«Ο χαρακτήρας του δημοψηψηφίσματος είναι συμβουλευτικός και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες που άνοιξαν από το πρωί σήμερα στην ΠΓΔΜ, τον τελευταίο λόγο θα έχει η Βουλή».
Αυτό ξεκαθαρίζει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός πολιτικός αναλυτής και καθηγητής οικονομίας στα Σκόπια Πέταρ Αρσόφσκι, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει το 50% δεν τίθεται καμία νομική αμφισβήτηση στο αποτέλεσμα.
Σε χαμηλά ποσοστά η συμμετοχή
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, τέσσερις ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης, στις 15:00 τοπική ώρα, το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν στο 22,65%. Σημειώνεται ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2016, το ποσοστό συμμετοχής στις έξι πρώτες ώρες της ψηφοφορίας ήταν 34,86% (με τελική συμμετοχή 66,79%).
Η αποχή του VMRO
Τις τελευταίες ώρες με προτροπή του εθνικιστικού κόμματος VMRO αλλά και κάποιων μεμονωμένων προσωπικοτήτων στη χώρα επιχειρείται μια ιδιόμορφη συσπείρωση για μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος με ενίσχυση της αποχής. Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων Μπιλιάνα Βάνσκοβα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το αποτέλεσμα πρέπει να είναι 50%+1. Είναι κάτι που η κυβέρνηση και η ελιτ των media και όλο το σύστημα δημοσίων σχέσεων προσπαθεί να πείσει το κοινό ότι δεν είναι αλήθεια».
Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δεν πρόκειται να ψηφίσει στο σημερινό δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
«Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο της θέσης του κόμματος που επιτρέπει στον καθένα να πράξει κατά συνείδηση, αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα.
Ο Μίτσκοσκι θεωρεί ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό και αποτελεί χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Εμπεριέχει το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του VMRO-DPMNE, αλλά στην πράξη στο σημερινή δημοψήφισμα η απόφαση αφορά την επιζήμια συμφωνία για την μετονομασία της χώρας και τίποτε άλλο. Έτσι, ο Μίτσκοσκι αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα, στέλνοντας στην πράξη μήνυμα διαφωνίας και απόρριψης της επιβλαβούς συμφωνίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοίλκοφσκι.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE επανέλαβε τη θέση του κόμματός του, ότι σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα ξεπεράσει το 50% και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε η βούληση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι δύο αυτοί όροι, τότε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.
Υποτονική προεκλογική καμπάνια
Η αλήθεια είναι ότι τίποτα στο κέντρο των Σκοπίων δεν θυμίζει ότι οι πολίτες ψηφίζουν για ένα θέμα που επί 27 χρόνια βρισκόταν στο επίκεντρο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της FYROM. Στην πόλη μόνο κάποιες αφίσες που δίνουν τον τόνο στην προοπτική ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ από την μία και κάποιες ίσως μικρές σιωπηλές διαμαρτυρίες εκείνων που εναντιώνονται θυμίζουν ότι προσέρχονται οι ψηφοφόροι για να πουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν μεγάλες αντιπαραθέσεις στα ΜΜΕ και όμως πίσω από την «ήρεμη εικόνα» η χώρα επι της ουσίας είναι διαιρεμένη.
Η προεκλογική περίοδος ήταν υποτονική σκόπια, και αυτό για τον πολιτικό αναλυτή Πέταρ Αρσόφσκι σαφέστατα οπαδό του ΝΑΙ, γίνεται για δύο λόγους.
«Πρώτα από όλα το δημοψήφισμα έγινε γρήγορα. Δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζουν πότε η διένεξη θα τελείωνε γιατί υπήρχαν ακόμα διαπραγματεύσεις και κατά δεύτερον η άλλη πλευρά αποφάσισε να ρίξει τους τόνους της καμπάνιας για να υποτιμήσει το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό ήταν υποτονική η εκλογική καμπάνια αν και τα θέματα είναι σημαντικά», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ωστόσο η ‘Αννα Μπομπίνκοβα πρώην καθηγήτρια και ακτιβίστρια μαζί με την οικογένεια της, συμμετείχαν κάθε Σάββατο σε μικρές συγκεντρώσεις επιχειρώντας να στρατολογήσουν ολοένα και περισσότερους είτε υπέρ της αποχής είτε υπέρ της καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Είναι μια ιστορική στιγμή που ζούμε εμείς οι Μακεδόνες. Το ζητούμενο είναι να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως χώρα και αυτό από πάντα ήταν θέμα,» δηλώνει στο Πρακτορείο λίγο πριν πάρει το λόγο σε συγκέντρωση όπου κυριαρχεί το σύνθημα «Μα-κεδο-νί-α»
Είκοσι χρόνια δεν άλλαξαν οι εκλογικοί κατάλογοι
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΝΑΙ θα επικρατήσει ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ποσοστό της αποχής των ψηφοφόρων καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν αναθεωρηθεί την τελευταία 20ετία και καταγράφουν 1.800 χιλιάδες ψηφοφόρους, αριθμό που αμφισβητεί η ίδια η κυβέρνηση καθώς για να ξεπεράσει το 50% θα πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 900 χιλιάδες, κάτι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο. Κυβερνητική πηγή των Σκοπίων δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πραγματικός αριθμός δεν ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο.
Να γιατί τα τελευταία 24ωρα οι οπαδοί του ΝΑΙ δίνουν τον τόνο στον συμβουλευτικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος. Για τον Πέταρ Αρσόφσκι «το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικό. Δεν έχει νομική ισχύ. Η μόνη σημασία που έχει είναι αν θα υπάρξει αρκετή συμμετοχή ανθρώπων. Γιατί αυτό θα μεταφραστεί σε πολιτική πίεση στη Βουλή».
Πιστεύω τελικά συνεχίζει, «ότι το δημοψήφισμα θα είναι τεράστια επιτυχία γιατί μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων θέλει να υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία».
Ρωτήσαμε τον πολιτικό αναλυτή των Σκοπίων να σχολιάσει την συμφωνία με την Αθήνα.
«Φαίνεται να υπάρχει μια νέα γενιά πολιτικών εδώ και στην Ελλάδα που φαίνονται διατεθειμένοι να αποκολληθούν από το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον. Οπότε κατ’ αυτή την έννοια η συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός . Αυτή η χώρα εγκαταλείπει το μύθο της για την αρχαία ιστορία της και κοιτάζει το μέλλον και η Ελλάδα βεβαίως αναγνωρίζει ότι υπάρχει μία Εθνικότητα και μία γλώσσα που μπορούν να αποκαλούν τους εαυτούς τους Μακεδόνες . Υπό αυτή την έννοια μιλάμε και για τις δύο πλευρές αλλά είναι ένα συμβιβασμός τα αποτελέσματα του οποίου είναι μείον μία διαμάχη στα Βαλκάνια που είναι καλό για όλους. Φαίνεται πως υπάρχει η αίσθηση στην Διεθνή Κοινότητα ότι αυτή η ευκαιρία είναι μεγάλη. Γι’ αυτό νομίζω για γεωστρατηγικούς λόγους, για να κρατηθεί η περιοχή μακριά από την Ρωσική επιρροή, να επεκταθούν τα όρια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης για υποστηριχθούν τα αναδυόμενα άστρα των πρωθυπουργών Ζάεφ και Τσίπρα που έδειξαν νέους τρόπους στην επίλυση αντιπαραθέσεων, για αυτό και η διεθνής κοινότητα είναι πολύ ενεργή εδώ» δήλωσε ο Πέταρ Αρσόφσκι
Το επόμενο βήμα
Πάντως οι υποστηριχτές του ΟΧΙ επιμένουν ότι χωρίς το 50% δεν υπάρχει νομιμοποίηση. Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας Μπιλιάνα Βάνσκοβα μιλάει για «στημένο σόου» που θα παιχτεί από την επόμενη μέρα από την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα στηνσυνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Κατά την άποψή μου το δημοψήφισμα είναι ένα καθαρό reality show. Δεν σημαίνει τίποτα γιατί είναι σόου για να δώσει εγκυρότητα για το επόμενο στάδιο, βασικά το κρίσιμο στάδιο είναι η βουλή όπου θα γίνει η αναθεώρηση του συντάγματος και πιστεύω πως τα σημαντικά ξεκινούν την Δευτέρα. Η Κυριακή είναι ένα σόου για το διεθνές κοινό, για το εγχώριο κοινό. Η γνώμη των ψηφοφόρων είναι εντελώς άσχετη γιατί , όπως είπα, το δημοψήφισμα αντιτίθεται στο Σύνταγμα και η καμπάνια ήταν παράνομη. Ήταν γεμάτη εκφοβισμούς και παρατυπίες και τελικά αυτό το δημοψήφισμα δεν είναι υποχρεωτικό. Που σημαίνει ότι η πολιτική ελίτ πιθανότατα θα πει «σας ευχαριστούμε για την γνώμη σας αλλά θα προχωρήσουμε».
Το επόμενο βήμα για τον Πέταρ Αρσόφσκι σχολιάζοντας τι θα κάνει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είναι η Βουλή. «Να προσπαθήσει να πάρει την πλειοψηφία των 2/3 εγκαίρως για να επικυρώσει την συμφωνία εγκαίρως ώστε ο Τσίπρας να επικυρώσει την συμφωνία εγκαίρως και στην Ελλάδα.
Πάντως από χθές η κυβέρνηση έστειλε στο διεθνή τύπο ένα μακροσκελές κείμενο το οποίο αναφέρεται στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων στους συμβιβασμούς όλων των πλευρών τονίζοντας ότι η διαδικασία επικύρωσης θα έχει αίσιο τέλος.
Μικρή η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι
«Δεν ήρθε εδώ κανείς πολιτικός να μιλήσει. Ούτε από το ΝΑΙ ούτε από την αποχή και το ΟΧΙ. Ό,τι μάθαμε για το δημοψήφισμα το μάθαμε από την τηλεόραση, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέρο Πέτροφσκι, που στη σημερινή ψηφοφορία εκτελεί χρέη μέλους της εφορευτικής επιτροπής.
Τοπική ώρα 10 το πρωί στο Κατλάνοβο, ένα μικτό χωριό, αλβανόφωνων και σλαβόφωνων, στην «καρδιά» της ΠΓΔΜ, και στο εκλογικό κέντρο επικρατεί ηρεμία.
Τρεις αστυνομικοί στην αυλή «σκοτώνουν» την ώρα τους και μέσα η εφορευτική επιτροπή περιμένει τους ψηφοφόρους.
«Μέχρι στιγμής από τους 739 εγγεγραμμένους έχουν έρθει να ψηφίσουν μόνο 30», λέει ο δικαστικός αντιπρόσωπος Αλαϊντίν Ιμέροφ. Η προσέλευση είναι μικρή, το παραδέχεται, αλλά και οι επίσημες ανακοινώσεις δεν αποτύπωναν καλύτερη εικόνα σε όλη την επικράτεια μέχρι εκείνη την ώρα.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εθνικής εκλογικής επιτροπής κατά τις δυο πρώτες ώρες της διαδικασίας είχε ψηφίσει ποσοστό 2,45% των εγγεγραμμένων και στις 11 τοπική ώρα το 8,12%.
Όταν ρωτάμε τον Πέτροφσκι αν θα ψηφίσει υπέρ ή κατά της συμφωνίας αποφεύγει να απαντήσει και εκφράζει την εκτίμηση ότι «στο χωριό άλλοι θα ψηφίσουν ΝΑΙ, άλλοι ΟΧΙ και άλλοι δεν πάνε στην κάλπη».
Η ατμόσφαιρα στο Κατλάνοβο δεν διέφερε από εκείνη στην υπόλοιπη επαρχία αλλά και στην ίδια την πόλη των Σκοπίων. Εξαίρεση, οι πόλεις και τα χωριά όπου πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο, με επίκεντρο το Τέτοβο στα δυτικά.
Εκεί οι αλβανόφωνοι έχουν σημάνει γενική κινητοποίηση για μαζική προσέλευση στην κάλπη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν μισθωθεί λεωφορεία, ακόμα και ταξί για να μεταφέρουν του ψηφοφόρους.
Στις άλλες, τις μικτές ή τις θεωρούμενες «σλαβομακεδονικές περιοχές», τίποτα δεν προδίδει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τόσο κρίσιμη ψηφοφορία.
Στον «Δρόμο της Φιλίας», όπως μετονομάστηκε από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ο αυτοκινητόδρομος «Μέγας Αλέξανδρος», επικρατεί ερημιά. Ελάχιστα αυτοκίνητα τον ανεβοκατεβαίνουν, συνθήματα και αφίσες στις διαφημιστικές πινακίδες δεν υπάρχουν και ηρεμία κυριαρχεί παντού.
Στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σκοπίων τον «τόνο» δίνουν, μέχρι στιγμής, τα δεκάδες ξένα τηλεοπτικά συνεργεία που έχουν καταφθάσει από τις προηγούμενες μέρες, ενδεικτικό της σημασίας που έχει για την διεθνή κοινότητα το σημερινό δημοψήφισμα.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ψήφισε το πρωί στη γενέτειρά του Στρούμνιτσα, ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν θα προσέλθει στην κάλπη καθώς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, πλην όμως ακόμα και να είχε επιστρέψει δεν επρόκειτο να ψηφίσει, σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει.
Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO, που αντιτίθεται στη συμφωνία αλλά είχε καλέσει τους πολίτες να πράξουν κατά συνείδηση στη σημερινή ψηφοφορία, ούτε αυτός πήγε (ακόμα τουλάχιστον) να ψηφίσει.
Μέχρι τώρα πάντως όλα κυλάνε ομαλά στην ψηφοφορία. Είναι ενδεικτικό ότι στο εκλογικό κέντρο που ψήφισε ο πρωθυπουργός Ζαεφ, τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας ήταν πολύ διακριτικά.
Στην «αυτοψία» του ΑΠΕ-ΜΠΕ, νωρίς το πρωί, στα χωριά κατά μήκος του «Δρόμου της Φιλίας», η ηρεμία και ο ελάχιστος κόσμος στον δρόμο κι έξω από τα εκλογικά τμήματα ήταν το κοινό χαρακτηριστικό. Στη Γευγελή, μισή ώρα μετά το άνοιγμα της κάλπης, μόνο κάποιοι πρωινοί ποδηλάτες και ελάχιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν στους δρόμους και μόνο ..μία αφίσα στον δρόμο προς το κέντρο ενημέρωνε για το σημερινό δημοψήφισμα.
Έξι ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης, το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας παραμένει χαμηλό.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, τις έξι πρώτες ώρες της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 16%, ενώ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2016, το ποσοστό συμμετοχής στις έξι πρώτες ώρες της ψηφοφορίας ήταν 34,86% (με τελική συμμετοχή 66,79%).
Οι κάλπες για το δημοψήφισμα θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).
Στέβο Πεντάροφσκι:Μοναδική ιστορική στιγμή η Συμφωνία των Πρεσπών
«Χρειάστηκε πολύ πολιτικό θάρρος και από τις δύο πλευρές. Ήταν μια μοναδική ιστορική στιγμή, ένα μοναδικό ιστορικό πλαίσιο και είχαμε δύο ανθρώπους, τον Ζάεφ και τον Τσίπρα, τους οποίους δεν βάρυνε η ιστορία και το λεγόμενο εθνικιστικό αίσθημα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εθνικός συντονιστής για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι, μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης του σημερινού δημοψηφίσματος.
«Εδώ, στα Σκόπια, ο Ζάεφ ήταν ο ιθύνων νους για όλο αυτό. Η υπόλοιπη κυβέρνηση απλώς τον ακολουθούσε. Πιστεύω ότι κάτι ανάλογο έγινε και στην Ελλάδα», τονίζει ο Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος ήταν υποψήφιος με το SDSM (το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ), στις προεδρικές εκλογές του 2014.
Επισημαίνει ότι η σημερινή εκλογική διαδικασία έχει δύο στοιχεία, ένα νομικό κι ένα πολιτικό, και εξηγεί: «Το ένα αφορά το όριο του 51% και υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα ως προς αυτό. Το ένα είναι οι άνθρωποι που έχουν φύγει και δεν μένουν πλέον στη χώρα αλλά είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Εκτιμάμε ότι πρόκειται για περίπου 400.000 ανθρώπους. Υπάρχουν εγγεγραμμένοι 1,8 εκατ. ψηφοφόροι αλλά επί της ουσίας είναι 1,4 εκατ.».
Μια άλλη πτυχή στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Πεντάροφσκι, αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE. «Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι και υποστηρικτές του είναι περίπου 300.000. Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι σε κάθε πόλη και χωριό που λένε στους πολίτες «μείνετε στα σπίτια σας» την ημέρα του δημοψηφίσματος. Δεν περιμένω επομένως μεγάλο αριθμό πολιτών μεταξύ αυτών να προσέλθει και να ψηφίσει σήμερα. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους ανθρώπους το πιο πιθανό είναι να μην ψηφίσουν. Επομένως αυτά τα δύο στοιχεία βάζουν ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς το αν θα επιτευχθεί το όριο. Δεν είμαι πλήρως αισιόδοξος ως προς αυτό», λέει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό στοιχείο της σημερινής εκλογικής διαδικασίας, η οποία κινείται σε χαμηλά επίπεδα προς το παρόν, εκτιμά πως από όσους προσέλθουν τελικά να ψηφίσουν ένα μεγάλο ποσοστό θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας «και αυτό θα είναι ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη συνέχεια».
Όπως διευκρινίζει, «αυτό σημαίνει ότι από Δευτέρα θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στη Βουλή και να προχωρήσουμε τις συνταγματικές αλλαγές και να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε το απαιτούμενο ποσοστό (για να ψηφιστούν)».
«Πρόωρες εκλογές μόνο αν δεν περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές»
Για τον Στέβο Πεντάροφσκι, πρόωρες εκλογές στη χώρα θα χρειαστούν μόνο αν δεν περάσουν οι προβλεπόμενες από τη συμφωνία συνταγματικές αλλαγές. «Μόνο αν αποτύχουμε να περάσουμε τις συνταγματικές αλλαγές θα χρειαστούν πρόωρες εκλογές […] Το πιο σημαντικό στοιχείο στη συμφωνία είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Αυτό περιμένει και η ελληνική πλευρά προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει με τις απαιτούμενες διαδικασίες. Το δημοψήφισμα είναι μόνο ένας σταθμός σε αυτό τον δρόμο κι έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα», επισημαίνει.
Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του «οδικού χάρτη» για τη συμφωνία από την πλευρά της ΠΓΔΜ επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς συνταγματολόγους, «δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία νωρίτερα από 95 ημέρες ή αργότερα από 106 ημέρες. Περίπου 3-3,5 μήνες δηλαδή. Επομένως αν όλα πάνε ομαλά με το δημοψήφισμα και με την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών, μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ως τις 15 Ιανουαρίου».
Υψηλό ενδιαφέρον από τους Έλληνες επιχειρηματίες για το δημοψήφισμα – «Φιλί» ζωής για τον Αξιό
Ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον τις κρίσιμες εξελίξεις, με κορυφαία το σημερινό δημοψήφισμα, στα Σκόπια ως προς την πορεία της συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως επισήμαιναν κάποιοι εξ αυτών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενδεχόμενη επικράτηση του ΝΑΙ και υπερψήφιση στη συνέχεια των συνταγματικών τροποποιήσεων, «θα απογειώσει» το ήδη καλό (και) για τους Έλληνες επενδυτικό κλίμα.
Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην ΠΓΔΜ μετά την Γερμανία. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία σήμερα δραστηριοποιούνται γύρω στις τετρακόσιες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων παρέχοντας είκοσι με είκοσι πέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση Ζάεφ προσδοκά σε περαιτέρω εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας στον επενδυτικό τομέα γεγονός που υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Ζάεφ σε συνάντηση που είχε στις αρχές της εβδομάδα στην Γευγελή με Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει ήδη στην χώρα του και άλλους που ενδιαφέρονται να το κάνουν και συμμετείχαν στην σύσκεψη.
Μιλώντας στους επιχειρηματίες ο κ. Ζάεφ είπε ότι «μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών οι αριθμοί δείχνουν ότι η επιχειρηματική κοινότητα ακολουθεί την τάση αύξησης της φιλίας και της εμπορικής σχέσης μεταξύ των δυο πλευρών».
Ο κ. Ζάεφ τόνισε πως «η φιλία ανοίγει νέες προοπτικές στην οικονομία» και ανέφερε ότι τους πρώτους εφτά μήνες του 2018 οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας ανήλθαν σε 489.000.000 ευρώ εμφανίζοντας αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη του 2017, όταν ανέρχονταν στα 419.000.000 ευρώ.
Κατά τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, το έργο του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών και τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας αναμένεται να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων από τις δυο πλευρές. Εν τω μεταξύ, στα μέσα της εβδομάδας εγκαινιάστηκε στην Γευγελή ο βιολογικός σταθμός της πόλης, έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Ελβετία. Με την λειτουργία της μονάδας απαλλάσσονται τα νερά του Αξιού ποταμού που μέχρι τώρα επιβαρύνονταν περιβαλλοντικά από τα αστικά λύματα της πόλης.
Ο κ. Ζάεφ μιλώντας στην σχετική εκδήλωση ευχαρίστησε την Ελλάδα για την συνδρομή τους στην κατασκευή του έργου που όπως είπε είναι «μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας» ενώ ο πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια, Δημήτρης Γιαννακάκης δήλωσε:
«Ως γειτονική χώρα το ενδιαφέρον μας για την ποιότητα των υδάτων του ποταμού Αξιού είναι μεγάλο και γι αυτό είμαστε έτοιμοι να εξασφαλίσουμε τεχνική βοήθεια για τη διαχείριση των νερών και την διατήρηση του περιβάλλοντος, τηρώντας τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς της ΕΕ. Πιστεύουμε πως η υλοποίηση του έργου αυτού μπορεί να αποτελέσει δείκτη για το πώς η κοινή γνώμη μπορεί να είναι επωφελής και για τις δυο χώρες».
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ