«Το αποτέλεσμα στην ΠΓΔΜ έχει πολλές όψεις, τις αποτυπώνει με την πρέπουσα απόσταση η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών», δήλωσε ο Νίκος Φίλης αναφροικά με το χθεσινό δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.
Ο ίδιος μάλιστα υπογραμμίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να προχωρήσει, δεν παρέλειψε να σημειώσει μιλώντας Στο Κόκκινο ότι «η συμπεριφορά ΝΔ αλλά ΚΙΝΑΛ είναι φτηνός και ανεύθυνος αντιπολιτευτισμός, όσοι πανηγυρίζουν πρέπει να καταλάβουν ότι μπορεί να είμαστε μπροστά σε πολύ δύσκολα διλήμματα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην ΠΓΔΜ».
«Δεν είναι ανάγκη στην Ελλάδα να κάνουμε τους συνταγματολόγους για την ΠΓΔΜ, οι άνθρωποι ξέρουν πώς να λύνουν τα προβλήματά τους. Πολύ περισσότερο, η σκληρή πίεση του διεθνή παράγοντα -που ζήσαμε κι εμείς το 2015 με το δημοψήφισμα- στους πολίτες για το τι να ψηφίσουν, απέδωσε το αντίθετο. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν στην εποχή της κρίσης των ελίτ σε Ευρώπη και Αμερική», υπογράμμισε οπρώην υπουργός Παιδείας.
Σημείωσε επίσης ότι «είναι σίγουρο ότι η ρωσική επιρροή στην ΠΓΔΜ είναι ισχυρή και επηρέασε, για αδιαφορία ή και εχθρική στάση προς την Συμφωνία των Πρεσπών, το ασαφές και γκρίζο πράγμα που πάντα είναι η αποχή».
Ο Νίκος Φίλης υπενθύμισε ότι «στην Ελλάδα μας έλεγαν ότι η συμφωνία τα δίνει όλα στους Σκοπιανούς, αλλά αυτοί φάνηκε ότι δεν έχουν πειστεί. Έχουμε να κάνουμε με τον παραλογισμό των εκατέρωθεν εθνικισμών ή εξουσιών που παίζουν με τους εθνικισμούς. Υπάρχει απώλεια μέτρου, λογικής, στάθμισης των πραγματικών δεδομένων, κυρίως αδυναμία εκτίμησης του συνολικού χάρτη».
Προσοχή στο ενδεχόμενο νέας αμφισβήτησης συνόρων
«Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα», τόνισε ο Ν.Φίλης, «είναι ότι έχει αρχίσει μία ιστορία αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια. Οι αλβανικοί πληθυσμοί, δεν συμπεριλαμβάνονται σε ένα κράτος αλλά είναι διάσπαρτοι και σχεδόν ισότιμοι σε όγκο με αυτούς εντός Αλβανίας σε άλλες, γειτονικές χώρες. Είδαμε το Κόσοβο, τώρα είναι το Τέτοβο, στην ΠΓΔΜ».
Ο ίδιος συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύμματος τόνισε ότι, «αν δεν υπάρξει αναγνώριση και σταθεροποίηση αυτής της μικρής γειτονικής δημοκρατίας, είναι σίγουρο ότι θα αρχίσουν και εκεί αποσχιστικές τάσεις, όταν θα πει κάποιος «η Αλβανία θα μπει στην ΕΕ, εγώ δεν θα μπω. Γιατί να μείνω σε αυτό το κράτος, που όλοι αμφισβητούν;». Θα αρχίσουν τέτοια ζητήματα. Είναι ένα επικίνδυνο ενδεχόμενο».
Παράλληλα, ο Νίκος Φίλης αναφερόμενος σε όσους πανηγυρίζουν γιατί δεν προχωράει η Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ότι «πρέπει να καταλάβουν ότι μπορεί να είμαστε μπροστά σε πολύ δύσκολα διλήμματα σε σύντομο χρονικό διάστημα».
«Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να προχωρήσει, με τους συνταγματικούς και άλλους κανόνες της γειτονικής δημοκρατίας. Αν ενισχυθεί και από την συμφωνία του λαού, θα είναι σημαντικό στοιχείο», τόνισε ο κ. Φίλης.
ΠΗΓΗ: avgi.gr