Σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση μέσω διαδικτύου είναι πιο εύκολη από ποτέ και τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη διασπορά fake news αλλά και… πανικού, οι πολίτες της πΓΔΜ καλούνται να ξεδιαλύνουν τις χιλιάδες αναρτήσεις για το δημοψήφισμα και να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό.
«Προσοχή! Η Google θα αφαιρέσει τα “Μακεδονικά” από τις αναγνωρισμένες γλώσσες», «κάψτε τα ψηφοδέλτιά σας», «μποϊκοτάρετε το δημοψήφισμα» είναι μερικές από τις ψευδείς ειδήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.
Διαδικτυακές ομάδες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνισή τους σε κοινωνικά δίκτυα, κυκλοφορούν σειρά ψευδών ειδήσεων και διαδικτυακών αναρτήσεων, με στόχο να μειώσουν την προσέλευση στις κάλπες και να προκαλέσουν την οργή των πολιτών.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα; Την άνοιξη, χούλιγκαν συγκρούστηκαν βίαια με αστυνομικούς έξω από το κοινοβούλιο των Σκοπίων -ένα επεισόδιο που καπηλεύτηκαν ορισμένες από αυτές τις διαδικτυακές ομάδες για να «υφάνουν» ψευδείς ιστορίες.
«Υπάρχει μια διάσημη τραγουδίστρια των Βαλκανίων. Πήραν μια φωτογραφία της που ήταν χτυπημένη και μελανιασμένη μετά από περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και προσπάθησαν να πείσουν τον κόσμο ότι την ξυλοκόπησαν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδήλωσης» είπε ο Marko Troshanovski, εργαζόμενος του ερευνητικού κέντρου Societas Civilis για την προώθηση της δημοκρατίας.
«Αποκαλύφθηκε η παραπληροφόρηση αλλά το κακό είχε ήδη γίνει» είπε ο ίδιος.
Υπογράμμισε δε, ότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων για το δημοψήφισμα μπορεί να χαρακτηριστεί ένας «καλά οργανωμένος πόλεμος», ο οποίος μάλιστα εντείνεται κάθε μέρα.
«Ο αριθμός των προφίλ, των οποίων στόχος είναι η παραπληροφόρηση και ο εκφοβισμός των πολιτών για να αποτραπεί η προσέλευση στις κάλπες έχει αρχίσει να αυξάνεται. Η προσπάθεια χειραγώγησης των πολιτών γίνεται πιο έντονη» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Διαβάστε τη συνέχεια στο cnn.gr