Σε δύο μέτωπα σχεδιάζει η κυβέρνηση να επικεντρώσει τις πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου αφενός να γίνει αντιληπτό ότι η έξοδος από τα μνημόνια έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών αφετέρου να εκθέσει την αξιωματική αντιπολίτευση στην σκακιέρα της προεκλογικής μάχης.
Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος οι μάχες και ο σχεδιασμός αφορούν στη Βουλή με σειρά θετικών νομοθετικών τα οποία θα έρχονται ένα – ένα ή με μορφή τροπολογίων και παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητά ονομαστικές ψηφοφορίες, προκειμένου να “στριμώχνει” τη ΝΔ.
Εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπερτερεί έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη και για αυτό οι “συγκρούσεις” στο Κοινοβούλιο αναμένεται να είναι συχνές.
Σε δύσκολη θέση θεωρούν πως θα έρθει και η Φώφη Γεννηματά, αλλά και όποιο κόμμα της αντιπολίτευσης απορρίπτει τη θετική ατζέντα της κυβέρνησης. Απο το Μαξίμου θα επιχειρήσουν να αναδείξουν την έξοδο από τα μνημόνια και το γεγονός ότι μετά από 8 χρόνια στη Βουλή δεν ψηφίζονται μειώσεις και μέτρα λιτότητας, αλλά κοινωνικές παροχές.
Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η μη περικοπή των συντάξεων. Αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς, το μέτρο θα ακυρωθεί με ρύθμιση που θα ψηφιστεί, όπως είναι φυσικό, πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Στις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια θα εισαχθεί το νομοθέτημα που θα ρυθμίζει την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς. Θα ακολουθήσουν με τη σειρά που θα καθορίσει το Μέγαρο Μαξίμου, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιδότηση ενοικίου, η μείωση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, η ειδική αγωγή και η επιδότηση εισφορών για νέους ανέργους.
Στη “φαρέτρα” της κυβέρνησης για τον “κοινοβουλευτικό πόλεμο”, που ξεκινά απέναντι στη ΝΔ, περιλαμβάνονται η ψήφιση εντός του 2018 του πορίσματος της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις και η Συνταγματική Αναθεώρηση. Μπορεί ακόμα να μην υπάρχουν πληροφορίες για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την αλλαγή του Συντάγματος, ωστόσο αναμένεται σε πρώτη φάση η πρόταση από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να συσταθεί επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει για περίπου δύο μήνες για τα άρθρα που θα πρέπει να τεθούν προς αναθεώρηση.
Παράλληλα με τη νομοθετική διαδικασία στο Μαξίμου θα “τρέξουν” και μια σειρά από δικογραφίες που έχουν φτάσει στη Βουλή και αφορούν την πιθανότητα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, ενώ τον Νοέμβριο αναμένεται το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία.
ΠΗΓΗ: newpost.gr