“Αφήνουμε τα Βαλκάνια όπως είναι. Με ρευστά σύνορα και χώρες που η μια δεν αναγνωρίζει την άλλη. Είναι πηγή αστάθειας” σημείωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.
«Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες είναι ότι αν καταρρεύσει η συμφωνία η γειτονική χώρα θα ονομάζεται απλώς Μακεδονία». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Β’ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα. Και συμπλήρωσε: «Ας μην μείνουμε όμως στο διαδικαστικό. Ας δούμε την ουσία. Η ουσία είναι ότι εδώ και 27 χρόνια είχαμε ένα ανοιχτό ζήτημα, το οποίο συνολικά δεν πήγε και τόσο καλά για την Ελλάδα».
Μιλώντας στη webtv του in.gr ο ίδιος είπε «ας με πείσει κάποιος ότι αυτοί οι οποίοι ενδιαφέρονται να εντάξουν στο δυτικό μπλοκ την γειτονική χώρα, θα πουν «να σεβαστούμε την μειοψηφία ή αυτούς που δεν πήγαν να ψηφίσουν ή αυτούς που χειραγωγούνται ή τον κ. Γκρούεφσκι ο οποίος πρότεινε αποχή».
Αφήνουμε με τον τρόπο αυτό τα Βαλκάνια όπως είναι. Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσουν τα Βαλκάνια όπως είναι, με ρευστά σύνορα και χώρες που η μια δεν αναγνωρίζει την άλλη. Είναι πηγή αστάθειας. Ας δούμε τι γίνεται στη γειτονιά μας, στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού. Ας μην ξεχνάμε ότι από το 1992 έως το 1999 βομβαρδιζόταν η Γιουγκοσλαβία. Ξέρετε πόσες χιλιάδες νεκροί υπήρξαν και πόσοι βομβαρδισμοί αμάχων;
Ήταν η πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, το Βελιγράδι βομβαρδίστηκε. Και βομβαρδίστηκε από συμμαχικές δυνάμεις. Αυτά που συνέβησαν ήταν μεγάλα πράγματα και εφιαλτικά. Δεν πρέπει να αφήσουμε το παραμικρό περιθώριο να αρχίσουν πάλι οι αμφισβητήσεις, οι εθνοτικές συγκρούσεις, οι πόλεμοι των μαφιών και των συμμοριών, των οπλέμπορων, των ναρκέμπορων, των σωματεμπόρων και ένα πεδίο ανοιχτό στις πολλαπλές μοχλεύσεις άλλων τρίτων ξένων δυνάμεων οι οποίοι ο καθένας για τη δική του δουλειά δεν θέλει κανονικότητα, ειρηνική συνύπαρξη και κάποιες βάσεις για την συνανάπτυξη και ειρηνική ζωή μεταξύ των γειτόνων».
Αναφερόμενος στον Ζόραν Ζάεφ ο Ν. Ξυδάκης σημείωσε: «Ο Ζάεφ πήρε πολύ μεγάλα ρίσκα και θα συνεχίσει να παίρνει ρίσκα για να ολοκληρώσει τη διαδικασία που ξεκίνησε. Νομίζω ότι πράττει σωστά για το συμφέρον της χώρας του και το συμφέρον του λαού του και πιστεύω ότι εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτό θα είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας και των Βαλκανίων και συνολικά της ευρύτερης περιοχής».
Τέλος σχολιάζοντας τη μεγάλη αποχή ο Ν. Ξυδάκης είπε:
«Η αποχή μπορεί να σημαίνει αδιαφορία, μπορεί να σημαίνει δυσκολία, μπορεί να σημαίνει μη κατανόηση του κρίσιμου διακυβεύματος, μπορεί να σημαίνει και μία επιχείρηση απονομιμοποίησης μιας πολιτικής πράξης, εν προκειμένω της πράξης του δημοψηφίσματος. Το δημοψήφισμα έτσι κι αλλιώς κατά την πολιτειακή τάξη και τις πολιτικές δηλώσεις της κυβέρνησης εκεί, έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Δεν είναι απολύτως δεσμευτικό άρα θα προχωρήσουν στη Βουλή. Θα δούμε αν η πολιτική περιπέτεια την οποία ξεκίνησε ο ΖόρανΖάεφ θα μπορέσει να προχωρήσει και να έχει αίσιο τέλος ή θα οδηγηθούν σε εθνικές εκλογές».