Ο Κώστας Ήσυχος μπήκε δυναμικά στην πολιτική επικαιρότητα όταν προ μηνών μετείχε σε αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ στη Βενεζουέλα και την Κούβα, μαζί με τη βουλευτή Ρένα Δούρου. Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν πως ο καθ όλα ήσυχος και ήρεμος στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα είναι εκείνος που εμφύσησε το “λατινικό δόγμα” στην ηγεσία του κόμματος, προκαλώντας, ενίοτε αντιδράσεις από τους “ευρωπαϊστές”…
Αρκετοί του χρεώνουν τηνα τάκα του Αλέξη Τσίπρα για τη χρεοκοπία της Αργεντινής στη Βουλή, η οποία έδωσε την ευκαιρία στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τα στελέχη της ΝΔ να εστιάσουν τα πυρά τους στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν πως ο Κώατας Ήσυχος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αργεντινή και γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συνέβη εκεί κατά τη χρεοκοπία και την αναγκαστική φυγή του Ντε Λα Ρούα με ελικόπτερο. Το 12ήμερο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Βραζιλία και την Αργεντινή φέρει, ως εκ τούτου, τη σφραγίδα του “Αργεντινού ” του ΣΥΡΙΖΑ (έτσι τον αποκαλούν φίλοι και διαφωνούντες, καθένας με δικό του επιθετικό προσδιορισμό). Άλλωστε, η οικογένεια Τσίπρα (δεδομένου ότιτον πρόεδρο θα συνοδεύσουν η γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους- το μικρότερο εξ αυτών είναι μόλις 5 μηνών), θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του Κώστα Ήσυχου στο Μπουένος Άυρες. Ο Αλέξης Τσίπρα ςκαι η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ (διαβάστε σχετικά σε άλλο ρεπορτάζ του anatropinews.gr) θα “εκπαιδευτούν” στις λατινικές εκδοχές της κρίσης και της χρεοκοπίας, δεδομένου ότι το “λατινικό δόγμα” βρίσκει αρκετούς οπδαούς στον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε το στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει πει πολλές φορές ότι “πρέπει να προμηθευτούμε φθηνό πετρέλαιο από τη βενεζουέλα” και δεν κρύβει ότι τον γοητεύει για τον πρόεδρό του η εφαρμογή μιας μεσοαγειακής εκδοχής του μοντέλου Τσάβες.
Διαβάστε τι έλεγε προ μηνών ο Κώστας Ήσυχος για το μοντέλο Λατινικής Αμερικής που συζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και αρκεοτί λένε πως όλα αυτά αποτελούν προσωπικές του απόψεις.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TVXS
Διευκρινίσεις αναφορικά με το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα παρέχει στο tvxs.gr το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Κώστας Ήσυχος, ο οποίος διαμηνύει ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να απομακρύνει την Ελλάδα από την Ευρώπη. Ωστόσο, αναδεικνύει ως στόχο την παράλληλη σύναψη συνεργασιών με χώρες «σε αντι-νεοφιλελεύθερη και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση», καθώς και τη σταδιακή απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, κάνει λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών γύρω από την οριοθέτηση ΑΟΖ και άμεση διατύπωση πρότασης προς την Τουρκία με στόχο των περιορισμό των στρατιωτικών εξοπλισμών.
Κατά την πρόσφατη ανακοίνωση του επικαιροποιημένου προγράμματος, κάνατε λόγο στο ΣΥΡΙΖΑ για μία νέα εξωτερική πολιτική της χώρας -απαλλαγμένη από τον Ατλαντισμό- την οποία θα χαρακτηρίζει η ενίσχυση των σχέσεων με Ρωσία, Κίνα, Ινδία και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται, λοιπόν, για μία στροφή από τη Δύση προς την Ανατολή;
Κάθε άλλο. Πρόκειται για μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η οποία θα συνεχίσει τις υφιστάμενες διακρατικές εξωτερικές σχέσεις με τις χώρες της Ευρώπης και θα συμπληρώνεται από επιπλέον σημαντικές συνεργασίες με χώρες οι οποίες μπορούν να στηρίξουν μια προσπάθεια αναγέννησης της χώρας, όχι μόνο στο πεδίο της διπλωματίας αλλά και στο πεδίο του εμπορίου, των εξαγωγών και των διμερών σχέσεων προς όφελος των λαών. Επομένως, δεν απομακρυνόμαστε από την Ευρώπη. Αντίθετα, συμπληρώνουμε ενεργητικά και δημιουργικά το «παζλ» της εξωτερικής πολιτικής με τις άλλες χώρες. Να θυμίσω απλά ότι και οι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία διατηρούν πολύπλευρες διακρατικές σχέσεις στο πεδίο της ενέργειας, του εμπορίου και του πολιτισμού με χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα. Επομένως, δεν κατανοούμε γιατί η Ελλάδα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε ένα κλειστό κλαμπ χωρών και να μην ασκεί και εκείνη μια πολυδιάστατη πολιτική.
Επισημαίνετε ως υποδειγματικές συνεργασίες μέτωπα χωρών της Λατινικής Αμερικής «σε αντι-νεοφιλελεύθερη και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση». Θεωρείτε επιτυχημένα αυτά τα παραδείγματα ως προς τη διασφάλιση ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου;
Μετά τις δεκαετίες του ‘80 και του ’90 -οπότε και σημειώθηκαν τραγικά, καταστροφικά προγράμματα του ΔΝΤ σε μια σειρά χωρών της Λατινικής Αμερικής, καταλήγοντας σε ανθρωπιστικές κρίσεις και τραγωδίες για τους λαούς της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Ουρουγουάη κ.ο.κ- η επόμενη μέρα στηρίχθηκε σε μία ενότητα συμφερόντων, δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκε μία ένωση χωρών (ALBA) η οποία κατάφερε όχι απλώς να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και να καταπολεμήσει με επάρκεια την ανεργία, την ακραία φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Σε αυτό το βαθμό, θα έλεγα ότι αποτελεί αυτή η ένωση ένα παράδειγμα και για άλλες χώρες οι οποίες μπορούν να έχουν συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης σε αντι-νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, με ζητούμενα τη διαφάνεια, την κοινωνική ανάπτυξη και τις δημόσιες επενδύσεις. Από την εμπειρία πολλών χωρών μπορούμε να αντλούμε δυνατότητες και προκλήσεις για τους λαούς της Ευρώπης.
Ποια είναι ακριβώς η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ΝΑΤΟ; Αν αναλάβετε τα ηνία της χώρας, θα κηρύξετε την έξοδο;
Όχι. Δεν θα κηρύξουμε την έξοδο από το ΝΑΤΟ στις 18 ή στις 20 του μήνα. Στρατηγική μας επιλογή είναι η αποδέσμευση από τον Ατλαντισμό και το ΝΑΤΟ, μία Ευρώπη απαλλαγμένη από τις ξένες βάσεις και τη στρατικοποίηση. Υπό αυτήν την έννοια, θεωρούμε ότι αυτή η αποδέσμευση θα συνοδεύεται από ισχυρά δείγματα που θα διασφαλίζουν και την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας, ώστε να μην μετατρέπεται σε ορμητήριο τυχοδιωκτικών πολεμικών επεμβάσεων σε τρίτες χώρες, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
Μιλάτε δηλαδή για ένα μεσοπρόθεσμο, αν όχι μακροπρόθεσμο στόχο.
Νομίζω πως έτσι πρέπει να βαδίσουμε: με σύνεση, λογική αλλά και αποφασιστικότητα, ώστε η χώρα μας να μην είναι ορμητήριο αλλά και να μην φιλοξενήσει τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα η οποία ουσιαστικά σχεδιάζεται για να περικυκλώσει τη Ρωσία, προκαλώντας τρομακτικές τριβές μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Υπό αυτήν την έννοια, η χώρα μας έχει μόνο να κερδίσει από το να μην εμπλέκεται και να μην είναι μέρος πολεμικών επιχειρήσεων. Να είναι δηλαδή λύση και όχι μέρος του προβλήματος.