“Όχι θριαμβολογία για όσα πετύχαμε” δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και πρόσθεσε ότι “μόλις τελειώσε ένας μαραθώνιος, αρχίζει ένας άλλος για την ανάκαμψη”.
Για την κυβέρνηση η επόμενη ημέρα έχει αρχίσει, δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χαλάρωση, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: “Συτναντήθηκα με τον κ. Αλμούνια για θέματα ΕΣΠΑ-αποκρατικοποιήσεων. Τη Δευτέρα θα έχω συνάντηση με τους επικεφαλής των πολυεθνικών για την διεύρυνση των επενδύσεων. Στόχος είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και από την πλευρά μας η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Ξεκινούμε νέο μαραθώνιο. Περνάμε στην αποενοχοποίηση των επενδύσεων, γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας”.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα: “Η Σύνοδος συνέπεσε με το Eurogroup που ελήφθη η απόφαση για εκταμίευση 52,5 δισ., εκ των οποίων 34,3 την επόμενη Δευτέρα. Όλοι οι ηγέτες και αξιωματούχοι εκφράστηκαν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες της χώρας που όλοι τις λαμβάνουν υπόψη τους και αντιλαμβάνονται ότι η επιτυχία για την Ελλάδα γίνεται και επιτυχία για την Ευρώπη».
»Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η θετική τροπή για την Ελλάδα επηρέασε θετικά τα σπρεντς του δικού τους δανεισμού. Εμείς πετύχαμε να διασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όταν πολλοί προεξοφλούσαν το αντίθετο και ενώ γενικεύεται η κρίση στην Ευρώπη, αγγίζοντας περισσότερες χώρες. Τώρα μπορούμε εμείς να βγούμε από την κρίση, όταν αυτή γενικεύεται. Ίσως η ιστορία κάποτε καταγράψει ότι μόλις το προλάβαμε. Αν καθυστερούσαμε, ίσως να μην είμαστε η πρώτη χώρα που θα ήθελαν να σώσουν».
»Η εκταμίευση θα βελτιώσει τη ζωή όλων, θα σταματήσει την κατάρρευση, θα αλλάξει η ψυχολογία και θα δοθεί ελπίδα στα νέα παιδιά. Σε πολλούς αυτή η εξέλιξη θα φέρει ανακούφιση άμεση, σε άλλους αργότερα. Δεν θα λύσει τα προβλήματα με τη μία, αλλά αποτελεί την αφετηρία για να αλλάξουν στην πορεία πολύ περισσότερα».
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις θετικές επιπτώσεις της απόφασης: “Μόλις γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, θα καλέσουμε τις διοικήσεις των τραπεζών για να συζητήσουμε την επόμενη ημέρα. Από τα 52,5 δισ., τα 40 θα μείνουν μέσα στη χώρα είτε για πληρωμή υποχρεώσεων του προυπολογισμού 15 δισ. σύνολο μέσα στο επόμενο τρίμηνο που θα βάλουν τέλος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες. Τα μέτρα λιτότητας θα είναι 9,2 δισ. αυτά που θα μπουν στην ελληνική οικονομία είναι μιάμιση φορά περισσότερα. Τα χρωστούμενα θα καλυφθούν εντός του 2013. Σβήσαμε 20 δισ. χρέους, με αυτή τη μείωση από του χρόνου θα γλιτώνουμε 800 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο”.
Ζήτησε δε συνέπεια και συναίνεση από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης είναι θεμιτή, αλλά η αμφισβήτηση της απόφασης αγγίζει τα όρια του γελοίου.
Απαντώντας σε δηλώσεις συνδικαλιστών που “απειλούν” με έντονες κινητοποιήσεις, είπε ότι “οι προνομιούχοι τρομοκρατούν, γιατί χάνουν τα προνόμιά τους… Εμείς προχωράμε”.
Ο πρωθυπουργός έκανε συνολική αναφορά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής: “Ήταν ένα πολύ γόνιμο και θετικό για το τόπο διήμερο: Ιδιαίτερη σημασία έχει η νέα αρχιτεκτοτονική της ΟΝΕ και της τραπεζικής ένωσης που προωθείται. Δημιουργούμε νεο εποπτικό μηχανσιμό για να ελέγχονται οι τράπεζες σε ευρωπαικό επίπεδο, θα διαχωριστούν οι τράπεζες από τα δημοσιονομικά των κρατών ώστε το δημόσιο χρέος να μην παρασύρει τις τράπεζες και τα προβλήματα των τραπεζών να μην συμπαρασύρουν τα δημοσιονομικά των κρατών. Αυτό μελλοντικά θα επιτρέψει να εξυγειαίνονται οι τράπεζες από το ESM και όταν γίνει αυτό θα μειωθεί το ελληνικό κρατικό χρέος κατά 50 δις επιπλέον. Θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Μαρτίου του 2014 και σε καθέ χώρα θα ενταχθούν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες. Θα ακολουθήσει ο ευρωπαικός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων για να αισθάνεται ασφαλής και ο έλληνας καταθέτης και να διασφαλιστεί η ρευστότητα. Επίσης προβλέπεται μέσα στο 2013 μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών. Αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο για μία ολοκληρωμένη ΟΝΕ θωρακισμένη από τις κρίσεις. Επίσης θα υπάρξει πρόβλεψη για δημοκρατική νομιμοποίηση με αρμοδιότητες του ευωκοινοβολίου. Μέσα απο συζήτηση και συμβιβασμούς πρέκυψε πρόοδος. Οι αντιρρήσεις αφορούν 1) πώς θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά 2) πως θα αποφευχθούν αντικίνητρα και αγκυλώσεις 3) πως θα βοηθήσουν πιο άμεσα στην αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν υπήρξε πρόοδος για το ευρωομόλογο και την αμοιβαιοποίηση του χρέους που μετατίθενται για αργότερα. Θετικό είναι ότι ακόμη και αυτά δεν αποτελούν πια απαγορευμένα θέματα για συζήτηση”.
Αναφέρθηκε και στο Σκοπιανό, λέγοντας ότι “η ΕΕ επανέλαβε την απόφαση του Βουκουρεστίου για τα Σκόπια ότι προυπόθεση για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι η συναινετική λύση στο θέμα της ονομασίας και η εγκατάληψη του αλυτρωτισμού”.
Αναφορά έκανε και στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο για το θέμα της Συρίας: “Εκεί υπάρχει μία αντιπολίτευση που αποκτά ταυτότητα και ανοίγει ο δρόμος για πολιτική λύση, πλησιάζει η πτώστη του καθεστώτος Άσαντ και θα πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση για τις μειονότητες και για τη μεγάλη χριστιανική μειονότητα. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα δοκιμάστηκε ο λαός μας από την αύξηση κατά 1000% των μεταναστών από την Συρία. Ενώ κλείσαμε τα χερσαία σύνορα αυξήθηκε η πίεση στα θαλάσσια σύνορα. Παρακάλεσα τους πρωθυπουργούς να γίνουν δεκτές οι μετακινήσεις πληθυσμών από τη Συρία για να αποφευχθεί μία νέα κρίση”.
Δηλώσεις αμέσως μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
«Σήμερα ήταν ημέρα αλληλεγγύης για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς εξερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στις Βρυξέλλες.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Α. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι «τα πράγματα δείχνουν καλά», τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη. «Σας έχω πει ότι μία επιτυχής έκβαση για την Ελλάδα είναι επιτυχία και για την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο μέλλον, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αυτό είναι άλλη ιστορία. Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτά που πρέπει. Σήμερα ήταν ημέρα αλληλεγγύης για την Ευρώπη».
Την ικανοποίησή τους για τις θετικές αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στο Eurogroup εξέφρασαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες, τόσο ο πρόεδρος της ΕΕ, Χ. Βαν Ρομπάι, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο. “Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν» , δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Μπαρόζο.
Από την πλευρά του, ο Χ. Ρομπάι δήλωσε ότι η χθεσινή απόφαση του Eurogroup είναι η απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό και ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της συνεχίζουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους. «Αποδεικνύει ότι το ευρώ και η ευρωζώνη δεν είναι αναστρέψιμα», δήλωσε ο Χ. Ρομπάι.
Τέλος, ικανοποίηση για τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
Πηγή: protothema.gr