«Βρέξει, χιονίσει, η κουκουβάγια θα εξερευνήσει» ήταν το αισιόδοξο μήνυμα που καλούσε τον κόσμο από τα social media, να μην φοβηθούν τις δυσοίωνες καιρικές προβλέψεις συμμετέχοντας μαζικά στις εκδηλώσεις στο ΕΜΠ για τη βραδιά του Ερευνητή 2018.
Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και το Πολυτεχνείο πλημμύρισε ασφυκτικά από κάθε ηλικίας ερευνητές.
Κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, 1.500.000 επισκέπτες σε περισσότερες από 300 Ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον υπέροχο κόσμο της έρευνας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για πέμπτη συνεχή χρονιά, διοργάνωσε τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων από τις πέντε το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.
Βασικός στόχος της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ είναι η προβολή του έργου των ερευνητών και η ανάδειξη στο ευρύ κοινό της σπουδαιότητας και της καινοτομίας των επιτευγμάτων τους, του ρόλου του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου στην επιστήμη, αλλά και την προσφορά του στην κοινωνία και την ανάπτυξη της χώρας.
Έτσι και φέτος, άνθρωποι κάθε ηλικίας και ειδικά νέοι και παιδιά που ενδιαφέρονται για τον κόσμο της Επιστήμης είχαν την ευκαιρία να δουν, να αναρωτηθούν, να εξερευνήσουν και να ερευνήσουν πάνω σε θέματα της έρευνας.
Φοιτητές, σχολεία και παρουσίασαν τις εργασίες τους και ένα πολύβουο πλήθος μετακινούνταν από τα πειράματα, στις προβολές, στα διαδραστικά εργαστήρια, στα εκθέματα και στα «παιχνίδια» με τα ρομπότ που ξετρέλαναν τους νεότερους σε ηλικία ερευνητές.
Η διοργάνωση από το Πανεπιστήμιο ήταν άψογη. Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα και στάθηκε πραγματικά πολύ δύσκολο να πειστούν να αποχωρήσουν. Μετά από 2.5 ώρες περιήγησης στους χώρους παίρνοντας μέρος στο Παιχνίδι του Θησαυρού δεν μπορούσαμε να φύγουμε πριν συγκεντρώσουμε όλες τις «σφραγίδες» με τα εκθέματα, τα οποία φυσικά και έπρεπε πρώτα να βρούμε.
Οι φοιτητές που συμμετείχαν παρουσιάζοντας τις εργασίες τους εξηγούσαν με κάθε λεπτομέρεια, τα πως και τα γιατί τους οδήγησαν στην συγκεκριμένη παρουσίαση λύνοντας τις απορίες των μελλοντικών ερευνητών. Οι καθηγητές των σχολών καθοδηγούσαν το τμήμα τους και παρευρίσκονταν για να δώσουν τη βοήθεια τους αν χρειαστεί σε πιο απαιτητικά ζητήματα.
Στο αίθριο του Πολυτεχνείου, η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας στη Θεματική Γωνιά Ανάπτυξης και Αειφορίας παρουσίασε τα έξυπνα κοινόχρηστα ποδήλατα (dockless) που ξεκλειδώνουν και κλειδώνουν με εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, ενώ έκανε επιδείξεις με επανδρωμένα αεροσκάφη «drone».
Επιπλέον διάφορες ομάδες φοιτητών παρουσιάσαν ρομποτικές εφαρμογές και τον δικό τους τρισδιάτατο εκτυπωτή, ενώ δεν μπορέσαμε να μην συγκινηθούμε όταν αντικρύσαμε την “Αυγή”, την γυναίκα ηλικίας 9.000 χρόνων που από τη μακρινή μεσολιθική της εποχή, μας κοιτούσε από την βιτρίνα…
Η Prom Racing NTUA FSAE Team παρουσίασε το μονοθέσιο όχημα Formula SAE, με το οποίο αγωνίστηκε στους φετινούς αγώνες Formula Student στο εξωτερικό και απέσπασε 4 βραβεία, εντυπωσιάζοντας εξωτερικό και Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ παρουσιάστηκε το εμβληματικό έργο αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στο ισόγειο του κτιρίου Αβέρωφ. Ήταν μια βραδιά αισιοδοξίας, χαράς και εξερεύνησης που οι κάθε ηλικίας εξερευνητές με ανυπομονησία περιμένουν να ξαναζήσουν.
ΠΗΓΗ: avgi.gr