“Θα κάνουμε τα πάντα για να μην οδηγηθούμε σε σύγκρουση και να φτάσουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας, αλλά αν “ο κόμπος φτάσει στο χτένι” και έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή ούτε το δικαίωμα να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας”, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ.
Στην περίπτωση αυτή, είπε, θα καταθέσει τρεις προτάσεις στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η μία για δημοψήφισμα, η δεύτερη να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή μετά το πέρας της θητείας της σημερινής κυβέρνησης και η τρίτη για προσφυγή στις εκλογές.
Ο κ. Καμμένος, πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να έρθει στην ελληνική Βουλή πριν από το καλοκαίρι του 2019 και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ΠΑΣΟΚ να δηλώσουν τι στάση θα κρατήσουν.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
https://youtu.be/0gAiA_A0nVg
«Για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών όταν μίλησα για ομηρία, βασίστηκα στο διεθνές δίκαιο και στις υπάρχουσες συνθήκες που θα έπρεπε να λειτουργούν μεταξύ συμμάχων στο ΝΑΤΟ, μεταξύ γειτόνων. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί μας ήταν πολίτες και στρατιωτικοί της ΕΕ οι οποίοι εργάζονταν στο πρόγραμμα αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης και παράλληλα Νατοοικοί στρατιωτικοί στα πλαίσια της συνεργασίας μας για την S energy 2, ενεργούσαν από κοινού και πήγαμε το θέμα στα διεθνή όργανα» είπε ο Πάνος Καμμένοςαπαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ3 για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.
Αναφορικά με το περιστατικό με τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς στον Έβρο είπε πως «ήταν ακριβώς η ίδια περίπτωση με τους δύο Έλληνες. Η Ελλάδα αντέδρασε όπως έπρεπε να αντιδράσει μια χώρα που σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις. Με εντολή του Πρωθυπουργού τηλεφώνησα στον Τούρκο ομόλογό μου, τον ενημέρωσα για τη σύλληψή του πρώτου στρατιωτικού και του είπα ότι είμαστε διατεθειμένοι μόλις ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες να υπάρξει επικοινωνία των δύο διοικητών και μετά να τον απελευθερώσουμε καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο που πρέπει να λύνεται μεταξύ γειτόνων με τον καλύτερο τρόπο».
Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «υπήρξαν αρκετές επικοινωνίες και μετά τη σύλληψη του δευτέρου και μετά τις 18:30 το απόγευμα οι δύο στρατιωτικοί παραδόθηκαν από τη γέφυρα στην Τουρκία. Επιδιώκουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Ελπίζω ότι και από τη μεριά της Τουρκίας θα ισχύσει το ίδιο. Είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε φιλικά αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό της εθνικής μας κυριαρχία. Είμαστε έτοιμοι για όλα αλλά επιδιώκουμε την ειρήνη.
«Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό που μου έκανε προσωπική αναφορά λέγοντας ότι επέμεινα και αυτό δείχνει τη διαφορά του από άλλους Πρωθυπουργούς. Ήταν κάτι το οποίο με έκαιγε γιατί δεν μπορούσα να βλέπω τους ανθρώπους που συνεργάζομαι να έχουν αυτό το παράπονο. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν νωρίτερα διότι δυστυχώς ο Επικεφαλής συνδικαλιστής της ΠΟΑΣΥ βγήκε από το γραφείο μου και είπε ψέματα . Οι θυσίες του ελληνικού λαού οδήγησαν στο να δοθεί αυτό το απόθεμα μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Στο βαθμό του λοχία είναι περίπου 1.400 ευρώ, στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη είναι γύρω στις 6.500 ευρώ. Αντίστοιχα ή και λιγότερα θα είναι και τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι απόστρατοι που και εκείνοι δέχθηκαν μια τεράστια μείωση των εισοδημάτων τους. Δεν μπορεί αυτή η αδικία να μην αντιμετωπιστεί. Πιστεύω ότι και άλλες αδικίες σιγά σιγά θα μπορούμε να τις αποκαταστήσουμε» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.