Το “φυτίλι” του χθεσινού ξεπουλήματος των τραπεζικών μετοχών άναψαν κάποια δημοσιεύματα που ήθελαν τις ελληνικές τράπεζες να μην επιτυγχάνουν τους φιλόδοξους στόχους για μείωση των κόκκινων δανείων δημιουργώντας ένα αρνητικό σενάριο.
Όπως αναφέρει το news247.gr το σενάριο αυτό θέλει την πίεση που θα ασκηθεί στις τράπεζες να οδηγούν σε μαζικές πωλήσεις πακέτων κόκκινων (και μαζί πράσινων) δανείων σε distress fund με εκπτώσεις που φτάνουν ως και το 95% της αξίας τους. Με τον τρόπο αυτό οι Ελληνικές Τράπεζες θα χάσουν οριστικά ένα μέρος του κεφαλαίου τους και θα πρέπει να αναζητήσουν ξανά νέα κεφάλαια. Οι συνθήκες για την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι δύσκολες και οι απόπειρες άντλησης κεφαλαίων μέσω της διατραπεζικής από δύσκολη έως αδύνατη. Οι ιδιώτες θα είναι δύσκολο για πολλούς λόγους να ρισκάρουν άλλη μια φορά τα κεφάλαια τους για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση. Μόνη λύση είτε η κρατική παρέμβαση, δηλαδή νέα κεφάλαια από το ΤΧΣ δηλαδή από το δημόσιο που δεν θα θελήσει με κανένα τρόπο να πληρώσουν το μάρμαρο οι καταθέτες.
Ήδη μετά από δύο επίσημες ανακεφαλαιοποιήσεις το ΤΧΣ κατέχει το 2,3% της Eurobank και το 11,1% στην Alpha Bank. Μεγαλύτερο ποσοστό ( 26,4% ) κατέχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς. Η μεγαλύτερη κρατική συμμετοχή εντοπίζεται στην Εθνική Τράπεζα όπου το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 40,39% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Και γιατί είναι κακό να έχει το δημόσιο τόσο μεγάλο ποσοστό σε μια τράπεζα; Θα πει κάποιος. Άλλωστε η Εθνική είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη (το stress test του 2017 έβγαλε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,48% πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο των τραπεζών της ΕΕ). Επίσης η Εθνική έπιασε τον στόχο μείωσης των NPEs των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων για το 2018 ήδη από το α΄ εξάμηνο του 2018 στα 16 δισ. ευρώ έχοντας και την καλύτερη σχέση δανείων με καταθέσεις. Μάλιστα έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει περαιτέρω σε πώληση προβληματικών δανείων 1,7 δισ. ευρώ. Άρα γιατί είναι τόσο κακό μια περαιτέρω κρατικοποίηση;
Η απάντηση είναι ότι η Εθνική δείχνει, παρά τα καλά χαρακτηριστικά του ισολογισμού της, να χάνει έδαφος.
Από την πρώτη θέση, από πλευράς μεγέθους πριν από τέσσερα χρόνια η Εθνική είναι σήμερα τέταρτη και όχι μόνο λόγω της πώλησης της τουρκικής Finansbank (η οποία στην σημερινή εποχή θα ήταν έτσι και αλλιώς μια τεράστια επισφάλεια).
Μετά το reverse split της μετοχής που «αύξησε» την τιμή της μετοχής από τα 0,187 ευρώ στα 1,87 ευρώ βρίσκεται σήμερα στα 1,58 ευρώ ενώ η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει κοντά στα 1,56 δισ. μετά και την χθεσινή πτώση κατά 5,49%.
Επίσης, τα αποτελέσματα πρώτου 6μήνου 2018 της Εθνικής σε γενικές γραμμές δεν ενθουσίασαν. Εμφάνισε κέρδη εξαμήνου 19 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 34 εκατ. κέρδη στο α΄ τρίμηνο και ζημίες 15 εκατ. στο β΄ τρίμηνο του 201.. 8Αυτό όμως που σίγουρα προβληματίζει, είναι ότι τα προ προβλέψεων έσοδα μειώθηκαν σημαντικά στα 227 εκατ. από τα οποία τα 145 εκ. στο α΄ τρίμηνο και 81 εκ. στο β΄ τρίμηνο 2018.
Τα πράγματα μπορεί να ήταν καλύτερα, αν είχε ολοκληρωθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής που έχει δημιουργήσει προβλήματα και με τους εργαζόμενους της εταιρίας. Ωστόσο και αυτό το Project καθυστερεί.
Εν αναμονή των αλλαγών της διοίκησης μέσα στο μήνα και χωρίς να έχει ευθέως την στάμπα της «κρατικής τράπεζας» δεν ελκύει επενδυτές, αφού ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το δημόσιο. Συνεπώς προς το παρόν, όπως λέγεται και στην χρηματιστηριακή γλώσσα ,«δεν έχει story» . Μια νέα αύξηση του ποσοστού του δημοσίου θα έκανε τα πράγματα χειρότερα.
ΠΗΓΗ: news247.gr