«Όταν το παιδί σου έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, αναγκάζεσαι να βγεις έξω από την πεπατημένη. ‘Ετσι έγινε και άλλαξε “ταχύτητα” το κίνημα για την αποποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς/φαρμακευτικούς λόγους, όταν δηλαδή βγήκαν προς τα έξω και μίλησαν οι γονείς που αντιμετωπίζουν με τη χρήση της κάνναβης θέματα υγείας των παιδιών τους».
Αυτά δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ζακλίν Πόιτρας από τον Σύλλογο ΜΑΜΑΚΑ (ΜΑΜΑδες για την Κάνναβη), με αφορμή την Salonika Cannabis Expo 2018 που άρχισε την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.
Οι γονείς είναι, με άλλα λόγια, αυτοί που έδωσαν ώθηση στο κίνημα υπέρ της ιατρικής χρήσης της κάνναβης. «Η πίεση για την χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους ασκήθηκε από κάτω προς τα πάνω, από ασθενείς που έβρισκαν ανακούφιση, προς την πολιτεία. Πλέον η κάνναβη, αναγνωρισμένη από την ελληνική πολιτεία ως φαρμακευτική, έχει μπει στις ζωές μας για τα καλά» λέει η κ.Πόιτρας η οποία την Κυριακή 30/09, στις 16:00, θα μιλήσει στην έκθεση μαζί με τους Σίμο Δαλκυριάδη και Σόλωνα Ταζόγλου, μέλη της Πρώτης Κοινωνικής Λέσχης Κάνναβης Θεσσαλονίκης, με θέμα “Κατανοώντας την ιατρική χρήση της κάνναβης”.
Όπως διευκρινίζει η κ.Πόιτρας, ο σύλλογος ξεκίνησε από ένα όνομα, «ΜΑΜΑΚΑ», φόρο τιμής σε όλες τις μητέρες που πάλευαν για μια καινούρια αντίληψη για την υγεία.
«Να ξεκαθαρίσω βέβαια ότι δεν μιλάμε για θεραπεία ασθενειών αλλά για ανακούφιση των συμπτωμάτων και κατά συνέπεια, για καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών. Δεν θεραπεύει, για παράδειγμα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά βοηθάει στη διαχείριση των συμπτωμάτων» λέει η κ.Πόιτρας και αναφέρει ως παράδειγμα μια γυναίκα με σκλήρυνση που όταν ξεκίνησε την χρήση της κάνναβης ήταν καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι και τη βοήθησε στη συνέχεια να καταφέρει να σηκωθεί απ΄αυτό και να ζει με λιγότερο πόνο.
«Ο Σύλλογός μας έχει ομάδα αλληλοϋποστήριξης με 10.000 μέλη όπου ανταλλάσσουμε πληροφορίες και εμπειρικές προσεγγίσεις για κάθε ασθένεια με την χρήση κανναβιδιόλης (CBD), μίας οργανικής ένωσης και ενός από τουλάχιστον 85 κανναβινοειδή που υπάρχουν στην κάνναβη. Η κανναδιόλη είναι νόμιμη αφού δεν είναι ψυχότροπη. Εχουμε δει αποτελέσματα σε επιληπτικούς, σε αυτοάνοσα νοσήματα και σε διάφορες νευρολογικές ασθένειες ενώ στο εξωτερικό, εδώ και πολλά χρόνια, ασθενείς προτιμούν γενικότερα τη χρήση κάνναβης για παρηγορητική χρήση».
Οι αντιδράσεις δημιουργούνται συνήθως, σύμφωνα με την κ.Πόιτρας, από τη χρήση της ψυχοδραστικής επίδρασης που έχει μια μόνο χημική ένωση στην κάνναβη, η THC, η οποία όμως, «μπορεί να προκαλέσει απόπτωση καρκινικών κυττάρων, κάτι που θα μπορούσε να ερευνηθεί ενδελεχώς αν η ουσία δεν ήταν χαρακτηρισμένη ως παράνομη».