Στο ποσό των 52,3 δισ. ευρώ ανήλθε η άμεση συνεισφορά του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί έναν από τους τέσσερις δυναμικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, κατά την περίοδο μεταξύ του 2009 και του 2016 στα έσοδα του κράτους. Ειδικά δε μέσα στο 2016, τα φορολογικά έσοδα τα οποία εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους από τον τουριστικό τομέα αποτελούσαν το 10,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη μελέτη την οποία συνέταξε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο “Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα του τουρισμού στην οικονομία και τα φορολογικά έσοδα – Η περίπτωση της Ελλάδας, 2010 – 2016».
Στην εν λόγω μελέτη διερευνάται η άμεση επίδραση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται είτε συνολικά είτε εν μέρει στο τουριστικό πεδίο, στην οικονομία και στα φορολογικά έσοδα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές. Στη μελέτη ωστόσο δεν περιλαμβάνονται οι έμμεσες και προκαλούμενες επιδράσεις τόσο στην οικονομική δραστηριότητα όσο και στα φορολογικά έσοδα, ούτε και οι εισπράξεις του Δημοσίου από μη φορολογικές επιβαρύνσεις.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη μελέτη, κατά το 2016 τα φορολογικά έσοδα από τον τουριστικό τομέα αποτελούσαν το 10,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων, ποσοστό το οποίο είναι υψηλότερο από το 8,3% της άμεσης συνεισφοράς του στην οικονομία. Τα ποσοστά αυτά είναι ακόμη μεγαλύτερα αν ληφθούν υπόψη οι έμμεσες και προκαλούμενες επιδράσεις του τουρισμού. Επίσης, για την περίοδο 2009 – 2016, ο τουρισμός παρήγαγε περισσότερα από 105 δισ. ευρώ Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) και 92 δισ. ευρώ εισοδημάτων.
Όσον αφορά την περίοδο μεταξύ 2008 και 2016, τα άμεσα φορολογικά έσοδα από τον τουρισμό (ως ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας του τουριστικού τομέα) αυξήθηκαν πολύ ταχύτερα από το αντίστοιχο μέγεθος του συνόλου της οικονομίας (και συγκεκριμένα από ποσοστό 40,8% σε 60,8% για τον τουρισμό και από ποσοστό ίσο με 36,7% σε 48,1% για την οικονομία συνολικά).
ΠΗΓΗ: avgi.gr