση.
«Το ταμείο είναι πιο ευέλικτο και γρήγορο από μια τράπεζα» εξήγησε συνεργάτης του υπουργού. «Έτσι αποφεύγουμε και όλες τις νομικές δυσκολίες, που προέρχονται από το τραπεζικό δίκαιο».
Το πότε θα αρχίσει η λειτουργία του ταμείου είναι βέβαια άδηλο. Η γερμανική πλευρά υπενθυμίζει, ότι ο κ.Χρυσοχοίδης τους είχε υποσχεθεί, ότι η τράπεζα επενδύσεων θα είναι έτοιμη το αργότερο το Δεκέμβριο του 2012. «Όσο την είδατε εσείς, την είδαμε κι εμείς» έλεγε γερμανός διπλωμάτης. «Από τότε έχουμε επιφυλάξεις απέναντι σε δηλώσεις ελλήνων πολιτικών. Αν δεν δούμε κάτι με τα μάτια μας, δεν το πιστεύουμε».
Χαρακτηριστικό του κλίματος στο Βερολίνο είναι ότι το γερμανικό υπουργείο οικονομίας δεν διαθέτει πλέον οποιοδήποτε επιχειρησιακό σχέδιο συνεργασίας με την Ελλάδα. Τον τελευταίο χρόνο είχαν εκπονηθεί τουλάχιστον δύο τέτοια σχέδια, τα οποία όμως μπήκαν στη συνέχεια στο ψυγείο λόγω, σύμφωνα με τους Γερμανούς, της αρνητικής στάσης κ.Χρυσοχοίδη. Αυτό συνέβαλε το καλοκαίρι και στη μεταβολή του κ.Ρέσλερ από υποστηρικτή σε πολέμιο της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Έχει ο καιρός γυρίσματα: Σήμερα, ύστερα από την υλοποίηση των λεγόμενων «prior acktions» (άμεσων δράσεων) που προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο από την Αθήνα και την παροχή των δανειακών δόσεων ύψους 44 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός άλλαξε επιμέρους στάση και δηλώνει πρόθυμος να υποστηρίξει τη δημιουργία του ταμείου – μόνο με τεχνογνωσία όμως, όχι με χρήματα.
«Αν διαθέσει στους Έλληνες κονδύλια πέρα από αυτά που προβλέπει το πρόσφατο πακέτο βοήθειας, θα πέσουν οι γερμανοί βουλευτές να τον φάνε» έλεγε ο ίδιος γερμανός διπλωμάτης. Ο γερμανός υπουργός άφησε όμως να εννοηθεί, σύμφωνα με πηγή της ελληνικής αντιπροσωπείας, ότι θα μπορούσε να διαθέσει κάποια χρήματα για το ταμείο μέσω αναδιάταξης των δαπανών του δικού του υπουργείου – έτσι που αυτά να μην χρειαστούν την έγκριση της Βουλής.
Οι συνομιλίες περιστράφηκαν και γύρω από το θέμα των ειδικών οικονομικών ζωνών ΕΟΖ, που αποτελούν διακαή πόθο των γερμανών βιομηχάνων. «Οι ζώνες σκοντάφτουν περιέργως στην τρόικα, η οποία φοβάται ότι με αυτές θα προκύψουν προβλήματα στη συνοχή του προγράμματός της, όπως η ενιαία φορολογία» είπε η ίδια πηγή. Και όσο συνεχίζεται το «όχι» της, πρόσθεσε, τέτοιες ζώνες δεν πρόκειται να εγκατασταθούν στη χώρα.
Τα παραπάνω πενιχρά αποτελέσματα δεν έμειναν χωρίς αντίκτυπο στην «ψυχολογία» της ελληνικής αντιπροσωπείας. Η αγωνία της να μην προκληθεί η εντύπωση, ότι δεν βγήκε κάτι ουσιαστικό από την επίσκεψη, κοβόταν με το μαχαίρι. Το ζητούμενο ήταν έτσι 2-3 έστω και μικρά καινοτομικά έργα, ή προγράμματα, η εξαγγελία των οποίων θα συμβόλιζε μια νέα αρχή.
Αυτά τελικά δεν βρέθηκαν λόγω παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος εκ μέρους των γερμανών επιχειρηματιών.
Βρέθηκαν όμως, στη συνέντευξη τύπου των δυο υπουργών, καλά λόγια για το μέλλον της συνεργασίας. Και ακόμα περισσότερο: Εκείνο που «έφτιαξε» πραγματικά το κλίμα ήταν η διαβεβαίωση του κ.Χατζηδάκη, ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2013 η Ελλάδα θα έχει ξεπληρώσει όλα τα χρέη της στις ξένες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των γερμανικών.
Αυτή ήταν και η μοναδική δήλωση του έλληνα υπουργού που φάνηκε να ικανοποιεί τον ακόμα δύσπιστο κ.Ρόσλερ. Και θα μπορούσε να γίνει, αν όντως πραγματοποιηθεί, η αφετηρία για μια πιο πρακτική συνεργασία.
Πηγή: tovima.gr
του Ν. Χειλά από το Βερολίνο