Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει στοιχεία για κακοδιαχείριση κονδυλίων για το μεταναστευτικό από την Ελλάδα, ωστόσο αποφάσισε να ζητήσει από την OLAF, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δίωξης της Απάτης, να ξεκινήσει έρευνα, διότι υπήρξαν κατηγορίες οι οποίες δεν προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο, η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, ρωτήθηκε για ποιο λόγο η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από την ΟLAF να διεξάγει έρευνα για τα μεταναστευτικά κονδύλια προς την Ελλάδα.
Η Ν. Μπερτό ξεκίνησε λέγοντας ότι η ΕΕ έχει πολύ αυστηρούς κανόνες για τη διαχείριση των κονδυλίων και πολύ αυστηρό σύστημα ελέγχου για να διασφαλίζει ότι όλα τα κονδύλια δαπανώνται σωστά και πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε βρει κάποιο στοιχείο κακοδιαχείρισης κονδυλίων καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Όλα τα μακροπρόθεσμα κονδύλια υπόκεινται σε ετήσιες εκκαθαρίσεις λογαριασμών, που σημαίνει ότι ελέγχουμε ετησίως ότι όλα έχουν δαπανηθεί σωστά».
Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης, για τα οποία και γίνεται λόγος, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι υπόκεινται σε ξεχωριστό σύστημα παρακολούθησης και ότι σε αυτό το πλαίσιο οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν επισκεφθεί δύο φορές τα εν λόγω έργα για να επαληθεύσουν ότι πράγματι πραγματοποιούνται. «Δεν βρήκαμε καμία απόδειξη κακοδιαχείρισης των κονδυλίων, κάτι το οποίο μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση αυτού του έργου», ανέφερε η Ν. Μπερτό και πρόσθεσε: «Εν τω μεταξύ αναφέραμε το θέμα στην OLAF επειδή δεν είμαστε αρμόδιοι να διερευνήσουμε τυχόν κατηγορίες. Η OLAF είναι ο μόνος φορέας της ΕΕ που έχει εντολή να διερευνά ο,τιδήποτε σχετίζεται με ευρωπαϊκά κονδύλια, γι’ αυτό το θέμα βρίσκεται τώρα στα χέρια τους».
Καταλήγοντας, η Ν. Μπερτό επεσήμανε ότι οι επιτόπιες επισκέψεις της Επιτροπής είναι να επαληθεύσουν πρώτα ότι το έργο πραγματοποιείται, ότι για παράδειγμα το φαγητό παρέχεται πράγματι, ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του έργου. “Δεν είμαστε αρμόδιοι να διερευνήσουμε τυχόν κατηγορίες περί παράνομων κερδών από εταιρείες τροφοδοσίας, γι ‘αυτό αναφέρουμε το θέμα στην OLAF”, είπε η ίδια, σημειώνοντας ότι υπήρξαν κατηγορίες οι οποίες δεν προήλθαν από την Επιτροπή.
Δ. Παπαδημούλης: Ηχηρό φρένο σε ΝΔ-φιλικά της ΜΜΕ, η δήλωση της Κομισιόν για τα κονδύλια για το μεταναστευτικό
Σχολιάζοντας τη σημερινή δήλωση της Κομισιόν ότι «δεν έχουν διαπιστωθεί ατασθαλίες στα κονδύλια για τη σίτιση μεταναστών», ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει: «Ένα ηχηρό φρένο σε όσους μέσα στην χώρα, ΝΔ και φιλικά της ΜΜΕ, έσπευσαν να προκαταλάβουν και να δημιουργήσουν παραπλανητικές εντυπώσεις. Ας μη κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια!», καταλήγει με ανάρτησή του στο Twitter.
Η κατανομή των κονδυλίων
Από τα συνολικά ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαχείριση του προσφυγικού, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, οι ελληνικές Αρχές έχουν να λαμβάνουν 763 εκατ. ευρώ (561 εκατ. ευρώ 202 εκατ. ευρώ έκτακτης ανάγκης) και οι Διεθνείς Οργανισμοί μαζί με τις ΜΚΟ έχουν να λαμβάνουν 847 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 1,61 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα κατανέμονται ως εξής:
Πρώτον, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020, η Ελλάδα δικαιούται 561 εκατ. ευρώ (322,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης και 238,2 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας). Από τα 561 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί έως τον Ιούνιο του 2018 τα 153 εκατ. ευρώ.
Δεύτερον, για να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές καθώς και διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη διαχείριση της προσφυγικής και της ανθρωπιστικής κρίσης, η Επιτροπή έχει εγκρίνει, από το 2015 ως σήμερα, έκτακτη βοήθεια, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Εξ’ αυτών, 202 εκατ. ευρώ χορηγούνται απευθείας προς τις ελληνικές Αρχές και 197,4 εκατομμύρια ευρώ προς Διεθνείς Οργανισμούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς (ΙΟΜ, UNHCR, EASO). Τα έκτακτα κονδύλια προς τις ελληνικές Αρχές, χορηγούνται μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ), από τα οποία το Υπουργείο Άμυνας έχει να λαμβάνει συνολικά 99,8 εκατ. ευρώ.
Τρίτον, από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ που διαχειρίζεται ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα από το Μάρτιο του 2016 , 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 605,3 εκατ. είναι ήδη συμβάσεις. Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης είναι μόνο διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και όχι οι ελληνικές Αρχές. Οι εταίροι της ΕΕ, διά μέσου των οποίων χορηγείται η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ), ο Iσπανικός Ερυθρός Σταυρός, η UNICEF και οι εξής ΜΚΟ: International Rescue Committee, Danish Refugee Council, Smile of the Child, Medecins du Monde, OXFAM, Save the Children, Arbeiter-Samariter-Bund, Norwegian Refugee Council, Mercy Corps, CARE Germany, Terre des Hommes, ΙFRC και Μetadrasi.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ