Ειδοποιητήρια της ΔΕΗ σε 300.000 με 340.000 οφειλέτες της έχουν φτάσει τον τελευταίο μήνα, ενώ την ίδια στιγμή φωτιά έχουν πάρει και τα τηλέφωνα εισπρακτικών και δικηγορικών εταιριών στις οποίες η εταιρία Qualco έχει αναθέσει για λογαριασμό της δημόσιας επιχείρησης την είσπραξη απλήρωτων λογαριασμών.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, τον τελευταίο μήνα περίπου 300.000 με 340.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν ανεξόφλητους πάνω από δύο εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος έλαβαν επιστολές υπογεγραμμένες από δικηγόρους που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ με τις οποίες αφού ενημερώνονται για το ληξιπρόθεσμο ποσό καλούνται να προβούν στην αποπληρωμή του.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της εταιρίας, «οι επιστολές αυτές έχουν ως στόχο την κινητοποίηση των οφειλετών προκειμένου να διακανονίσουν τα χρέη τους. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πια η ΔEΗ δεν θα είναι η επιχείρηση που θα ανέχεται την ασυνέπεια στην εξόφληση των λογαριασμών». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «οι ειδοποιήσεις έστειλαν χιλιάδες πελατών στα γκισέ των καταστημάτων για ρυθμίσεις χρεών, αλλά και για πληρωμές των ληξιπρόθεσμων ποσών».
Οι υπάλληλοι των καταστημάτων της εταιρίας διαθέτουν πια την εμπειρία και μέσα από εντολές που έχει δώσει η γενική διεύθυνση Εμπορίας ώστε να κάνουν προτάσεις διακανονισμού ανάλογα με το προφίλ του κάθε οφειλέτη. Πάντως το μεγαλύτερο ύψος δόσεων ανέρχεται στις 24.
Παράλληλα, δουλειά έχει πιάσει για τα καλά και η κοινοπραξία των εταιριών με επικεφαλής την Qualco που έχει αναλάβει τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔEΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη σειρά της έχει αναθέσει σε εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών και δικηγορικά γραφεία την ενημέρωση των πελατών με χρέη, είτε μέσω τηλεφωνικών είτε μέσω εγγράφων οχλήσεων.
Η δημόσια επιχείρηση και μέσω του business plan της McKinsey έχει βάλει στόχο την είσπραξη ποσών εύρους 690 εκατ. έως 1,1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, υπάρχουν κατηγορίες υπερήμερων χρεών, όπως για παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ και άλλων τριών βιομηχανιών, όπου από τα 396 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει ποσά της τάξης των 20 έως 40 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, από την κατηγορία των λεγόμενων ανενεργών πελατών -πρόκειται για όσους άλλαξαν προμηθευτή αφήνοντας στη ΔEΗ ληξιπρόθεσμες οφειλές- όπου από τα 815 εκατ. ευρώ και παρά τις διακοπές ηλεκτροδότησης που προτίθεται να κάνει δεν μπορεί να εισπράξει παρά 35 με 75 εκατ. ευρώ.
Σε διακανονισμό βρίσκονται οφειλές 472 εκατ. ευρώ και για αυτές τις περιπτώσεις η ΔEΗ προτίθεται μέσω τηλεφωνικών οχλήσεων και προειδοποιήσεων για αποκοπές να εισπράξει τα 350 με 400 εκατ. ευρώ από όσους χάνουν τις ρυθμίσεις και δεν μπαίνουν σε νέα προγράμματα διακανονισμών.
Στο πρόγραμμα της δημόσιας εταιρίας είναι και τα κατ’ ιδίαν ραντεβού των υπευθύνων καταστημάτων με οφειλέτες της χαμηλής τάσης προκειμένου να τους προτείνουν ρυθμίσεις.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr